FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Technical Track Things
Quiz about Technical Track Things

Technical Track Things Trivia Quiz


You may know name, faces, and times, but do you know the technical terms and mechanics? Take this quiz to find out!

A multiple-choice quiz by lcxcrun05. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Track & Field

Author
lcxcrun05
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
144,504
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
11 / 15
Plays
1163
Last 3 plays: jeremygilbert (12/15), run216 (14/15), Guest 206 (14/15).
- -
Question 1 of 15
1. Runners may refer to this as a "stick"? Hint


Question 2 of 15
2. How many steps should you take between hurdles in the 110 or 100m hurdles? Hint


Question 3 of 15
3. At the start of a distance race, some runners may be placed in outside lanes refered to as the what? Hint


Question 4 of 15
4. The fly zone is what? Hint


Question 5 of 15
5. How high is a Steeple Chase barrier? Hint


Question 6 of 15
6. In hurdling, what is your back leg called? Hint


Question 7 of 15
7. How many laps in a 5k race? Hint


Question 8 of 15
8. What is the curved starting line refered to as? Hint


Question 9 of 15
9. How many attempts do you get in a field event? Hint


Question 10 of 15
10. How many laps in a 1500m race? Hint


Question 11 of 15
11. What does a red flag mean in an athletics race? Hint


Question 12 of 15
12. In the 4x4 relay, the first 4 stands for the number of runners, and the second 4 is an abbreviation of the distance each runner will cover?


Question 13 of 15
13. How many points does one earn for their team by placing 4th in an event, at a meet where the top six finishers earn team points? Hint


Question 14 of 15
14. What is a seed time? Hint


Question 15 of 15
15. Kicking in a race, is saving up just enough energy to put on a surge near the end race, in order to gain places and/or lower your time?



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
May 26 2024 : jeremygilbert: 12/15
May 24 2024 : run216: 14/15
May 10 2024 : Guest 206: 14/15
May 09 2024 : yugitha: 11/15
May 07 2024 : Guest 136: 9/15
May 07 2024 : Guest 5: 7/15
Apr 27 2024 : Guest 173: 1/15

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Runners may refer to this as a "stick"?

Answer: Baton

Batons are light weight, usually aluminum hollow sticks, that are required to remain in the hand of each runner in the relay, during their leg of the race.
2. How many steps should you take between hurdles in the 110 or 100m hurdles?

Answer: 3

3 is the common reccomendation for the average athlete, this can vary though based on length of stride.
3. At the start of a distance race, some runners may be placed in outside lanes refered to as the what?

Answer: Alley

Alleys are used only when there is a large number of runners on the starting line, the runners are usually placed in lanes 5-6, 7 or 8 depending on the number of lanes the track has. The runners are required to stay in the Alley for 100m, then they may break to the inside lanes.
4. The fly zone is what?

Answer: Where runners in a relay can begin to exchange

The fly zone begins at the little triangle, and runs to the big triangle. The fly zone is where the next runner in the relay can set him/her self up to begin running, however the baton cannot be exchanged until the runners are inside the larger triangles. The space between the larger triangles is the Exchange Zone.
5. How high is a Steeple Chase barrier?

Answer: The same as an intermediate hurdle

Steeple Chase barriers are the same height as intermediate hurdles. Intermediate hurdles appear in the 400m Hurdles, and in many high school races. Intermediate hurdles are set at the height between women's hurdles and high hurdles.
6. In hurdling, what is your back leg called?

Answer: Trail leg

It's called the Trail Leg because it's the leg that "trails" behind the rest of your body when you are hurdling.
7. How many laps in a 5k race?

Answer: 12 and 1/2

5k also means 5000m, each lap is 400m around the track, you do the math.
8. What is the curved starting line refered to as?

Answer: Waterfall line

9. How many attempts do you get in a field event?

Answer: 3

Competitors are allowed 3 attempts per flight in a field event, flight is another name for heat. The best of their 3 attemps is counted and can potentially move them to the finals, if they hold one of the top marks in their flight.
10. How many laps in a 1500m race?

Answer: 3 and 3/4

400m to a lap, you do the math.
11. What does a red flag mean in an athletics race?

Answer: Disqualification

At each turn on a track there is an official holding a stick with a red flag at one end and a white at the other, the flags are commonly used in relays, but you will see them in regualr races at places like Worlds and the Olympics. If a white flag is raised then there were no infractions, if a red flag is raised then an infraction has occurred and results in disqualification.
12. In the 4x4 relay, the first 4 stands for the number of runners, and the second 4 is an abbreviation of the distance each runner will cover?

Answer: True

4x4 is the shortened named for the 4x400m relay, when seen as 4x400m relay, it is obvious that the 400 is the distance, and the 4 is the number of runners. However when seen as 4x4, some may find it confusing if they are not familiar with track.
13. How many points does one earn for their team by placing 4th in an event, at a meet where the top six finishers earn team points?

Answer: 4

Meets that have a team score usually go like this: 10 points awarded for an athelete who finishes first in his event, 8 for second place, 6 for third place, 4 for fourth place, 2 for fifth place and 1 for sixth place. These points are awarded to the team who was represented by that athlete.
14. What is a seed time?

Answer: The time submitted pre race, to determine the heat you will race in

When turning in entry forms, coaches and athletes are asked to submit a seed time, distance or height, this is a time the athlete has previously run or a distance or height the athlete has previously thrown, or jumped. This is so that meet organizers can put athletes into heats and flights, based on their ability to make the meet as competitive as possible.
15. Kicking in a race, is saving up just enough energy to put on a surge near the end race, in order to gain places and/or lower your time?

Answer: True

Kicking is the term refered to when at the end of a race, the runner will put on a surge and try to beat out some of his competitors or hold off other competitors from taking his place, in the last 400 to 100 meters of the race.
Source: Author lcxcrun05

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Young, Gifted, and Black Average
2. Running Average
3. Track and Field Difficult
4. Track and Field Average
5. The Lords of Leaping Average
6. Born to Run Easier
7. Track and Field Tough
8. Runners Test Tough
9. World Records Average
10. With A Spirit Born To Run Easier
11. Amateur Distance Running Average
12. Running, Jumping, and Throwing Easier

6/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us