FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Bacterial Respiratory Infections
Quiz about Bacterial Respiratory Infections

Bacterial Respiratory Infections Quiz


Test your knowledge of specific bacterial respiratory infections.

A multiple-choice quiz by Morrigan716. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial

Author
Morrigan716
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
77,016
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Tough
Avg Score
11 / 20
Plays
2831
- -
Question 1 of 20
1. What now rare disease is characterized by difficulty in breathing, sore throat, and swelling of the neck? Hint


Question 2 of 20
2. Which acute infection is characterized as acute bacterial pneumonia with headache, high fever, dry cough followed by a productive cough, chills, shortness of breath, diarrhea, and abdominal pain? Hint


Question 3 of 20
3. Which infection is characterized by a gradual onset with headache, fatigue, dry cough, sore throat, and occasionally chest discomfort and rash? Hint


Question 4 of 20
4. Which infection is characterized by a sore throat, chills, fever, headache, inflamed throat, enlarged tonsils, and enlarged and tender lymph nodes in the neck? Hint


Question 5 of 20
5. Which bacterial infection is characterized by a productive cough, cold sweats at night, and shortness of breath? Hint


Question 6 of 20
6. Which highly contagious infection begins with mild, cold-like symptoms, then produces severe, uncontrollable coughing fits? Hint


Question 7 of 20
7. How many U.S. cases of diphtheria were reported in 1998? Hint


Question 8 of 20
8. Which disease is transmitted from water and possibly dust, but not person-to-person? Hint


Question 9 of 20
9. What is the incubation period for mycoplasmal pneumonia? Hint


Question 10 of 20
10. Strep throat can be treated with penicillin?


Question 11 of 20
11. Which disease has a bovine form, which results from exposure to infected cattle or ingestion of contaminated milk? Hint


Question 12 of 20
12. What is the incubation period for Whooping Cough? Hint


Question 13 of 20
13. What is the pathogen that causes Whooping Cough? Hint


Question 14 of 20
14. What pathogen is a more frequent cause of death, worldwide, than any other? Hint


Question 15 of 20
15. What is the incubation period for Legionnaire's disease? Hint


Question 16 of 20
16. What age group is the most likely to be infected with strep throat? Hint


Question 17 of 20
17. What is the incubation period for tuberculosis? Hint


Question 18 of 20
18. How many U.S. cases of Whooping Cough were reported in 1998? Hint


Question 19 of 20
19. Strep throat can be transmitted through contaminated milk.


Question 20 of 20
20. Chemotherapy can be used to treat tuberculosis.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What now rare disease is characterized by difficulty in breathing, sore throat, and swelling of the neck?

Answer: Diphtheria

The central nervous system and the heart can also be affected. Diphtheria is sometimes fatal. There is also a cutaneous form, which is more commonly found in the tropics.
2. Which acute infection is characterized as acute bacterial pneumonia with headache, high fever, dry cough followed by a productive cough, chills, shortness of breath, diarrhea, and abdominal pain?

Answer: Legionnaire's disease

Legionnaire's disease, or legionellosis, has about a 20 percent fatality rate.
3. Which infection is characterized by a gradual onset with headache, fatigue, dry cough, sore throat, and occasionally chest discomfort and rash?

Answer: Mycoplasmal pneumonia

The illnes may last from a few days to a month or more and is most common in people aged 5 to 35 years.
4. Which infection is characterized by a sore throat, chills, fever, headache, inflamed throat, enlarged tonsils, and enlarged and tender lymph nodes in the neck?

Answer: Strep throat

Strep throat, or streptococcal pharyngitis may spread to the middle ear or sinuses. If untreated, it can lead to complications such as scarlet fever and rheumatic fever.
5. Which bacterial infection is characterized by a productive cough, cold sweats at night, and shortness of breath?

Answer: Tuberculosis

Tuberculosis, or TB, is an acute or chronic mycobacterial infection of the pulmonary tract. It may affect many areas of the body, including the kidney, bones, and brain.
6. Which highly contagious infection begins with mild, cold-like symptoms, then produces severe, uncontrollable coughing fits?

Answer: Whooping Cough

The coughing often ends in a high-pitched, deeply indrawn breath, which is where the disease gets its name. Also called pertussis, the coughing fits produce clear mucus and vomiting. They can be so severe as to cause lung rupture, bleeding from the eyes and brain, rectal prolapse, or hernia.
7. How many U.S. cases of diphtheria were reported in 1998?

Answer: 1

Diphtheria was once a major killer of children in the United {States;} however, as a result of widespread vaccination, it is now extremely rare.
8. Which disease is transmitted from water and possibly dust, but not person-to-person?

Answer: Legionnaire's disease

The 'Legionella pneumophila' survives in environmental water sources such as ponds, lakes, creeks, hot-water and air-conditioning systems, cooling towers, shower heads, whirlpool tubs, humidifiers, tap water and distillation systems and possibly soil and dust.
9. What is the incubation period for mycoplasmal pneumonia?

Answer: 6 to 32 days

Although mycoplasmal pneumonia can be severe, most cases are mild and most people recover without treatment.
10. Strep throat can be treated with penicillin?

Answer: True

Strep throat is treated with penicillin G or V. Clindamycin, erythromycin, or a chephalosporin can be used for patients who are allergic to penicillin.
11. Which disease has a bovine form, which results from exposure to infected cattle or ingestion of contaminated milk?

Answer: Tuberculosis

Regular tuberculosis is transmitted through airborne droplets and prolonged direct contact wtih infected individuals.
12. What is the incubation period for Whooping Cough?

Answer: 6 to 20 days

Transmission is airborned via droplet produced by coughing.
13. What is the pathogen that causes Whooping Cough?

Answer: Bordetella pertussis

A related organism, Bordetella bronchiseptica, causes respiratory infections in animals, including kennel cough in dogs.
14. What pathogen is a more frequent cause of death, worldwide, than any other?

Answer: Mycobacterium tuberculosis

Approximately one-third of the world's population is infected with tuberculosis. The World Health Organization (WHO) estimated that in 1996, there were 8 million new cases of tuberculosis and 3 million deaths from the disease.
15. What is the incubation period for Legionnaire's disease?

Answer: 2 to 10 days

Legionnaire's disease was first recognized as a disease after an outbreak in a Philadelphia hotal in 1976, but evidence exists that prior epidemics and deaths were due to the Legionella bacteria.
16. What age group is the most likely to be infected with strep throat?

Answer: Children

Over 200,000 cases per year are reported in the United States, mostly among children aged 3 to 15 years.
17. What is the incubation period for tuberculosis?

Answer: 4 to 12 weeks

Incubation is 4 to 12 weeks from infection until pulonary lesions and positive TB skin test. Symptoms usually occur withing 6 to 12 months after infection, but may not occur for a year or more.
18. How many U.S. cases of Whooping Cough were reported in 1998?

Answer: 7405

Whooping Cough can be prevented by vaccination of all young children with DTP.
19. Strep throat can be transmitted through contaminated milk.

Answer: True

It is usually transmitted from human-to-human by direct contact, usually hands. Contaminated milk and milk products have been associated with food-borne outbreaks.
20. Chemotherapy can be used to treat tuberculosis.

Answer: True

Tuberculosis is communicable for as long as viable Mycobacterium tuberculosis organisms are being discharged in the infected person's sputum. Effective chemotherapy usually eliminated communicability within a few weeks.
Source: Author Morrigan716

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. History of Malaria Tough
2. Acne Average
3. Superbugs! Average
4. Pneumonia Average
5. Toxic Shock Syndrome - True or False Average
6. Mini Man-Eaters Average
7. Bacterial Diseases Difficult
8. The Black Death Tough
9. Tetanus Average
10. Impetigo Average
11. Malaria Tough
12. Microbial Disease Is More Than Bacteria Tough

6/20/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us