FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Gardnerella is Not the Farmers Daughter
Quiz about Gardnerella is Not the Farmers Daughter

Gardnerella is Not the Farmer's Daughter Quiz


Bacterial vaginosis is the overgrowth of certain bacteria in the vagina, such as Gardnerella vaginalis. It is easily treated once recognized. Warning: this quiz covers a sensitive topic. Don't take it if you are easily offended.

A multiple-choice quiz by dcb52. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial

Author
dcb52
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
297,668
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
607
- -
Question 1 of 10
1. Our first questions cover the incidence of bacterial vaginosis. The incidence of vaginosis may be underestimated by women, even though they may have this infection.


Question 2 of 10
2. Colonization: Many women have Gardnerella vaginalis in their vaginal flora but do not develop infection. Why is this? Hint


Question 3 of 10
3. Antibiotics, regular douching, and use of tampons serve to keep the vagina cleansed and healthy.


Question 4 of 10
4. Bacterial vaginosis is also associated with having multiple sex partners, a new monogamous sexual relationship, and a history of sexually transmitted diseases.


Question 5 of 10
5. Gardnerella vaginalis, Gardnerella mobiluncus, Mycobacterium avium and Mycoplasma hominis are usually non-pathogenic bacteria. Which one cannot cause bacterial vaginosis? Hint


Question 6 of 10
6. The last five questions are about treatment for bacterial vaginosis. The typical signs are: Hint


Question 7 of 10
7. Douching can be used as a treatment for bacterial vaginosis.


Question 8 of 10
8. So I have bacterial vaginosis?!? It's my problem-what do I have to worry about if it isn't hurting anyone else? Hint


Question 9 of 10
9. Which helpful bacterium, listed below, metabolizes glycogen to lactic acid in the vagina and maintains normal vaginal pH, which provides a natural defense against unhealthy bacteria proliferation? Hint


Question 10 of 10
10. I have a new sexual relationship and we are monogamous, strictly seeing each other for the past few months. It has been about ten days since our last intercourse and I have an itching vaginal discharge with a fishy odor. Did I get the infection from him? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Our first questions cover the incidence of bacterial vaginosis. The incidence of vaginosis may be underestimated by women, even though they may have this infection.

Answer: True

It's a frequent occurrence: half of women have bacterial vaginosis (BV) at any time in their lives, and half of all vaginal infections are BV. Young adult women, particularly those who are sexually active, are most commonly affected by BV.
2. Colonization: Many women have Gardnerella vaginalis in their vaginal flora but do not develop infection. Why is this?

Answer: Normal vaginal flora is an unusual cause of infection without an underlying cause, such as a break in the mucosa.

Health care professionals often notice women have vaginosis, with odor and discharge, along with other conditions for which they seek care. It may go untreated for several months.
3. Antibiotics, regular douching, and use of tampons serve to keep the vagina cleansed and healthy.

Answer: False

Broad-spectrum antibiotics may destroy healthy bacteria, disrupt the vagina's normal flora, and promote infection. Douching, overused or retained tampons, intrauterine contraceptive devices (IUDs), diaphragms, contraceptive sponges, and products containing nonoxynol-9 may also disrupt the balance.
4. Bacterial vaginosis is also associated with having multiple sex partners, a new monogamous sexual relationship, and a history of sexually transmitted diseases.

Answer: True

The intact mucosa of the vagina acts as a chief barrier to infections. Keep the vagina healthy and rested.
5. Gardnerella vaginalis, Gardnerella mobiluncus, Mycobacterium avium and Mycoplasma hominis are usually non-pathogenic bacteria. Which one cannot cause bacterial vaginosis?

Answer: Mycobacterium avium.

Mycobacterium avium causes pulmonary infections when normal protective flora is overwhelmed, due to AIDS or other chronic illness. The other bacteria cause bacterial vaginosis.
6. The last five questions are about treatment for bacterial vaginosis. The typical signs are:

Answer: a fishy vaginal odor, itching, and irritation.

As an anti-prudishness and liberating exercise, do the following: the book "Our Bodies, Ourselves' from Boston Womens' Health Book Collective- recommends that girls and women squat over a mirror and really look at the female genitalia to learn what normal (for you) looks like.
7. Douching can be used as a treatment for bacterial vaginosis.

Answer: False

Antibiotics such as metronidazole and clindamycin are generally prescribed, as oral (pill) or topical (cream) treatments. When used topically, these medications may cause side effects such as stinging, burning, and irritation. Douching should be avoided.
8. So I have bacterial vaginosis?!? It's my problem-what do I have to worry about if it isn't hurting anyone else?

Answer: Bacterial vaginosis can cause pelvic inflammatory disease, with lifelong abdominal scarring and adhesions.

Bacterial vaginosis is associated with pelvic inflammatory disease, infertility, tubal (ectopic) pregnancy, premature birth, and low birth weight in infants born to infected mothers. Society would benefit from treatment before childbirth, but during an actual birth the above are not complications to the newborn infant. That's gonorrhea, another sexually transmitted disease. Bacterial vaginosis is hardly harmless and over-the-counter treatments don't work.
9. Which helpful bacterium, listed below, metabolizes glycogen to lactic acid in the vagina and maintains normal vaginal pH, which provides a natural defense against unhealthy bacteria proliferation?

Answer: Lactobacillus

People taking antibiotics can avoid a bodily overgrowth of yeast on mucus membranes by obtaining and taking lactobacillus in spherules or capsules. There are also enriched lactobacillus cultures available in milk and yogurt.
10. I have a new sexual relationship and we are monogamous, strictly seeing each other for the past few months. It has been about ten days since our last intercourse and I have an itching vaginal discharge with a fishy odor. Did I get the infection from him?

Answer: Unlikely, as it is a disruption in your vaginal flora. He may still need treatment.

This quiz was developed to instruct young, sexually active women to be careful with sex and other vaginal activities, and to pay attention to their bodies. With prompt treatment, bacterial vaginosis can be cured quickly. It can return so, ladies, make sure you understand your bodies.
Source: Author dcb52

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. History of Malaria Tough
2. Acne Average
3. Superbugs! Average
4. Pneumonia Average
5. Toxic Shock Syndrome - True or False Average
6. Mini Man-Eaters Average
7. Bacterial Diseases Difficult
8. Bacterial Respiratory Infections Tough
9. The Black Death Tough
10. Tetanus Average
11. Impetigo Average
12. Malaria Tough

5/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us