FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baseball Hardball
Quiz about Baseball Hardball

Baseball Hardball Trivia Quiz


A challenging all multiple choice quiz with one question for each decade of the 20th century in no specific order. The pictures probably won't help you either. You might be on your own! Good luck. :)

A photo quiz by Nightmare. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB by Season

Author
Nightmare
Time
6 mins
Type
Photo Quiz
Quiz #
338,310
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
874
Last 3 plays: Guest 71 (5/10), rbig31559 (2/10), Panzer_V (2/10).
-
Question 1 of 10
1. The Hall of Fame began inductions in 1936. Which year saw 18 inductees? Hint


Question 2 of 10
2. In 1941, which Major League player was the first taken in the WWII military draft? Hint


Question 3 of 10
3. The National League expanded to 10 teams in 1962 to match the 10 teams that the American League had. The two expansion teams were the New York Mets and which other team? Hint


Question 4 of 10
4. The first-ever radio broadcast of a baseball game was in 1921. Who played in this historical game? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the first player inducted into baseball's Hall of Fame for his play in the Negro Leagues? Hint


Question 6 of 10
6. Which American League team was the last to wear collars on their uniform, and removed them for the 1915 season? Hint


Question 7 of 10
7. Which team in the 1930s was the first to fly as a team to road games? Hint


Question 8 of 10
8. Which two teams played each other in the first-ever American League game in 1901? Hint


Question 9 of 10
9. Which of these teams in the American League was the last to abandon their human-operated scoreboard, and finally went to the electronic type? Hint


Question 10 of 10
10. Some baseball fans might remember the St. Louis Browns' pinch-hitting incident in 1951 with little Eddie Gaedel. Gaedel was a dwarf and led off the game by pinch-hitting for which batter? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




View Image Attributions for This Quiz

Most Recent Scores
Feb 21 2024 : Guest 71: 5/10
Feb 16 2024 : rbig31559: 2/10
Feb 13 2024 : Panzer_V: 2/10
Feb 09 2024 : Guest 204: 4/10
Jan 18 2024 : Guest 216: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. The Hall of Fame began inductions in 1936. Which year saw 18 inductees?

Answer: 2006

In 2006, the Negro League Committee inducted 17 Negro League stars. Only one Major League player was amongst the 18 inductees in the name of pitcher Bruce Sutter.
2. In 1941, which Major League player was the first taken in the WWII military draft?

Answer: Hugh Mulcahy

Just prior to Mulcahy's seventh season with the Phillies, the pitcher was drafted. He did not return to the Majors until 1945, and only pitched in limited duty for three seasons before he retired. The second player drafted was Hall of Fame Tiger Hank Greenberg. Hank played in 19 games in 1942 before he got the news, and was also missing from baseball until the 1945 season.
3. The National League expanded to 10 teams in 1962 to match the 10 teams that the American League had. The two expansion teams were the New York Mets and which other team?

Answer: Houston

The Colt .45s didn't begin their franchise very well, not winning 80 games in a season until they won 81 as the Houston Astros in 1969. The franchise would not see their first World Series until 2005, but lost to the White Sox four games to none.
4. The first-ever radio broadcast of a baseball game was in 1921. Who played in this historical game?

Answer: Phillies vs Pirates

The broadcaster was Harold Arlen who watched the Pirates win this game 8-5. The first contract signed by an owner to have all their home games radio broadcasted for an entire season was William Wrigley, owner of the Chicago Cubs in 1935.
5. Who was the first player inducted into baseball's Hall of Fame for his play in the Negro Leagues?

Answer: Satchel Paige

Paige won an undocumented 2000+ games while pitching in the Negro Leagues. The Cleveland Indians signed him to a contract in 1948. Satchel pitched for five seasons plus one game in the Majors before retiring for good in 1965. He had a 28-31 Major League record. He was inducted into the Hall of Fame by the Negro League Committee in 1971.
6. Which American League team was the last to wear collars on their uniform, and removed them for the 1915 season?

Answer: Detroit Tigers

The collar-less Tigers seemed to be more comfortable as they won 20 more games in 1915 compared to 1914, and won even more in 1916. Also in the 1915 season, the Yankees debuted in pinstripes for the first time.
7. Which team in the 1930s was the first to fly as a team to road games?

Answer: Cincinnati Reds

The Reds were the first team to fly regularly in the 1934 season. The extra time and sleep that the players had didn't help, as they finished in last place for the eighth consecutive season.
8. Which two teams played each other in the first-ever American League game in 1901?

Answer: Blues vs White Sox

There were four games scheduled on Opening Day for the American League on April 24, 1901. However, three of those games were rained out which gave the Blues (later Indians) and White Sox the big spotlight in history. The game was played at the Chicago Cricket Club with the Blues winning the first-ever AL game. Cleveland pitcher Bill Hoffer won the first game in the league.
9. Which of these teams in the American League was the last to abandon their human-operated scoreboard, and finally went to the electronic type?

Answer: Boston Red Sox

It was the 1986 season when Red Sox fans missed the manual numbers change in the outfield. They were the last Major League team to go electronic, not just in the American League. Ironically, and to go with the retro look, the Oakland Athletics went from their electronic scoreboard to the old manual type off and on during the season also.
10. Some baseball fans might remember the St. Louis Browns' pinch-hitting incident in 1951 with little Eddie Gaedel. Gaedel was a dwarf and led off the game by pinch-hitting for which batter?

Answer: Frank Saucier

Saucier played in only 18 games for the Browns in the season. It was not known until 15 minutes before the game that Gaedel would pinch-hit. Browns owner Bill Veeck received a reply telegram just then, which authorized the addition of Gaedel to the team. Tiger pitcher Bob Cain walked little Eddie on four pitches.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us