Quiz about Track and Field Throws
Quiz about Track and Field Throws

Track and Field Throws Trivia Quiz


Being a thrower at ASU, I know my throws. Let's see if you know yours.

A multiple-choice quiz by CombatLeader. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Track & Field

Author
CombatLeader
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
132,212
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
3 / 10
Plays
400
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In the year 2001, who had the furthest shotput going into the IAAF World Champoinships? Hint

Janus Roberts
Manuel Martinez
John Godina
Arsi Harju

2. Who had the Olympic record in the Men's Discus throw before Lars Reidel broke in the 1996 games in Atlanta? Hint

Juergen Schultz
Mac Wilkins
he broke his own record
Al Oerter

3. Who had the most Olympic championships in the Men's Javelin? Hint

Jan Zelezny
Steve Backley
Janus Lusis
Uwe Hohn

4. What do Lance Deal and Kevin McMahon have in common? Hint

They each have won Olympic medals
They both have coached Olympic medalists
They are each foreign throwers that train in the U.S.
They are each left handed

5. Who led the Men's Shotput competition in the 1996 Olympics, going into the final three throws of the competition? Hint

John Godina
Paolo Dal Soglio
Oleksander Bagasch
CJ Hunter

6. In the 1996 Oympic Men's Hammer Throw final, Lance Deal improved his throw on his last attempt by how much to win the silver medal? Hint

5.23 meters
4.18 meters
2.90 meters
7.00 meters

7. Which of these four men did *not* represent Germany in the 2000 Olympic Men's Discus Throw? Hint

Juergen Schultz
Lars Reidel
Michael Mollenbeck
Ulf Timmerman

8. Finish this quote: "Aim for the _______ in the sky"! Aim for the what?

Answer: (One Word)
9. In the 2000 Men's Olympic Discus final, who was the last thrower to make the finals? Hint

Juergen Schultz
Adam Setliff
Aleksander Tammert
Michael Mollenback

10. The 1996 Olympic Hammer throw champion Balacz Kiss, threw for which Pac-10 school? Hint

USC
Oregon
UCLA
Arizona State


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In the year 2001, who had the furthest shotput going into the IAAF World Champoinships?

Answer: Janus Roberts

The 22 year old prodigy, representing South Africa, threw 72'1", the farthest throw in the world in 2001.
2. Who had the Olympic record in the Men's Discus throw before Lars Reidel broke in the 1996 games in Atlanta?

Answer: Juergen Schultz

Before Lars broke the Olympic record, Juergen Schultz had both the Olympic and World records.
3. Who had the most Olympic championships in the Men's Javelin?

Answer: Jan Zelezny

Zelezny has won every Olympic javelin competition since 1988.
4. What do Lance Deal and Kevin McMahon have in common?

Answer: They are each left handed

Both Deal and McMahon are left-handed hammer throwers.
5. Who led the Men's Shotput competition in the 1996 Olympics, going into the final three throws of the competition?

Answer: Paolo Dal Soglio

Dal Soglio in the 1996, shotput was first going into the finals, but didn't medal by the end of the competiton.
6. In the 1996 Oympic Men's Hammer Throw final, Lance Deal improved his throw on his last attempt by how much to win the silver medal?

Answer: 4.18 meters

Lance Deal went from 76.94 meters to 81.12 meters, to win the silver medal in 1996, he nearly took the lead too.
7. Which of these four men did *not* represent Germany in the 2000 Olympic Men's Discus Throw?

Answer: Ulf Timmerman

Ulf Timmerman was a German shot-putter that retired long before the 2000 Olympics.
8. Finish this quote: "Aim for the _______ in the sky"! Aim for the what?

Answer: hole

This is Brian Oldfield, the former world record holder's favorite catch phrase.
9. In the 2000 Men's Olympic Discus final, who was the last thrower to make the finals?

Answer: Juergen Schultz

Juergen Schultz just made it to the finals on his third throw of the prelims.
10. The 1996 Olympic Hammer throw champion Balacz Kiss, threw for which Pac-10 school?

Answer: USC

Kiss was coached in Los Angeles, CA at the University of Southern California by Dan Lange. He's a former Trojan, but he decided to compete for his home country, Hungary.
Source: Author CombatLeader

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Young, Gifted, and Black Average
2. Running Average
3. Track and Field Difficult
4. The Lords of Leaping Average
5. Track and Field Average
6. Technical Track Things Average
7. Track and Field Tough
8. Runners Test Tough
9. Born to Run Easier
10. World Records Average
11. Athletics Legends Very Difficult
12. Amateur Distance Running Average

1/26/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us