FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Amateur Distance Running
Quiz about Amateur Distance Running

Amateur Distance Running Trivia Quiz


Are you one of the ever increasing number of people who keep fit and gain many health benefits from jogging? Here is a quiz to set you thinking. Written in Britain, but other countries will be very much the same in this area of sport.

A multiple-choice quiz by rialto88. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Track & Field

Author
rialto88
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
124,015
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
746
- -
Question 1 of 10
1. You are going to go running on a dark evening along pavements. Which of the following is the best colour to wear? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following has *NOT* usually been claimed as a health benefit for a normally healthy runner? Hint


Question 3 of 10
3. How long is the London marathon? Hint


Question 4 of 10
4. How long is a 10 kilometre run? Hint


Question 5 of 10
5. You join a running club. What advantage would you expect by taking part in an organized run? Hint


Question 6 of 10
6. In most amateur events is there any discrimination by organizers concerning age or gender? Hint


Question 7 of 10
7. What is a "vets" category? Hint


Question 8 of 10
8. If you ran the prestigious Potteries marathon (made a half marathon in 2005), where would you be? Hint


Question 9 of 10
9. Are you disqualified if you walk or stop in most races?


Question 10 of 10
10. What is the correct medical procedure before running distances that you do not usually run? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 07 2024 : Guest 136: 9/10
Mar 30 2024 : camhammer: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You are going to go running on a dark evening along pavements. Which of the following is the best colour to wear?

Answer: white

Safety first and drivers need to be able to see you. This applies especially when you cross roads.
2. Which of the following has *NOT* usually been claimed as a health benefit for a normally healthy runner?

Answer: drink plenty of alcohol

Many claims are made about running and jogging, and many of these are backed up with scientific evidence. However, alcohol goes to the head of people far quicker after exercise or when they are tired. Therefore be prepared!
3. How long is the London marathon?

Answer: 26.2 miles

All marathons are 26.2 miles, but some are hillier than others! London is an almost flat course. Therefore times vary in all races even if temperature and weather are constant.
4. How long is a 10 kilometre run?

Answer: 6.2 miles

A much favoured distance, and especially by newer runners.
5. You join a running club. What advantage would you expect by taking part in an organized run?

Answer: a small reduction in the entry fee.

Many events give a slightly reduced entry fee to club runners,but usually only if they book their number before the day. Otherwise in most events everyone is equal and treated equally.
6. In most amateur events is there any discrimination by organizers concerning age or gender?

Answer: normally no except for a minimum age for some distances

Thankfully this is one sport where women and men who are young or not so young, compete against each other as they wish.
7. What is a "vets" category?

Answer: older runners in a race within the same age range

Runners are not discriminated against, but can often race against others in the same age band or sex. This is in addition to the main results.
The word "vets" is short for "veterans" in the context of running.
8. If you ran the prestigious Potteries marathon (made a half marathon in 2005), where would you be?

Answer: Stoke-on-Trent

One of the many events in the summer months that anyone can enter by just sending for a form,or supplying the correct details with a cheque for a small amount of money.
9. Are you disqualified if you walk or stop in most races?

Answer: No

To be recommended sometimes.
10. What is the correct medical procedure before running distances that you do not usually run?

Answer: consult your own doctor about whether they advise it

It's up to you, but you should consult your doctor, and some running events will tell you to do this before running. Certificates of fitness and the like are not requested or required. Runners always run at their own risk.
Source: Author rialto88

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Young, Gifted, and Black Average
2. Track and Field Average
3. Track and Field Difficult
4. World Records from 1950 Difficult
5. Running Average
6. Going The Extra Mile Tough
7. Javelin Knowledge Difficult
8. Track and Field Throws Very Difficult
9. And Then You Run Average
10. My Sporting Memories! Average
11. Female Athletes Difficult
12. Jump Jump Jump - The Triple Jump Average

5/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us