FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Toxic Shock Syndrome  True or False
Quiz about Toxic Shock Syndrome  True or False

Toxic Shock Syndrome - True or False Quiz


A True or False quiz to test your knowledge of Toxic Shock Syndrome (TSS).

A multiple-choice quiz by Buzby. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial

Author
Buzby
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
96,606
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
3105
Last 3 plays: marianjoy (8/10), aspire63 (10/10), zartog (6/10).
- -
Question 1 of 10
1. TSS is a fungal infection.


Question 2 of 10
2. It is possible for men and/or children to get TSS.


Question 3 of 10
3. Symptoms of TSS are; high temperature, vomiting, diarrhoea, fainting, peeling skin and muscle pain.


Question 4 of 10
4. If you think you might have TSS you should leave your tampon in and seek immediate medical assistance.


Question 5 of 10
5. If you have had TSS once, you are more likely to contract it again.


Question 6 of 10
6. Tampons are not associated with TSS.


Question 7 of 10
7. There are over ten thousand cases of TSS reported each year in the UK.


Question 8 of 10
8. Toxic Shock Syndrome was not discovered until the late 1970's.


Question 9 of 10
9. TSS is more common in women over the age of 30.


Question 10 of 10
10. Victims of TSS sometimes have to have finger, toes or limbs amputated.




(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 23 2024 : marianjoy: 8/10
May 05 2024 : aspire63: 10/10
Apr 28 2024 : zartog: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. TSS is a fungal infection.

Answer: False

TSS is a bacterial infection. A bacteria known as Staphylococcus aureus (that normally lives harmlessly on the skin, and in the nose, armpit, groin or vagina of one in every three people), can occasionally produce toxins that cause TSS.
2. It is possible for men and/or children to get TSS.

Answer: True

It is rare, but there have been cases of TSS in men and children.
3. Symptoms of TSS are; high temperature, vomiting, diarrhoea, fainting, peeling skin and muscle pain.

Answer: True

Also a sunburn-like rash, disorientation, liver or kidney problems and a sore throat.
4. If you think you might have TSS you should leave your tampon in and seek immediate medical assistance.

Answer: False

If you think you might have TSS then you should always remove a tampon as this prevents bacteria growth in about 80% of cases. You should still seek medical assistance.
5. If you have had TSS once, you are more likely to contract it again.

Answer: True

Women who have had TSS once are more at risk of getting it again. They are normally advised against wearing tampons or using a diaphragm.
6. Tampons are not associated with TSS.

Answer: False

Even though TSS can occur in women who don't use tampons as well as men and children, about half of all reported cases are women using tampons. It is thought that careful use of tampons (use lowest absorbency necessary, change frequently, wash hands before use, and remember to remove tampon at the end of your period) can reduce the risk of TSS.
7. There are over ten thousand cases of TSS reported each year in the UK.

Answer: False

Toxic Shock Syndrome is extremely rare and there are in fact around 40 cases reported annually in the UK. (Source: Public Health Laboratory Service) Out of these 40 cases, 2 or 3 will be fatal.
8. Toxic Shock Syndrome was not discovered until the late 1970's.

Answer: True

Tampons were being used as far back as 1936. In the 1970's there was competition to make the highest absorbency. Cases of TSS seemed linked to the high absorbency tampons. It is thought that this was for three main reasons; 1. The tampons were being left in longer. 2.

The tampons swelled so much, that when they were removed, they left small abrasions on the vaginal wall. 3. Because they were so absorbent, they caused a drying of the vaginal wall. All these things created an ideal environment for bacterial growth.
9. TSS is more common in women over the age of 30.

Answer: False

It is more common in younger women. This is thought to be because older women may have developed a higher immunity to it.
10. Victims of TSS sometimes have to have finger, toes or limbs amputated.

Answer: True

This is because of loss of circulation caused by shock due to very low blood pressure. If you want to know more about Toxic Shock Syndrome, there are lots of web-sites with excellent articles and lots of in depth information. Here are a couple that I found while compiling this quiz: http://www.womens-health.com/health_center/gynecology/gyn_md_tss.html , http://ponderosa-pine.uoregon.edu/students/Hofer/menu.html , http://www.coolnurse.com/tss.htm
Source: Author Buzby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Food and Water Borne Diseases Average
2. Anthrax Facts Average
3. A Plague on Both Your Houses Easier
4. History of Malaria Tough
5. Superbugs! Average
6. Sepsis Easier
7. Mini Man-Eaters Average
8. A Lesson in Leprosy Tough
9. The ABCs of Flesh-Eating Bacteria Average
10. Bacterial Respiratory Infections Tough
11. Malaria Tough
12. Micro's Wild Ride Average

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us