FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Micros Wild Ride
Quiz about Micros Wild Ride

Micro's Wild Ride Trivia Quiz


Meet Micro, a 'good' bacterial cell, as he journeys through the human body. Can you guess what diseases are caused by the 'bad' bacteria he meets?

A multiple-choice quiz by Vesuvius79. Estimated time: 9 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial

Author
Vesuvius79
Time
9 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
334,303
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
444
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. Micro is swimming down the bloodstream and having fun as he swims with the red and white blood cells. In the distance he sees something that is definitely not a blood cell. Curious, he approaches it. He can tell it is a bacterium, like himself, however he is unsure if it really belongs there.

"Excuse me," he says, "are you new around here?"

The bacterium slowly turns around. He is long, sort of tube-shaped, and has a tail. The stranger narrows his dark eyes, staring at Micro intimidatingly.

"Yes, I'm new," the stranger finally says. "I also cause my victims severe pain and uncontrollable vomiting and diarrhea. If people don't drink enough liquids, they quickly die of dehydration."

Micro certainly doesn't like the sounds of that, and speeds away. He takes a quick glance behind him and is glad to see that the stranger hasn't followed. What bacterium did Micro meet?
Hint


Question 2 of 10
2. Micro, though having fled from the frightening bacterium, can't help but feel excited at having come across one of the many enemies his mother has told him about. Before he can think too much about it though, he comes across a worm-like microbe. Micro doesn't have to talk to this bacterium to know what it is! He can remember his mother telling him about the countless times this bacterium has gone out of control. He can remember her telling him that 1347 - 1353 was the most well-known pandemic, caused by infected fleas transmitting the disease to humans. It took several years for it to spread throughout Europe. Micro recalls that for this particular pandemic, the disease was coined 'The Black Death'. What disease is it? Hint


Question 3 of 10
3. Micro is excited when he comes across yet another bacterial cell. This one is a tall, elongated oval shape. It watches Micro approach. Once again, Micro has listened to his mother closely enough to remember that this bacterium is mycobacterium leprae: the bacterium that causes leprosy.

"Is there a reason you're here?" the leprosy bacterium asks Micro.

"I just wanted to meet you."

"I see." He sighed. He begins explaining how he liked it much better when everyone thought he was much more contagious than he really is because back then he was usually left alone. The microbe goes on about the history of leprosy and how the disease was around in Biblical times and is still around today. He leaves Micro with the information that no one in the world is protected from leprosy and a pandemic can easily occur. Was the bacterium telling Micro the truth with this last bit of information?


Question 4 of 10
4. Micro, feeling slightly down after his last encounter, collides right into the next microbe he meets. Once again, it is worm-like in shape. Micro has no idea what bacterium it is.

"Who are you?" he asks.

The bacterium, who is considerably larger than Micro in size, tells him he has one chance to get it right or else he'll wish he never lived. He gives Micro the following clues: "The disease I cause used to kill the highest number of deaths in woman after childbirth. I also am a threat to the lives of their newborns. After the discovery of penicillin I stopped being a big killer in the developed world. That being said, I am still cause the death of about half a million woman every year in developing countries."

What should Micro say to ensure his existence?
Hint


Question 5 of 10
5. Phew, that was a close call. A few minutes later, when Micro comes across yet another bacterial cell, he begins to think this a bit unrealistic. This bacterium greets Micro amicably.

"Hi," she says, "I just came here from pediculus humanus corporis."

"Uh...pardon?"

She laughs. "A body louse, of course. I cause a fever and sometimes even delirium. I also cause a rash, pains, and a really bad headache. People can avoid me though. They just have to stay clear of overcrowded places and make sure they are hygienic. I've been the cause of death for many soldiers, including those in the two World Wars and Napoleon's troops."

"Oh! I know what disease you cause," says Micro. He then shouts it out and she nods. What disease is it that Micro shouts out?
Hint


Question 6 of 10
6. Pleased with himself at having known what bacterium he just met, Micro hums to himself as he continues along down the bloodstream. It's not long before he comes across another worm-like microbe. This one is very long and its body is spiraled around itself.

"Who are you!?!" the bacterium shouts.

"I...I'm Micro," he replies in a stammer, suddenly very afraid.

"YOU'RE just a little runt. I, however, am not. I used to be quite widespread and very feared, until something supposedly more fearsome came along. My symptoms follow a pattern of three stages. Genital sores, a rash, and then I invade the entire body which includes even more sores. I have been called many things by many nations but I am most known by my nickname the 'great pox'."

Micro, getting sick and tired of these haughty bacteria, just goes away. He knows what it is anyway. What disease is he thinking of?
Hint


Question 7 of 10
7. Glad to have left the last bacterium alone, Micro continues down through the bloodstream, twisting and turning around the blood cells as he goes. He hears a voice and stops to turn and see who it is. 'Just great,' Micro thinks to himself, 'another bacterium!' Before he can say anything, the stranger speaks.

"I am an ancient, chronic disease. I am known by a variety of names due to my ability to affect nearly every part of the body. The most common type of me affects the lungs and is spread through airborne droplets. Depending on what type you have, I can make you cough blood, have night sweats, give you swollen lymph glands, disfigure your face, and more. Do you know who I am?"

Micro shrugs and the bacterium glares at him and inches forward, ready to strike. Panicked, Micro cannot remember what disease this is. Can you help him out?
Hint


Question 8 of 10
8. Breathing heavily, Micro manages to get away unscathed. He barely gets past a group of red blood cells when something taps him on the back. Micro screams and jumps to find himself face to face with another bacterium.

"Sorry," says the bacterium, "I was just wondering if you could tell me where the head is. I'm looking for the brain."

"Why?" asks Micro cautiously.

"I cause a disease sometimes known as the 'sleepy sickness' that can put people into a coma. I caused a pandemic from 1916 - 1927. Nowadays I keep pretty quiet but as you can see I still infect people now and then. These humans are pretty lucky though because there's a drug known as L-dopa, normally used for those with Parkinson's disease, that a man named Oliver Sacks tried on people whom I had infected back in the 60s. It works and they wake up but have to keep taking it to ensure they stay awake. Anyway, you know where the brain is? That's the place I infect."

Micro points up ahead and instructs the bacterium where to go. The bacterium thanks him and leaves. Micro is thankful that this one wasn't threatening because he doesn't know what disease it causes. What disease did Micro just encounter?
Hint


Question 9 of 10
9. Micro is unsurprised when, a minute later, he meets yet again another bacterium. This one is blocking his way.

"Excuse me," Micro says.

"No! Not unless you tell me what disease I cause."

"Um...could you give me a couple hints?" asks Micro. "The others did."

The bacterium sighs. "Very well. I'm caused when food or water is contaminated with human feces. If you have me then you'll likely be experiencing abdominal pain, headache, rash, and fever. I kill 10% - 20% of those I infect. There is now a vaccine for me. It's been discovered that people can not have me yet be a carrier thus they're able to transmit me to other people."

"Oh! I know!" shouts Micro and he goes on to say the answer. What does Micro say?
Hint


Question 10 of 10
10. Micro is nearly done is stroll through the bloodstream and home is just around the corner. He comes across one last bacterium. This one looks a little, well, chunky to say the least. It's eying Micro as he passes by.

"Hey, don't you know who I am? What I can do?" it asks Micro in a hiss.

Micro shrugs and the bacterium groans. "I'm the best bacterium out there! Hospitals fear me because I can be so difficult to treat! I cause a staph infection that can cause a painful rash, fever, aches, chest pain, and fatigue. And that's only some of my symptoms! I can enter through the body through an opening such as a cut. People usually get me in hospitals but the number of people who get me in the committee is increasing. Now...please don't disappoint me by saying you still don't know who I am!"

Micro is fairly sure he's correct and answers the bacterium. What is his answer?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Micro is swimming down the bloodstream and having fun as he swims with the red and white blood cells. In the distance he sees something that is definitely not a blood cell. Curious, he approaches it. He can tell it is a bacterium, like himself, however he is unsure if it really belongs there. "Excuse me," he says, "are you new around here?" The bacterium slowly turns around. He is long, sort of tube-shaped, and has a tail. The stranger narrows his dark eyes, staring at Micro intimidatingly. "Yes, I'm new," the stranger finally says. "I also cause my victims severe pain and uncontrollable vomiting and diarrhea. If people don't drink enough liquids, they quickly die of dehydration." Micro certainly doesn't like the sounds of that, and speeds away. He takes a quick glance behind him and is glad to see that the stranger hasn't followed. What bacterium did Micro meet?

Answer: Cholera

The cholera bacterium (singular of the word bacteria) is able to live outside the human body in water. Cholera still exists today, mainly in Asia, South America, and Africa. During times of war, famine, and after natural disasters, cholera outbreaks can occur.
2. Micro, though having fled from the frightening bacterium, can't help but feel excited at having come across one of the many enemies his mother has told him about. Before he can think too much about it though, he comes across a worm-like microbe. Micro doesn't have to talk to this bacterium to know what it is! He can remember his mother telling him about the countless times this bacterium has gone out of control. He can remember her telling him that 1347 - 1353 was the most well-known pandemic, caused by infected fleas transmitting the disease to humans. It took several years for it to spread throughout Europe. Micro recalls that for this particular pandemic, the disease was coined 'The Black Death'. What disease is it?

Answer: The plague

There have been many plagues throughout history. The first likely started in Asia around 540 AD and spread from there. Today, antibiotics are used against the plague and a vaccine is also available. However, there are many parts of the world that still have around 2,000 plague cases per year.
3. Micro is excited when he comes across yet another bacterial cell. This one is a tall, elongated oval shape. It watches Micro approach. Once again, Micro has listened to his mother closely enough to remember that this bacterium is mycobacterium leprae: the bacterium that causes leprosy. "Is there a reason you're here?" the leprosy bacterium asks Micro. "I just wanted to meet you." "I see." He sighed. He begins explaining how he liked it much better when everyone thought he was much more contagious than he really is because back then he was usually left alone. The microbe goes on about the history of leprosy and how the disease was around in Biblical times and is still around today. He leaves Micro with the information that no one in the world is protected from leprosy and a pandemic can easily occur. Was the bacterium telling Micro the truth with this last bit of information?

Answer: No

The bacterium either didn't know as much about himself as he thought or he wanted to give Micro nightmares because 95% of the world is immune to leprosy. The disease still exists in the world (specifically in Africa, Asia, and Latin America) however, the number of leprosy cases is declining around the world.

Leprosy is also known as Hansen's disease, named after Gerhard Henrik Armauer Hansen, a Norwegian doctor who discovered that leprosy is contagious and caused by bacteria. It was later found out that leprosy is the least contagious of all infectious diseases.
4. Micro, feeling slightly down after his last encounter, collides right into the next microbe he meets. Once again, it is worm-like in shape. Micro has no idea what bacterium it is. "Who are you?" he asks. The bacterium, who is considerably larger than Micro in size, tells him he has one chance to get it right or else he'll wish he never lived. He gives Micro the following clues: "The disease I cause used to kill the highest number of deaths in woman after childbirth. I also am a threat to the lives of their newborns. After the discovery of penicillin I stopped being a big killer in the developed world. That being said, I am still cause the death of about half a million woman every year in developing countries." What should Micro say to ensure his existence?

Answer: Puerperal Fever

The incidence of puerperal fever declined in Europe come the late 1800s once the importance of hand washing and disinfecting was realized. Come the advent of antibiotics in the early- to mid-1900s, puerperal fever was nearly a thing of the past for the developed world.
5. Phew, that was a close call. A few minutes later, when Micro comes across yet another bacterial cell, he begins to think this a bit unrealistic. This bacterium greets Micro amicably. "Hi," she says, "I just came here from pediculus humanus corporis." "Uh...pardon?" She laughs. "A body louse, of course. I cause a fever and sometimes even delirium. I also cause a rash, pains, and a really bad headache. People can avoid me though. They just have to stay clear of overcrowded places and make sure they are hygienic. I've been the cause of death for many soldiers, including those in the two World Wars and Napoleon's troops." "Oh! I know what disease you cause," says Micro. He then shouts it out and she nods. What disease is it that Micro shouts out?

Answer: Typhus

Antibiotics has been effective against typhus to the point that typhus is now rare. However, it has not been completely eradicated. Impoverished areas of the world that are still inflicted with the disease include the Andes Mountains, the Himalayas, and parts of Africa.
6. Pleased with himself at having known what bacterium he just met, Micro hums to himself as he continues along down the bloodstream. It's not long before he comes across another worm-like microbe. This one is very long and its body is spiraled around itself. "Who are you!?!" the bacterium shouts. "I...I'm Micro," he replies in a stammer, suddenly very afraid. "YOU'RE just a little runt. I, however, am not. I used to be quite widespread and very feared, until something supposedly more fearsome came along. My symptoms follow a pattern of three stages. Genital sores, a rash, and then I invade the entire body which includes even more sores. I have been called many things by many nations but I am most known by my nickname the 'great pox'." Micro, getting sick and tired of these haughty bacteria, just goes away. He knows what it is anyway. What disease is he thinking of?

Answer: Syphilis

Syphilis was the most feared sexually transmitted infection until the discovery of HIV/AIDS. Antibiotics have worked against syphilis. It was locally known by many names due to nations blaming others for its existence. It has been known as the 'French disease', 'disease of Naples', 'Spanish pox', 'Russian disease', 'Christian disease', and the 'great pox' just to name a few.
7. Glad to have left the last bacterium alone, Micro continues down through the bloodstream, twisting and turning around the blood cells as he goes. He hears a voice and stops to turn and see who it is. 'Just great,' Micro thinks to himself, 'another bacterium!' Before he can say anything, the stranger speaks. "I am an ancient, chronic disease. I am known by a variety of names due to my ability to affect nearly every part of the body. The most common type of me affects the lungs and is spread through airborne droplets. Depending on what type you have, I can make you cough blood, have night sweats, give you swollen lymph glands, disfigure your face, and more. Do you know who I am?" Micro shrugs and the bacterium glares at him and inches forward, ready to strike. Panicked, Micro cannot remember what disease this is. Can you help him out?

Answer: Tuberculosis

There is a cure for tuberculosis, however, there has been an increase in the number of people affected by it due to the emergence of drug-resistant strains.
8. Breathing heavily, Micro manages to get away unscathed. He barely gets past a group of red blood cells when something taps him on the back. Micro screams and jumps to find himself face to face with another bacterium. "Sorry," says the bacterium, "I was just wondering if you could tell me where the head is. I'm looking for the brain." "Why?" asks Micro cautiously. "I cause a disease sometimes known as the 'sleepy sickness' that can put people into a coma. I caused a pandemic from 1916 - 1927. Nowadays I keep pretty quiet but as you can see I still infect people now and then. These humans are pretty lucky though because there's a drug known as L-dopa, normally used for those with Parkinson's disease, that a man named Oliver Sacks tried on people whom I had infected back in the 60s. It works and they wake up but have to keep taking it to ensure they stay awake. Anyway, you know where the brain is? That's the place I infect." Micro points up ahead and instructs the bacterium where to go. The bacterium thanks him and leaves. Micro is thankful that this one wasn't threatening because he doesn't know what disease it causes. What disease did Micro just encounter?

Answer: Encephalitis Lethargica

The encephalitis lethargica pandemic of 1916 - 1927 infected between 1 and 5 million people, killing 1/3 from a deep sleep or insomnia. There are a multitude of symptoms including sore throat, headache, lethargy, and twitches. Some recover after a short while but others are unresponsive and unaware of everything around them.

They're unable to interact or communicate and are more or less in a coma.
9. Micro is unsurprised when, a minute later, he meets yet again another bacterium. This one is blocking his way. "Excuse me," Micro says. "No! Not unless you tell me what disease I cause." "Um...could you give me a couple hints?" asks Micro. "The others did." The bacterium sighs. "Very well. I'm caused when food or water is contaminated with human feces. If you have me then you'll likely be experiencing abdominal pain, headache, rash, and fever. I kill 10% - 20% of those I infect. There is now a vaccine for me. It's been discovered that people can not have me yet be a carrier thus they're able to transmit me to other people." "Oh! I know!" shouts Micro and he goes on to say the answer. What does Micro say?

Answer: Typhoid

A well-known woman named Mary Mallon was a carrier of typhoid, though she didn't have it herself. Mary, better known as Typhoid Mary, worked as a cook at several places. Wherever she was, some of the people who ate her food became infected with typhoid, some of them dying.

She was eventually tracked down and sent to live in an isolation hospital. Mary was released after three years with the promise that she'd either quit cooking or have her gall bladder removed (as that is where the majority of typhoid bacteria lives). Mary kept her gall bladder and kept working as a cook.

There was another outbreak of typhoid in 1915, 5 years after her release from the hospital and it was found that Mary was the cause. She was sent to the isolation hospital once again and lived there until her death in 1938.
10. Micro is nearly done is stroll through the bloodstream and home is just around the corner. He comes across one last bacterium. This one looks a little, well, chunky to say the least. It's eying Micro as he passes by. "Hey, don't you know who I am? What I can do?" it asks Micro in a hiss. Micro shrugs and the bacterium groans. "I'm the best bacterium out there! Hospitals fear me because I can be so difficult to treat! I cause a staph infection that can cause a painful rash, fever, aches, chest pain, and fatigue. And that's only some of my symptoms! I can enter through the body through an opening such as a cut. People usually get me in hospitals but the number of people who get me in the committee is increasing. Now...please don't disappoint me by saying you still don't know who I am!" Micro is fairly sure he's correct and answers the bacterium. What is his answer?

Answer: MRSA

MRSA, or Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, is extremely resistant to various antibiotics. MRSA can be fatal and the outlook is better for those who are healthier. However, if untreated it can lead to organ failure and death.
Source: Author Vesuvius79

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Food and Water Borne Diseases Average
2. Typhoid Fever Tough
3. Superbugs! Average
4. Bacterial Respiratory Infections Tough
5. Malaria Tough
6. Anthrax Facts Average
7. Toxic Shock Syndrome - True or False Average
8. Schistosomiasis Tough
9. History of Malaria Tough
10. Mini Man-Eaters Average
11. A Lesson in Leprosy Tough
12. Acne Average

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us