FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Bacterial Protozoal and Parasitic Diseases Quizzes, Trivia and Puzzles
Bacterial Protozoal and Parasitic Diseases Quizzes, Trivia

Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial Trivia

Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial Trivia Quizzes

  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases

Fun Trivia
32 quizzes and 275 trivia questions.
1.
  Food and Water Borne Diseases   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
Many illnesses are passed on by contaminated food or water. Most of them cause vomiting and/or diarrhoea, although some are more serious. This quiz asks you to match the description of the symptoms to the disease name.
Average, 10 Qns, rossian, Aug 19 23
Average
rossian editor
Aug 19 23
277 plays
2.
  Anthrax Facts   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Anthrax is a rare disease these days, but can still be lethal. Find out what you know about it by taking this quiz.
Average, 10 Qns, rossian, Feb 20 23
Average
rossian editor
Feb 20 23
225 plays
3.
  A Plague on Both Your Houses   top quiz  
Match Quiz
 10 Qns
With many thanks to Will Shakespeare for the title, What a Team bring you a match quiz about some of humankind's most dreaded scourges - diseases caused by microorganisms.
Easier, 10 Qns, LadyNym, Sep 15 18
Easier
LadyNym gold member
Sep 15 18
554 plays
4.
  History of Malaria editor best quiz   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Malaria has beset humans for almost 10,000 years. What do you know about the history of this vicious disease?
Tough, 10 Qns, napkintosh, Jan 19 04
Tough
napkintosh
4563 plays
5.
  Superbugs!   best quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
We are seeing the development of new strains of bacteria that are resistant to most antibiotics. Just how dangerous are they? The information in this quiz is mostly from the CDC.
Average, 10 Qns, Catamount, Dec 21 16
Average
Catamount
3303 plays
6.
  Sepsis   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Sepsis is a potentially life threatening condition. Learn more about it by playing this quiz.
Easier, 10 Qns, Zakie3, Aug 18 20
Easier
Zakie3 gold member
Aug 18 20
554 plays
7.
  Mini Man-Eaters   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Tiny parasites. They're eating you right now!
Average, 10 Qns, quogequox, Sep 10 12
Average
quogequox
3102 plays
8.
  Toxic Shock Syndrome - True or False    
Multiple Choice
 10 Qns
A True or False quiz to test your knowledge of Toxic Shock Syndrome (TSS).
Average, 10 Qns, Buzby, Jan 20 04
Average
Buzby
3105 plays
9.
  A Lesson in Leprosy   top quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
This is the fourth quiz in my "Lesson" series. It involves Leprosy. I have added some good facts that may make it a learning experience.
Tough, 10 Qns, mdemma, Feb 05 20
Tough
mdemma
Feb 05 20
678 plays
10.
  The ABCs of Flesh-Eating Bacteria   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Do you know much about this rare condition? If you think you do, I hope you have fun testing your knowledge in my quiz.
Average, 10 Qns, froggyx, Jul 04 14
Average
froggyx
481 plays
trivia question Quick Question
Clostridial-associated intestinal enteritis is sometimes refered to as CDAD. What does the first "D" stand for?

From Quiz "C'est difficile? Control with zeal!"




11.
  Bacterial Respiratory Infections    
Multiple Choice
 20 Qns
Test your knowledge of specific bacterial respiratory infections.
Tough, 20 Qns, Morrigan716, Dec 16 18
Tough
Morrigan716 gold member
Dec 16 18
2831 plays
12.
  Malaria   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Malaria is a serious, sometimes fatal disease caused by a parasite. See how much you know and what you can learn about Malaria!
Tough, 10 Qns, ballykissangel, Feb 20 20
Tough
ballykissangel
Feb 20 20
1818 plays
13.
  Micro's Wild Ride   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Meet Micro, a 'good' bacterial cell, as he journeys through the human body. Can you guess what diseases are caused by the 'bad' bacteria he meets?
Average, 10 Qns, Vesuvius79, Mar 30 11
Average
Vesuvius79
444 plays
14.
  Bacterial Diseases    
Multiple Choice
 10 Qns
Our skin is covered with bacteria. Our intestines are full of bacteria. Sometimes bacteria cause disease.
Difficult, 10 Qns, alg8r, Mar 30 21
Difficult
alg8r
Mar 30 21
3045 plays
15.
  Gardnerella is Not the Farmer's Daughter    
Multiple Choice
 10 Qns
Bacterial vaginosis is the overgrowth of certain bacteria in the vagina, such as Gardnerella vaginalis. It is easily treated once recognized. Warning: this quiz covers a sensitive topic. Don't take it if you are easily offended.
Average, 10 Qns, dcb52, Mar 07 16
Average
dcb52
607 plays
16.
  C'est difficile? Control with zeal!   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
The bacterium Clostridium difficile is responsible for an epidemic of antibiotic-associated gastrointestinal enteritis. It's vital to understand and prevent this diarrheal illness by restricting antibiotic use, or eliminating it when not required.
Tough, 10 Qns, dcb52, Sep 19 08
Tough
dcb52
775 plays
17.
  Pesky Pathogens   popular trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
Humans are constantly fighting on a battlefield of microscopic proportion. This quiz focuses on some of the most common pathogenic invaders, the weapons they use, and diseases they ultimately cause.
Tough, 10 Qns, volleybuff33, Aug 24 13
Tough
volleybuff33
1580 plays
18.
  Tetanus    
Multiple Choice
 10 Qns
Test your knowledge of this horrible disease.
Average, 10 Qns, Morrigan716, Sep 28 22
Average
Morrigan716 gold member
Sep 28 22
2322 plays
19.
  Microbial Disease Is More Than Bacteria   great trivia quiz  
Multiple Choice
 10 Qns
When people hear the word "microbiology," they think of bacteria. However there is more to human disease caused by microbes than just bacteria.
Tough, 10 Qns, dangrr, Apr 12 13
Tough
dangrr
1804 plays
20.
  Pneumonia    
Multiple Choice
 5 Qns
What do you know about pneumonia?
Average, 5 Qns, Morrigan716, Feb 22 14
Average
Morrigan716 gold member
3128 plays
21.
  Impetigo    
Multiple Choice
 5 Qns
How much do you know about this infection of the skin?
Average, 5 Qns, Morrigan716, Feb 13 17
Average
Morrigan716 gold member
2294 plays
22.
  Acne    
Multiple Choice
 5 Qns
Here is an easy quiz about the common skin condition, acne.
Average, 5 Qns, Morrigan716, Mar 06 22
Average
Morrigan716 gold member
Mar 06 22
3416 plays
23.
  Schistosomiasis    
Multiple Choice
 15 Qns
Find out what you know about the world's number two zoonotic disease.
Tough, 15 Qns, jadranska, Jan 09 24
Tough
jadranska
Jan 09 24
1041 plays
24.
  Toxoplasmosis    
Multiple Choice
 5 Qns
Test your knowledge of toxoplasmosis.
Average, 5 Qns, Morrigan716, Jan 20 04
Average
Morrigan716 gold member
1730 plays
25.
  The Black Death    
Multiple Choice
 5 Qns
A short quiz about the famous deadly disease, also known as The Plague and Bubonic Plague.
Tough, 5 Qns, Morrigan716, Jan 20 04
Tough
Morrigan716 gold member
2549 plays
26.
  Typhoid Fever    
Multiple Choice
 5 Qns
Test your knowledge of typhoid or enteric fever.
Tough, 5 Qns, Morrigan716, Jun 26 08
Tough
Morrigan716 gold member
1267 plays
27.
  Leprosy    
Multiple Choice
 5 Qns
Welcome to my 100th quiz! This one is about leprosy or Hansen disease.
Tough, 5 Qns, Morrigan716, May 04 17
Tough
Morrigan716 gold member
1739 plays
28.
  Pinkeye    
Multiple Choice
 5 Qns
How much do you know about this highly contagious eye infection?
Tough, 5 Qns, Morrigan716, May 03 16
Tough
Morrigan716 gold member
1510 plays
29.
  Scarlet Fever    
Multiple Choice
 5 Qns
How much do you know about scarlet fever or scarletina?
Average, 5 Qns, Morrigan716, Aug 20 21
Average
Morrigan716 gold member
Aug 20 21
1347 plays
30.
  5 Question Anthrax Quiz    
Multiple Choice
 5 Qns
How much do you know about anthrax or woolsorter's disease?
Tough, 5 Qns, Morrigan716, Apr 06 06
Tough
Morrigan716 gold member
1416 plays
31.
  Folliculitis    
Multiple Choice
 5 Qns
Test your knowledge of folliculitis, or hair follicle infections.
Average, 5 Qns, Morrigan716, Oct 11 23
Average
Morrigan716 gold member
Oct 11 23
1410 plays
32.
  Cholera    
Multiple Choice
 5 Qns
How much do you know about cholera?
Difficult, 5 Qns, Morrigan716, Nov 22 23
Difficult
Morrigan716 gold member
Nov 22 23
1474 plays

Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial Trivia Questions

1. What is the scientific name for the disease caused by 'flesh-eating bacteria'?

From Quiz
The ABCs of Flesh-Eating Bacteria

Answer: Necrotizing Fasciitis

The first part of the name "necrotizing" indicates something causes body tissue to die and the second part of the name "fasciitis" indicates an inflammation of the fascia, which is a layer of fibrous tissue. Atopic dermatitis is a type of eczema. Epidermolysis bullosa simplex is an inherited skin-disorder which causes blistering. Keratosis pilaris is the scientific name for the condition more commonly known as 'chicken-skin' or 'follicular keratosis'.

2. What is another name for leprosy?

From Quiz A Lesson in Leprosy

Answer: Hansen's disease

A Norwegian doctor named Gerhard Hansen was the first to view the bacteria that caused leprosy under a microscope. He found that it was a rod shaped bacillus. Since then it has gone under the name Hansen's disease.

3. Clostridial-associated intestinal enteritis is sometimes refered to as CDAD. What does the first "D" stand for?

From Quiz C'est difficile? Control with zeal!

Answer: Difficile.

One of several anaerobes that are gram positive and spore forming, Clostridium difficile is found in the gut flora (bowel organisms) as normal flora. It over- grows when normal bowel flora are killed off with...antibiotics. Other Clostridia cause tetanus and botulism.

4. Up to 40% of the general population carries this organism in their nose; it is known to cause toxic shock syndrome (TSS).

From Quiz Pesky Pathogens

Answer: Staphylococcus aureus

Staphylococcus aureus can infect most bodily tissues, causing a variety of diseases including folliculitis, pneumonia, osteomyelitis, endocarditis, and enteritis.

5. Cryptococcus neoformans is a fungus that causes meningitis, usually in immune compromised hosts. The fungus has a huge capsule. This stain is used to visualize it.

From Quiz Microbial Disease Is More Than Bacteria

Answer: India Ink

India Ink is not exclusive for this fungus. However, because the huge capsule does not stain, you get a halo around the organism that is very recognizable.

6. The humble flea, bane of the unclean pet, is the animal kingdom's long jumping champion. It is also responsible for approximately 200 million human deaths, more than all wars combined, due to it spreading which disease?

From Quiz Mini Man-Eaters

Answer: Bubonic plague

Yep, highly specialized and designed by Mother Nature to take your blood and eat it! The flea crouches down low against its victim and uses its saw-like mouthparts to penetrate the skin. An anti-coagulant is placed into the open wound via the flea's saliva allowing for easier siphoning of the host's blood. The flea is from the Order Siphonaptera (notice the "siphon").

7. What percentage of people die from severe, untreated cholera?

From Quiz Cholera

Answer: 50%

Cholera is an acute, bacterial, diarrheal disease. Symptoms include watery stools, occasional vomiting, and rapid dehydration. If untreated, it can cause circulatory collapse, renal failure, and death.

8. What are the three major species of schistosome which cause the disease?

From Quiz Schistosomiasis

Answer: S. haematobium, S. japonicum, and S. mansoni

S. mekongi is also a schistosome species, believed to be very closely related to S. japonicum

9. What now rare disease is characterized by difficulty in breathing, sore throat, and swelling of the neck?

From Quiz Bacterial Respiratory Infections

Answer: Diphtheria

The central nervous system and the heart can also be affected. Diphtheria is sometimes fatal. There is also a cutaneous form, which is more commonly found in the tropics.

10. What part of the lungs are mainly affected by pneumonia?

From Quiz Pneumonia

Answer: Alveoli

Although it may also affect bronchi, pneumonia mainly affects alveoli. Pneumonia also affects the tissues of the lungs. Symptoms include fever, productive cough, chest pain, chill, and shortness of breath.

11. What other term is pinkeye also known by?

From Quiz Pinkeye

Answer: Conjunctivitis

Bacterial conjunctivitis is characterized by irritation, reddening of the conjunctiva (whites of eyes), swelling of the eyelids, discharge, light sensitivity.

12. How many different types of leprosy are there?

From Quiz Leprosy

Answer: 2

Neural, or tuberculoid form consists of lesions on skin and peripheral nerves, as well as loss of sensation. Cutaneous, or lepromatous form consists of progressive disfiguring nodules in skin and invades throughout the body.

13. What part of the body does anthrax not affect?

From Quiz Anthrax

Answer: Blood

Cutaneous anthrax affects the skin. Inhalation or pulmonary anthrax affects the lungs. Gastrointestinal anthrax infects the GI tract. Inhalation and gastrointestinal anthrax are often fatal, but cutaneous anthrax usually is not.

14. What age group is the most likely to be affected by acne?

From Quiz Acne

Answer: Adolescents

Pores become clogged with dried sebum, flaked skin, and bacteria.

15. There are four kinds of malaria that can infect humans. They are all spread by what?

From Quiz Malaria

Answer: a mosquito bite

The mosquito host can't be just 'any' mosquito. It has to be an Anopheles mosquito.

16. What can an infected hair follicle lead to if untreated?

From Quiz Folliculitis

Answer: Boil

Boils are pus filled spots.

17. Is impetigo a viral or a bacterial infection?

From Quiz Impetigo

Answer: bacterial & bacterial infection

It is caused by Staphylococcus aureus or Streptococcus pyogenes or both.

18. Anthrax is a bacterial disease spread by spores which are commonly found where?

From Quiz Anthrax Facts

Answer: In soil

The spores occur naturally in soil and are notoriously difficult to eradicate. Animals can become infected when they come into contact with the spores and pass on the disease to humans via their skin, meat or wool. Herbivorous animals are particularly at risk of picking up the infection while grazing, especially on uncultivated ground. In developed countries, farm animals at risk are routinely vaccinated. Anthrax is rare in the USA and UK, but is more common in Africa, southern Europe and in parts of Asia.

19. Who is at risk of developing sepsis?

From Quiz Sepsis

Answer: Anyone with an infection

Anyone can develop sepsis. It is specifically observed more in older people because they are more likely to develop respiratory problems such as pneumonia and urinary tract infections. People suffering from burns or wounds are also at risk for developing a septic response to the bacteria invading the injured tissue. The body has an immune system which sends out white blood cells and T and B lymphocytes to destroy the germs causing tissue swelling. These cells fight the infection and try to keep it from infecting more areas. The body may overreact causing a whole body response called sepsis.

20. Who was blamed for bringing leprosy to the Hawaiian islands?

From Quiz A Lesson in Leprosy

Answer: The Chinese

Nobody knows for sure how leprosy got to Hawaii, but the Chinese were suspected. Leprosy was nicknamed "Mai Pake", meaning the Chinese sickness. The missionaries and the traders were suspected of bringing measles to Hawaii. The traders brought venereal diseases. In 1899 an outbreak of the bubonic plague ravaged Honolulu. This was brought by the rats from the ships. The Department of Health set a large portion of Honolulu on fire just to control it.

21. Colonization: Many women have Gardnerella vaginalis in their vaginal flora but do not develop infection. Why is this?

From Quiz Gardnerella is Not the Farmer's Daughter

Answer: Normal vaginal flora is an unusual cause of infection without an underlying cause, such as a break in the mucosa.

Health care professionals often notice women have vaginosis, with odor and discharge, along with other conditions for which they seek care. It may go untreated for several months.

22. Decreasing hospital transmission of "C.diff" requires the involvement of which specialties in the care facility?

From Quiz C'est difficile? Control with zeal!

Answer: Administration, Medical Staff, Directors of Services, Patients and Visitors.

Control of healthcare associated infection begins from the top down in most hospitals. Policies approved by Administration and Medical Staff are most likely to be followed; these are promulgated from general guidelines or recommendations from the government and/or local health care agency or health department.

23. This pathogen, able to grow in Todd-Hewitt broth, is known to cause the characteristic "strawberry tongue" disease, scarlet fever.

From Quiz Pesky Pathogens

Answer: Streptococcus pyogenes

Scarlet fever is one of many diseases caused by S. pyogenes including pharyngitis or "sore throat".

24. What is the pathogen that causes tetanus?

From Quiz Tetanus

Answer: Clostridium tetani

"Clostridium tetani" is a bacillus that produces a potent neurotoxin called tetanospasmin.

25. What is the pathogen that causes toxoplasmosis?

From Quiz Toxoplasmosis

Answer: Toxoplasma gondii

This sporozoan is carried by cats and other felines that usually acquire infection by eating infected rodents or birds.

26. What is the pathogen that causes the plague?

From Quiz The Black Death

Answer: Yersinia pestis

The disease is transmitted from rodent to flea to human.

27. About 3,600 years ago, Egyptians noticed that symptoms of malaria (high fever, shaking chills, nausea, etc.) increased in prevalence during which natural phenomenon?

From Quiz History of Malaria

Answer: Flooding of the Nile River

The Anopheles mosquito, sixty-some species of which can transmit malaria, breed in stagnant water. Within the mosquito, species of Plasmodium reproduce sexually and have genetically diverse offspring. When she bites a human (the only vertebrate host), the parasites are released into the blood stream and carried into the liver, where they reproduce asexually. They then re-enter the blood stream, invade red blood cells, multiply further, and burst out to infect more cells.

28. What is the pathogen that causes typhoid fever?

From Quiz Typhoid Fever

Answer: Salmonella typhi

Some people become carriers of typhoid fever following infection, shedding the pathogens in their feces or urine.

29. Why is a common name for schistosomiasis "snail fever"?

From Quiz Schistosomiasis

Answer: A schistosome's first host in life is a tiny snail

Other common names include bilharzia and bilharziasis after the scientist who discovered it, Theodor H. Bilharz.

This is category 10660
Last Updated May 25 2024 5:47 AM
play trivia = Top 5% Rated Quiz, take trivia quiz Top 10% Rated Quiz, test trivia quiz Top 20% Rated Quiz, popular trivia A Well Rated Quiz
new quizzes = added recently, editor pick = Editor's Pick editor = FunTrivia Editor gold = Gold Member

Teachers / educators: FunTrivia welcomes the use of our website and quizzes in the classroom as a teaching aid or for preparing and testing students. See our education section. Our quizzes are printable and may be used as question sheets by k-12 teachers, parents, and home schoolers.

 ·  All questions, answers, and quiz content on this website is copyright FunTrivia, Inc and may not be reproduced without permission. Any images from TV shows and movies are copyright their studios, and are being used under "fair use" for commentary and education.