FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about You Name the Decade
Quiz about You Name the Decade

You Name the Decade Trivia Quiz


The first in a series of five quizzes when you name the decade that the following happened. I hope that you have fun! :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB by Season

Author
Nightmare
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
219,665
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1545
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 71 (10/10), Dunkeroo (9/10), Nicobutch (8/10).
Question 1 of 10
1. Which decade saw baseball's Hall of Fame open its doors for the first time? Hint


Question 2 of 10
2. Which decade witnessed three Cy Young awards won by pitching great, Sandy Koufax? Hint


Question 3 of 10
3. Which decade saw the Cincinnati Reds win their first World Series? Hint


Question 4 of 10
4. Which of the following decades did baseball not see Connie Mack manage a team? Hint


Question 5 of 10
5. Which decade saw four batting Triple Crowns won by four different sluggers? Hint


Question 6 of 10
6. Three Giant greats in the names of Willie McCovey, Orlando Cepeda, and Willie Mays, all won the Rookie of the Year award in which decade? Hint


Question 7 of 10
7. Which decade saw the first Major League baseball death, resulting from an on-field incident? Hint


Question 8 of 10
8. The New York Yankees went to a World Series in every decade of their Yankee existence in the 20th century, except for which one? Hint


Question 9 of 10
9. Which Major League decade saw the first pitcher throw over 300 strikeouts in a season? Hint


Question 10 of 10
10. Baseball said good-bye to Willie Mays and Hank Aaron when they both retired in which decade? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 21 2024 : Guest 71: 10/10
Feb 20 2024 : Dunkeroo: 9/10
Feb 20 2024 : Nicobutch: 8/10
Feb 17 2024 : rbig31559: 10/10
Feb 04 2024 : Guest 74: 5/10
Jan 18 2024 : violinsoldier: 9/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which decade saw baseball's Hall of Fame open its doors for the first time?

Answer: 1930s

The hall opened in 1936 to inaugurate five players. They were Ty Cobb, Babe Ruth, Walter Johnson, Honus Wagner, and Christy Mathewson. Ty Cobb had the most ballots of the five. In 1937, the hall inducted eight more players, then three more in 1938.
2. Which decade witnessed three Cy Young awards won by pitching great, Sandy Koufax?

Answer: 1960s

Koufax of the Dodgers blistered baseball in the 1960s. From 1963-1966, he won three Cy Youngs, three Triple Crowns, one season MVP, and two World Series MVPs. He retired after the 1966 season with only 12 short seasons, winning 165 games.
3. Which decade saw the Cincinnati Reds win their first World Series?

Answer: 1910s

The Reds were in the historical Black Sox Scandal of the 1919 World Series, where numerous Chicago White Sox players were banned from baseball for rigging the series for money. The Reds won the series five games to three with Reds pitcher Hod Eller winning two games, and outfielder Greasy Neale batting .357.
4. Which of the following decades did baseball not see Connie Mack manage a team?

Answer: 1960s

Mack began his managing career with the Pittsburgh Pirates from 1894-1896. They were a dismal team until 1900 when many greats from the defunct Louisville Colonels joined the Pirates. In 1901, Mack joined the Philadelphia Athletics of the new American League, then managed that team for an amazing 50 seasons, retiring after the 1950 season.
5. Which decade saw four batting Triple Crowns won by four different sluggers?

Answer: 1930s

The other decades did not see even one Triple Crown winner. Chuck Klein won his in 1933 for the Philadelphia Phillies. In the same season and the same city in the American League, Jimmie Foxx of the Athletics also hit a Triple Crown. The immortal Lou Gehrig followed in 1934 with the Yankees.

The Cardinals' Joe Medwick was the last in the decade to win it in 1937. He led the other Triple Crown winners with 237 hits and his .374 batting average.
6. Three Giant greats in the names of Willie McCovey, Orlando Cepeda, and Willie Mays, all won the Rookie of the Year award in which decade?

Answer: 1950s

Mays won his award in 1951, Cepeda in 1958, then McCovey kept the award in San Francisco by winning it in 1959. All three Giants were inducted into the Hall of Fame after their retirements. They were all big in home runs with Cepeda hitting 379, McCovey 521, and Mays with 660.
7. Which decade saw the first Major League baseball death, resulting from an on-field incident?

Answer: 1920s

Ray Chapman of the Cleveland Indians was hit by a pitch thrown by Carl Mays of the Yankees on August 16, 1920. Chapman died in a hospital the following day, but the Indians went on to win the American League, and the World Series against the Brooklyn Robins. Mays went on to pitch for another nine seasons before retiring.
8. The New York Yankees went to a World Series in every decade of their Yankee existence in the 20th century, except for which one?

Answer: 1910s

The Yankee name began in 1913 after 10 seasons of being the New York Highlanders. The team went dry in the 1910s. 1921 was the Yankees' first World Series in the company of Babe Ruth, Bob Meusel, and Frank Baker. From 1921-1923, the World Series pitted the New York Giants against their crosstown rival Yankees.

The Giants won the first two, then the Yankees won their first glory in 1923. The Yankees made six trips to the World Series in the 1920s, winning three.
9. Which Major League decade saw the first pitcher throw over 300 strikeouts in a season?

Answer: 1900s

Amongst the greats who have reached this tremendous milestone were Sam McDowell, Sandy Koufax, Nolan Ryan, Bob Feller, Curt Schilling, and Randy Johnson. It was Rube Waddell of Connie Mack's Philadelphia Athletics, who in 1903 blistered the league with 302 strikeouts.

He did an encore in 1904 by striking out 349. In 1905, Waddell won the Triple Crown. He was a 1946 Hall of Fame inductee.
10. Baseball said good-bye to Willie Mays and Hank Aaron when they both retired in which decade?

Answer: 1970s

Willie Mays played for 22 seasons from 1951-1973. Willie hit 646 home runs as a Giant, and 14 as a New York Met. Aaron retired in 1976 with 755 home runs.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/26/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us