Quiz about The Flora of Greenland
Quiz about The Flora of Greenland

The Flora of Greenland Trivia Quiz


If you think Greenland is all icecap, you are mistaken. Here are ten of the plant species native to Greenland. See if you can give one of the common names for each plant if provided the scientific name.

A photo quiz by bernie73. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Science Trivia
  6. »
  7. Botany
  8. »
  9. Regional Botany

Author
bernie73
Time
3 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
406,356
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
120
photo quiz
1. What is a common name for Angelica archangelica? Hint

Wild onion
Wild celery
Wild artichoke
Wild carrot

photo quiz
2. What is a common name for Antennaria rosea? Hint

Mountain everlasting
Forest guardian
Valley everlasting
River bloom

photo quiz
3. What is a common name for Betula glandulosa? Hint

Shrub pine
Shrub birch
Shrub willow
Shrub oak

photo quiz
4. What is a common name for Braya thorild-wulffii? Hint

Greenland northern beach moss
Greenland northern swamp grass
Greenland northern fern
Greenland northern rockcress

photo quiz
5. What is a common name for Campanula uniflora? Hint

Arctic tern grass
Arctic skunk cabbage
Arctic harebell
Arctic elkleaf

photo quiz
6. What is a common name for Cornus suecica? Hint

Arctic ground nut
Artic blue tansy
Arctic wildgrain
Arctic bunchberry

photo quiz
7. What is a common name for Elymus trachycaulus? Hint

Slender wheatgrass
Slender oatgrass
Slender ryegrass
Slender ricegrass

photo quiz
8. What is a common name for Luzula nivalis? Hint

Snowy lichen
Snowy dewdrop
Snowy wood-rush
Snowy rock-moss

photo quiz
9. What is a common name for Saxifraga stellaris? Hint

Hairy kidney-wort
Hairy heart-fruit
Hairy liver-root
Hairy spleen-bert

photo quiz
10. What is a common name for Woodsia ilvensis? Hint

Rusty hill root
Rusty river moss
Rusty valley leaf
Rusty cliff fern


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is a common name for Angelica archangelica?

Answer: Wild celery

Wild celery has uses both as a vegetable and as a medicinal plant. It can grow up to 2.5 meters long. In addition to Greenland, wild celery can also be found in large parts of Europe. Human cultivation of the plant can be traced back over 1000 years.

The picture shows a jar of peanut butter which some people like to put on celery as a snack.
2. What is a common name for Antennaria rosea?

Answer: Mountain everlasting

Also known as cat's foot, mountain everlasting is also found in many other parts of North America. The plant grows from 4 to 16 inches high. Its flowers are small and pinkish. Mountain everlasting can be found in many climate areas: dry or wet, low elevations or high.

The picture shows a person climbing a mountain.
3. What is a common name for Betula glandulosa?

Answer: Shrub birch

The shrub birch, or American dwarf birch, can be found in Arctic portions of North America, including Greenland. Generally not more than ten feet tall at maturity, the tree is a food source for many species. It is often found in many wetland areas such as bogs.

The picture shows a birch tree with its greyish bark.
4. What is a common name for Braya thorild-wulffii?

Answer: Greenland northern rockcress

The Greenland northern rockcress is found in Greenland, as well as northern Canada and Siberia. It reaches about 4 to 6 inches tall at maturity. The flowers of this herb range from white to purplish. It is usually found in dry soils.

The picture shows a band, perhaps a rock band.
5. What is a common name for Campanula uniflora?

Answer: Arctic harebell

In addition to being found in Greenland, the Arctic harebell is found in other places including Iceland and the Svalbard Islands. Carl Linnaeus was the first to describe the species in the eighteenth century. This shrub, also known as Arctic belleflower, has blue or purple flowers.

The picture shows a rabbit, similar to a hare, with a carrot.
6. What is a common name for Cornus suecica?

Answer: Arctic bunchberry

Also known as the dwarf cornel, the Arctic bunchberry is also found in Alaska and British Columbia, along with Greenland. The flowers are small and purplish and the plant produces a red berry, which is edible for humans. The plant grows to 4 to 8 inches high.

This image shows a strawberry.
7. What is a common name for Elymus trachycaulus?

Answer: Slender wheatgrass

There are three subspecies of slender wheatgrass of which two can be found in various parts of North America and one which is endemic to Greenland. Slender wheatgrass grows in dry climates and can tolerate soil with a higher than average salinity content. It can grow over 12 inches high.

This picture shows a loaf of white bread, made from wheat.
8. What is a common name for Luzula nivalis?

Answer: Snowy wood-rush

In addition to Greenland, snowy wood-rush can also be found in Arctic parts of North America and Europe. The height of the herb generally does not exceed 10 inches at maturity in the Arctic. The plant was first described in the early nineteenth century.

The picture shows a tree, made of wood.
9. What is a common name for Saxifraga stellaris?

Answer: Hairy kidney-wort

Hairy kidney-wort is also known as the starry saxifrage. The flower of the plant has white petals with yellow or red markings. The hairy kidney-wort can also be found in Canada and the British Isles in addition to Greenland. The plant tends to grow in damp regions.

The picture shows a hand with two fingers up, just as there are two kidneys.
10. What is a common name for Woodsia ilvensis?

Answer: Rusty cliff fern

In addition to Greenland, the rusty cliff fern can also be found in other areas such as Scandinavia. As per its common name, the plant can often be found on exposed cliffs. It was first identified as a separate species in the late eighteenth century.

The picture shows a person hanging from a cliff.
Source: Author bernie73

This quiz was reviewed by FunTrivia editor rossian before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 20 2023 : League: 10/10
Dec 19 2022 : Guest 89: 1/10

Related Quizzes
1. Genus Of European Trees Tough
2. Summer in Sorrento - or Missouri! Average
3. Garden of the Gods Easier
4. African Flora Average
5. Plant Basics Easier
6. Botany Average
7. Basics of Botany Average
8. Basic Botany Average
9. The Criminal World of Plants Average
10. Facts About Plants Difficult
11. Basic Botany at Herbie's Herbal Shop Average
12. The Colors of Autumn Average

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us