FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bacterial Diseases
Quiz about Bacterial Diseases

Bacterial Diseases Trivia Quiz


Our skin is covered with bacteria. Our intestines are full of bacteria. Sometimes bacteria cause disease.

A multiple-choice quiz by alg8r. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial

Author
alg8r
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
143,090
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3045
- -
Question 1 of 10
1. Streptococcus infections can cause all of the following EXCEPT: Hint


Question 2 of 10
2. All of these bacterial diseases are spread by ticks EXCEPT: Hint


Question 3 of 10
3. A PPD skin test is used to diagnose which of the following? Hint


Question 4 of 10
4. All of the following statements about leprosy are true EXCEPT: Hint


Question 5 of 10
5. Which of these statements is true about food-borne botulism? Hint


Question 6 of 10
6. Rocky Mountain Spotted Fever is most common in which state? Hint


Question 7 of 10
7. All of the following statements about endocarditis are true EXCEPT: Hint


Question 8 of 10
8. All of the following statements are true about Legionnaires' Disease EXCEPT: Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following statements about bacillary dysentery caused by Shigella is true? Hint


Question 10 of 10
10. All of the following statements about meningitis are true EXCEPT: Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Streptococcus infections can cause all of the following EXCEPT:

Answer: Tetanus

Tetanus is caused by Clostridium tetani. Tetanus can grow in deep wounds and can be prevented by immunization.
2. All of these bacterial diseases are spread by ticks EXCEPT:

Answer: Typhoid Fever

Typhoid Fever is spread by contaminated food or water. Relapsing Fever can be spread by ticks or lice.
3. A PPD skin test is used to diagnose which of the following?

Answer: tuberculosis

About 20% of patients with active TB have negative PPD tests due to suppression of the immune response.
4. All of the following statements about leprosy are true EXCEPT:

Answer: Skin lesions typically spare the eyebrows.

Leprosy typically involves the face, particularly the nose, ears and eyebrows. Eyebrow loss is frequent. Warmer areas of the skin such as the scalp, armpits and between the legs are usually spared.
5. Which of these statements is true about food-borne botulism?

Answer: Antitoxin treatment blocks attachment of toxin to nerves.

Toxin already bound to nerves is unaffected but free toxin can be bound by antitoxin to prevent further paralysis. Antibiotic treatment is unnecessary because the bacteria grew in the food and produced the toxin there. Antibiotics affect bacteria - not toxins. Eye muscles are first affected followed by muscles in the extremities. Mental status is unaffected. Paralysis of respiratory muscles may lead to death.
6. Rocky Mountain Spotted Fever is most common in which state?

Answer: North Carolina

Howard Ricketts first described the disease in the early 1900s in a Montana valley, hence the name. After the disease was named it was found to be more common along the East Coast. In the years 1994-1998 North Carolina had 633 cases. Montana - 17, Colorado - 13, Minnesota - 4, California - 3
7. All of the following statements about endocarditis are true EXCEPT:

Answer: Antibiotic prophylaxis can prevent most cases.

Antibiotics prevent about 10% of cases. A couple of reasons for this are: (1) Only about half of patients have known predisposing lesions and thus aren't given prophylaxis. (2) About a third of organisms causing endocarditis are not affected by the standard drugs given.
8. All of the following statements are true about Legionnaires' Disease EXCEPT:

Answer: It is most commonly diagnosed in underdeveloped countries.

Underdeveloped countries may have little heated water. Or they may lack the means to establish the diagnosis.
9. Which of the following statements about bacillary dysentery caused by Shigella is true?

Answer: Inhabitants of custodial institutions are at highest risk.

Shigella is only found in humans and higher primates. It is most commonly seen in late summer and early fall. Flecks of blood are typically found in the diarrhea.
10. All of the following statements about meningitis are true EXCEPT:

Answer: Escherichia coli is the most common cause of meningitis in newborns.

Group B Streptococcus is the most common cause of meningitis in neonates. H. flu immunization began in the 1990s and has reduced the most common cause of meningitis in adolescents and children by 94%. The median age of meningitis has changed from 15 months to 25 years since immunization began. Neisseria meningitidis is the only bacteria that causes outbreaks of meningitis.

The search for contacts of patients with N. meningitidis periodically makes the news.
Source: Author alg8r

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/15/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us