FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Schistosomiasis
Quiz about Schistosomiasis

Schistosomiasis Trivia Quiz


Find out what you know about the world's number two zoonotic disease.

A multiple-choice quiz by jadranska. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Diseases
  8. »
  9. Protozoal and Parasitic Diseases Bacterial

Author
jadranska
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
83,304
Updated
Jan 09 24
# Qns
15
Difficulty
Tough
Avg Score
9 / 15
Plays
1041
- -
Question 1 of 15
1. What are the three major species of schistosome which cause the disease? Hint


Question 2 of 15
2. Why is a common name for schistosomiasis "snail fever"?
Hint


Question 3 of 15
3. How does a schistosome normally enter the body? Hint


Question 4 of 15
4. How many eggs does an adult female schistosome pass daily? Hint


Question 5 of 15
5. The eggs of the schistosome are what do the damage to your system.


Question 6 of 15
6. What are the two major forms of schistosomiasis? Hint


Question 7 of 15
7. The first stage of a schistosome's life after the egg is the miracidium.


Question 8 of 15
8. Around Lake Volta in Ghana, approximately what percentage of children have a certain form of schistosomiasis? Hint


Question 9 of 15
9. Over time, what hazard can a certain form of schistosomiasis cause? Hint


Question 10 of 15
10. How long does it take for the schistosome to enter the body? Hint


Question 11 of 15
11. Which of these drugs can be used for treating ALL forms of schistosomiasis? Hint


Question 12 of 15
12. Schistosomiasis affects the digestive organs. Which of these organs will schistosomiasis NOT affect? Hint


Question 13 of 15
13. Schistosomiasis hinders children's academic performance?


Question 14 of 15
14. Which of these is NOT a symptom of schistosomiasis? Hint


Question 15 of 15
15. How often is schistosomiasis fatal to its human victims?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What are the three major species of schistosome which cause the disease?

Answer: S. haematobium, S. japonicum, and S. mansoni

S. mekongi is also a schistosome species, believed to be very closely related to S. japonicum
2. Why is a common name for schistosomiasis "snail fever"?

Answer: A schistosome's first host in life is a tiny snail

Other common names include bilharzia and bilharziasis after the scientist who discovered it, Theodor H. Bilharz.
3. How does a schistosome normally enter the body?

Answer: Through the skin

It is possible for it to enter through the urethra or drinking water, but it wouldn't survive for very long if it did.
4. How many eggs does an adult female schistosome pass daily?

Answer: 200 to 5000, depending on species

It will pass these eggs for up to five years.
5. The eggs of the schistosome are what do the damage to your system.

Answer: True

What the schistosomes do is just suck blood and lay eggs. The eggs lodge into your organs.
6. What are the two major forms of schistosomiasis?

Answer: Intestinal and Urinary

They live in these areas and feed on blood.
7. The first stage of a schistosome's life after the egg is the miracidium.

Answer: True

The second stage is circaria, then schistosomulum, and then schistosome.
8. Around Lake Volta in Ghana, approximately what percentage of children have a certain form of schistosomiasis?

Answer: 90%

Urinary schistosomiasis is what they have.
9. Over time, what hazard can a certain form of schistosomiasis cause?

Answer: Bladder cancer

The risk of bladder cancer with urinary schistosomiasis is 32 times the normal US rate.
10. How long does it take for the schistosome to enter the body?

Answer: 30 to 60 seconds

They enter painlessly through the skin.
11. Which of these drugs can be used for treating ALL forms of schistosomiasis?

Answer: praziquantel

Praziquantel is for all forms, metrifonate treats urinary, and oxamniquine treats intestinal. Cinchona treats malaria.
12. Schistosomiasis affects the digestive organs. Which of these organs will schistosomiasis NOT affect?

Answer: Heart

13. Schistosomiasis hinders children's academic performance?

Answer: True

Surprising, isn't it!
14. Which of these is NOT a symptom of schistosomiasis?

Answer: sneezing

The rash is caused when the schistosomes enter the skin.
15. How often is schistosomiasis fatal to its human victims?

Answer: Rarely

It's treated quite easily!
Source: Author jadranska

This quiz was reviewed by FunTrivia editor crisw before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. History of Malaria Tough
2. Acne Average
3. Superbugs! Average
4. Pneumonia Average
5. Toxic Shock Syndrome - True or False Average
6. Mini Man-Eaters Average
7. Bacterial Diseases Difficult
8. Bacterial Respiratory Infections Tough
9. The Black Death Tough
10. Tetanus Average
11. Impetigo Average
12. Malaria Tough

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us