Quiz about Malaria
Quiz about Malaria

Malaria Trivia Quiz


Malaria is a serious, sometimes fatal disease caused by a parasite. See how much you know and what you can learn about Malaria!

A multiple-choice quiz by ballykissangel. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
73,187
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1795
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: mazza47 (10/10), 2332008 (7/10), Guest 156 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. There are four kinds of malaria that can infect humans. They are all spread by what? Hint

a tick bite
a worm in the intestine
a tsetse fly bite
a mosquito bite

2. What part of the body do these malaria parasites feed on? Hint

muscles
red blood cells
brain tissue
intestinal lining

3. How long must a malaria parasite grow in its host before infection can be spread to a human being? Hint

twenty four hours
a week or more
two weeks
one month

4. Once malaria parasites enter a person's blood they then travel to which organ? Hint

stomach
kidneys
liver
heart

5. Of the four types of malaria, 'falciparum malaria' is the most deadly. This type of malaria is most prevalent in what place? Hint

subSaharan Africa
India
southeast Asia
South Africa

6. How many countries and territories worldwide are considered at risk for malarial infections? Hint

exactly 65
around 50
more than 100
fewer than 80

7. According to the World Health Organization's estimate in 2000, malaria kills one child how often? Hint

every 30 seconds
every five minutes
every minute
every 15 minutes

8. African children under the age of five suffer approximately how many bouts of malaria per year? Hint

6
12
10
3

9. Which type of malaria is usually fatal? Hint

placental malaria
cerebral malaria
all of them can be fatal
severe malaria

10. How soon, after infection, will a person feel usually begin to feel ill? Hint

6 days
2 days
none of these
4 days


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. There are four kinds of malaria that can infect humans. They are all spread by what?

Answer: a mosquito bite

The mosquito host can't be just 'any' mosquito. It has to be an Anopheles mosquito.
2. What part of the body do these malaria parasites feed on?

Answer: red blood cells

Malaria parasites have voracious appetites! In just a few hours, they can suck as much as one quarter of a pound of hemoglobin from the red blood cells of an infected person causing severe anemia!!
3. How long must a malaria parasite grow in its host before infection can be spread to a human being?

Answer: a week or more

When a mosquito bites a malaria infected human, it ingests the malaria parasites found in their blood. If, after a week, the infected mosquito then bites another person, it passes the parasites to the human through its' saliva. Thus a vicious cycle begins.
4. Once malaria parasites enter a person's blood they then travel to which organ?

Answer: liver

They travel first to the liver cells where they grow and multiply. From there, they enter the red blood cells.
5. Of the four types of malaria, 'falciparum malaria' is the most deadly. This type of malaria is most prevalent in what place?

Answer: subSaharan Africa

90 percent of the world's malaria cases occur in subSarahan Africa!!
6. How many countries and territories worldwide are considered at risk for malarial infections?

Answer: more than 100

More than 40 percent of the world's population is at risk. These countries would include, Central and South America, Haiti and the Dominican Republic, Africa, India, Southeast Asia, the Middle East and Oceania.
7. According to the World Health Organization's estimate in 2000, malaria kills one child how often?

Answer: every 30 seconds

Worldwide, it is estimated that there are 300-500 million clinical cases of malaria per year.
8. African children under the age of five suffer approximately how many bouts of malaria per year?

Answer: 6

People seem to develop some resistance to malaria after a while, but are never completely immune .
9. Which type of malaria is usually fatal?

Answer: all of them can be fatal

In cerebral malaria, the brain is infected, in severe malaria, the parasitic infection runs out of control and placental malaria is usually fatal for the mother.
10. How soon, after infection, will a person feel usually begin to feel ill?

Answer: none of these

For most people, symptoms begin 10 days to 4 weeks after infection, although they may exhibit symptoms as early as 8 days or as late as 1 year later!
Source: Author ballykissangel

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Nov 11 2022 : mazza47: 10/10
Nov 11 2022 : 2332008: 7/10
Nov 08 2022 : Guest 156: 6/10
Oct 29 2022 : Guest 156: 5/10
Oct 11 2022 : Guest 111: 5/10
Oct 07 2022 : Guest 197: 5/10
Oct 06 2022 : Guest 41: 7/10
Oct 01 2022 : Guest 41: 6/10

Score Distribution

quiz
Related Quizzes
1. Foodborne and Waterborne Illness Tough
2. Typhoid Fever Tough
3. Superbugs! Average
4. Micro's Wild Ride Average
5. Bacterial Respiratory Infections Tough
6. Anthrax Average
7. Toxic Shock Syndrome - True or False Average
8. Schistosomiasis Tough
9. History of Malaria Tough
10. Mini Man-Eaters Average
11. A Lesson in Leprosy Tough
12. Acne Average

11/29/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us