FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Microbial Disease Is More Than Bacteria
Quiz about Microbial Disease Is More Than Bacteria

Microbial Disease Is More Than Bacteria Quiz


When people hear the word "microbiology," they think of bacteria. However there is more to human disease caused by microbes than just bacteria.

A multiple-choice quiz by dangrr. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial

Author
dangrr
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
240,331
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1804
Awards
Top 20% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Cryptococcus neoformans is a fungus that causes meningitis, usually in immune compromised hosts. The fungus has a huge capsule. This stain is used to visualize it. Hint


Question 2 of 10
2. We all know that salmonella, shigella, e. coli, etc. cause diarrhea. What amoeba causes bloody diarrhea while producing a diagnostic flask-shaped ulcer? Hint


Question 3 of 10
3. Sometimes, a diagnosis is made partly on the geographic area. If someone who has been in the southwest United States comes to your office with a fever and erythema nodosum, valley fever would be one of your differential diagnosis? What causes valley fever? Hint


Question 4 of 10
4. Tapeworms are nasty creatures. The fish tapeworm is no different. It causes vitamin B12 deficiency which in turn causes megaloblastic anemia. Which is the fish tapeworm? Hint


Question 5 of 10
5. What is a common urogenital protozoan that produces a watery, foul smelling, greenish discharge? Hint


Question 6 of 10
6. Pregnant women should not change cat litter boxes because of what organism? Hint


Question 7 of 10
7. Wuchereria is one of the few nematodes to cause inflammation that blocks lymphatic vessels. This is also known as. Hint


Question 8 of 10
8. Flukes are horrible creatures that cause damage after they penetrate the skin. What medicine is highly useful in getting rid of them? Hint


Question 9 of 10
9. We have all heard about malaria and how you get it from the Anopheles mosquito. What organism causes malaria? Hint


Question 10 of 10
10. Finally, ringworm is caused by a what? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Cryptococcus neoformans is a fungus that causes meningitis, usually in immune compromised hosts. The fungus has a huge capsule. This stain is used to visualize it.

Answer: India Ink

India Ink is not exclusive for this fungus. However, because the huge capsule does not stain, you get a halo around the organism that is very recognizable.
2. We all know that salmonella, shigella, e. coli, etc. cause diarrhea. What amoeba causes bloody diarrhea while producing a diagnostic flask-shaped ulcer?

Answer: Entamoeba histolytica

Entamoeba histolytica is actually quite common. It can live in peace in many people. However, when it does become virulent, it is relentless. Dysentery and damaged intestines is the result. The flask-shaped ulcer is diagnostic for pathologists.
3. Sometimes, a diagnosis is made partly on the geographic area. If someone who has been in the southwest United States comes to your office with a fever and erythema nodosum, valley fever would be one of your differential diagnosis? What causes valley fever?

Answer: Coccidioides immitis

Coccidioidies immitis is mainly confined to the southwest United States. It is easily inhaled in the dry desert. Histologically, one would find a spherule filled with endospores in the host. Histoplasma and Blastomyces are found mainly in the Mississippi River valley.
4. Tapeworms are nasty creatures. The fish tapeworm is no different. It causes vitamin B12 deficiency which in turn causes megaloblastic anemia. Which is the fish tapeworm?

Answer: Diphyllobothrium latum

This tapeworm has no suckers or hooks, only two elongated sucking grooves. They have oval eggs with an operculum.
5. What is a common urogenital protozoan that produces a watery, foul smelling, greenish discharge?

Answer: Trichomonas vaginalis

This protozoa mimics the clinical signs of bacterial disease. It is a pear shaped trophozoite with a central nucleus and four flagella.
6. Pregnant women should not change cat litter boxes because of what organism?

Answer: Toxoplasma gondii

Most cats are infected with this organism. Their cysts are in the feces and meat. When they enter the body, they infect macrophages and start the killing. They are bad for pregnant women because they cross the placenta and cause birth defects.
7. Wuchereria is one of the few nematodes to cause inflammation that blocks lymphatic vessels. This is also known as.

Answer: Elephantiasis

This worm is spread by the female mosquito. It is endemic in tropical areas. Causes very characteristic thickening of skin and retention of fluid.
8. Flukes are horrible creatures that cause damage after they penetrate the skin. What medicine is highly useful in getting rid of them?

Answer: Praziquantel

People get flukes by swimming in infested water. Afterwards they can attack the liver, bladder, intestinal tract, lung, etc. Thankfully, they are not prevalent in the United States. Praziquantel has done wonders in these infections.
9. We have all heard about malaria and how you get it from the Anopheles mosquito. What organism causes malaria?

Answer: Plasmodium

There are many different types of Plasmodium, five of which cause malaria in humans. They are Plasmodium vivax, ovale, malariae, knowlesi and falciparum. Vivax and falciparum are the most common.
10. Finally, ringworm is caused by a what?

Answer: Fungus

Did I get you? Ringworm is not a worm, but a fungus. They can be diagnosed by using Wood's lamp or microscopy on a slide treated with 10% KOH. These are common diseases like jock itch or athlete's foot.
Source: Author dangrr

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Food and Water Borne Diseases Average
2. Typhoid Fever Tough
3. Superbugs! Average
4. Micro's Wild Ride Average
5. Bacterial Respiratory Infections Tough
6. Malaria Tough
7. Anthrax Facts Average
8. Toxic Shock Syndrome - True or False Average
9. Schistosomiasis Tough
10. History of Malaria Tough
11. Mini Man-Eaters Average
12. A Lesson in Leprosy Tough

7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us