FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Track and Field
Quiz about Track and Field

How much do you know about Track and Field? | Quiz


This is a quiz to see how well you know this sport.

A multiple-choice quiz by alohonyai. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Track & Field

Author
alohonyai
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
158,304
Updated
Dec 03 21
# Qns
20
Difficulty
Average
Avg Score
12 / 20
Plays
2252
Last 3 plays: Guest 69 (15/20), Guest 104 (12/20), Guest 66 (11/20).
- -
Question 1 of 20
1. How many hurdles are in a standard hurdles race? Hint


Question 2 of 20
2. How high are the hurdles in the men's 110 meter? Hint


Question 3 of 20
3. How long is one lap around an indoor standard track? Hint


Question 4 of 20
4. What is the shortest race (outdoor standard track) which is sometimes *not* entirely run in lanes? Hint


Question 5 of 20
5. Which event is not one of the 10 in the decathlon? Hint


Question 6 of 20
6. Which event is not one of the 7 in the heptathlon? Hint


Question 7 of 20
7. Who set 3 world track records and tied a 4th in one day? Hint


Question 8 of 20
8. Who shattered the outdoor records in both the 100m dash and the long jump, but they couldn't be counted because of wind assistance. Hint


Question 9 of 20
9. Which of the following is not a method of gripping a javelin? Hint


Question 10 of 20
10. Which of these is usually named the unofficial "World's Fastest Man"? Hint


Question 11 of 20
11. What is the maximum allowable wind speed for a new running record to count? Hint


Question 12 of 20
12. Any reaction time faster than _______ is considered to be a false start. Hint


Question 13 of 20
13. In an official long distance race, what are the commands? Hint


Question 14 of 20
14. How long is the exchange zone in a relay? Hint


Question 15 of 20
15. An official indoor track must be how long (minimum)? Hint


Question 16 of 20
16. The media made a fortune debating who was the World's fastest man, in 1996 Olympic 100m champion Donovan Bailey of Canada and 1996 Olympic 200m and 400m champion Michael Johnson of the USA. They ran a highly publicised race of 150m to determine who was faster. Michael Johnson won the race.


Question 17 of 20
17. What did IAAF stand for, before it became World Athletics in 2019? Hint


Question 18 of 20
18. The use of this substance was known as blood doping. It was first tested for at the 2000 Sydney Olympics. What was this substance? Hint


Question 19 of 20
19. Which event involves throwing a spherical weight from the shoulder? Hint


Question 20 of 20
20. Which of the following is not a field event? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 22 2024 : Guest 69: 15/20
Apr 21 2024 : Guest 104: 12/20
Apr 19 2024 : Guest 66: 11/20
Apr 19 2024 : Guest 136: 1/20
Apr 18 2024 : Guest 85: 15/20
Apr 17 2024 : Guest 190: 13/20
Apr 17 2024 : Guest 76: 13/20
Apr 16 2024 : Guest 24: 1/20
Apr 12 2024 : Guest 67: 7/20

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many hurdles are in a standard hurdles race?

Answer: 10

The standard hurdles races are (for men) 110m and 400m. For women, they are 100m and 400m. 50m, 60m, 80m, 200m, and 300m hurdles are not standard races.
2. How high are the hurdles in the men's 110 meter?

Answer: 42 inches

Men's sprint hurdles are 42 inches high. If you're under 19 you probably hurdle shorter hurdles.
3. How long is one lap around an indoor standard track?

Answer: 200m

The standard outdoor track is 400 meters and an indoor track is 200m (some indoor tracks are 300m).
4. What is the shortest race (outdoor standard track) which is sometimes *not* entirely run in lanes?

Answer: 800m

The 400 is one lap, and is the longest distance that is always run in lanes. The next race up is the 800. At high levels of competition, it may be started with one runner per lane, but usually after the first 100m, they all cut to the inside.
5. Which event is not one of the 10 in the decathlon?

Answer: Triple Jump

Long jump, high jump, and the 1500m are all events of the decathlon, along with 100m, 110mH, 400m, shotput, discus, javelin, and pole vault.
6. Which event is not one of the 7 in the heptathlon?

Answer: 1500m

The 1500m is a race in the decathlon, but not the heptathlon.
The heptathlon events are: 100mH, shotput, high jump, 200m, long jump, javelin, 800m.
7. Who set 3 world track records and tied a 4th in one day?

Answer: Jesse Owens

On May 25, 1935, Jesse Owens tied the world record in the 100-yard dash, and broke the world records for the long jump, 220-yard, and 220-yard low hurdles. The 100-yard and 220-yard are now 100m and 200m, and there is no longer a 220-yard (or even 200m) hurdles race.
8. Who shattered the outdoor records in both the 100m dash and the long jump, but they couldn't be counted because of wind assistance.

Answer: Carl Lewis

Carl Lewis once ran 100m in under 9.8 seconds, and jumped nearly 8.9 metres. On both occasions, the wind assistance was over the legal limit, so although he won the gold for the 100, and silver for the long jump (Someone else beat his jump just a few minutes later. The wind had subsided and the jump of 8.95m counted as a new record), his records didn't count.
9. Which of the following is not a method of gripping a javelin?

Answer: Spanish

10. Which of these is usually named the unofficial "World's Fastest Man"?

Answer: 100m Olympic Champion

The 100m Olympic Champion is usually considered to be the fastest man, although the winner of any of the events, or shorter events could also be very fast.
11. What is the maximum allowable wind speed for a new running record to count?

Answer: +2.0 m/s

+2.0 metres per second is the maximum windspeed allowed. The + simply means that it is in the direction of the runner, therefore it is helping him. +3.0 mph is equal to +1.341 m/s and is therefore within the maximum. +5.0 ft/s is equal to +1.524 m/s and is therefore also within the maximum. -2.0 m/s is wind resistance, not assistance.
12. Any reaction time faster than _______ is considered to be a false start.

Answer: 0.100 second

0.100 second (or exactly one tenth of a second) is considered to be the fastest reaction time out of the blocks. It takes about 0.029 second for the sound of the gun to reach the athlete, and about 0.021 second for the athlete's brain to send the message through his nerves to his muscles to start moving.

The processing in the brain takes at least 0.050 second. This totals 0.100 second, the calculated fastest humanly possible reaction time, and is actually quite a generous assumption.
13. In an official long distance race, what are the commands?

Answer: On your mark...*bang*

In an official race longer than 400m, there is one command to step up to the line, then the gun shot to start the race.
14. How long is the exchange zone in a relay?

Answer: 20m

This is the distance area in which the baton is passed. The exchange zone in all relay races is 20m long. In the 4x100m relay, there's a further 10m acceleration zone to get up to speed when you receive the baton in the exchange zone. This allows the runner to begin running before the exchange zone, but he cannot receive the baton in this zone.

In longer (therefore slower) races, there is no acceleration zone.
15. An official indoor track must be how long (minimum)?

Answer: 200m

An indoor track must be 200m around one lap in order to be an official indoor track. Some indoor tracks are longer, but any records set on them cannot be counted.
16. The media made a fortune debating who was the World's fastest man, in 1996 Olympic 100m champion Donovan Bailey of Canada and 1996 Olympic 200m and 400m champion Michael Johnson of the USA. They ran a highly publicised race of 150m to determine who was faster. Michael Johnson won the race.

Answer: False

Donovan Bailey and Michael Johnson, on June 1, 1997, ran a race of 150m to determine who really was the world's fastest man. Bailey, specializing in the 50m and 100m races, had a fair lead on Johnson after 50m. Around the 100m mark, Johnson pulled his hamstring and didn't finish the race, and never got to show whether or not he could make up the difference in the last 50m. Bailey won with a time of 14.99 seconds.

Some believe that Johnson faked the injury because he feared losing the race. But unfortunately, Johnson had pulled his hamstring many times before and it was quite likely that he did in fact injure himself.
17. What did IAAF stand for, before it became World Athletics in 2019?

Answer: International Association of Athletics Federations

18. The use of this substance was known as blood doping. It was first tested for at the 2000 Sydney Olympics. What was this substance?

Answer: EPO

EPO stimulates red blood cell production. Red blood cells carry oxygen to every part of the body. Therefore, more red blood cells would increase one's endurance.
19. Which event involves throwing a spherical weight from the shoulder?

Answer: shot put

Shot put is also the only throwing event without the word "throw" in it, because of the manner in which the "shot" must be thrown. It is called a shot because the weight resembles the lead balls fired from muskets or cannons.
20. Which of the following is not a field event?

Answer: 400m Hurdles

Source: Author alohonyai

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Young, Gifted, and Black Average
2. Running Average
3. Track and Field Difficult
4. The Lords of Leaping Average
5. Technical Track Things Average
6. Track and Field Tough
7. Born to Run Easier
8. Runners Test Tough
9. World Records Average
10. With A Spirit Born To Run Easier
11. Amateur Distance Running Average
12. Running, Jumping, and Throwing Easier

4/23/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us