FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about You Name the Decade IV
Quiz about You Name the Decade IV

You Name the Decade IV Trivia Quiz


The fourth in a series of five quizzes that makes you select which decade something happened in baseball. Have fun! :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB by Season

Author
Nightmare
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
219,668
Updated
Jul 23 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
818
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 71 (10/10), rbig31559 (8/10), Guest 166 (7/10).
Question 1 of 10
1. Which decade did the baseball fans see the first perfect game thrown in World Series history? Hint


Question 2 of 10
2. A historical page in baseball was George Brett's famous "pine tar" incident in which he hit a home run, then it was taken away by an umpire due to excessive pine tar found on his bat. Which decade did this occur in? Hint


Question 3 of 10
3. Which decade saw Yankees' Roger Maris and Mickey Mantle on the roster together? Hint


Question 4 of 10
4. The Philadelphia Phillies won their first World Series in which decade? Hint


Question 5 of 10
5. Mike Marshall of the Dodgers was the first pitcher to appear in 100 games in a season. He was also the first reliever to win the Cy Young award. Which decade did this happen? Hint


Question 6 of 10
6. In 1927, Babe Ruth hit a tremendous 60 home runs in the season. The second, third, and fourth players to hit over 55 home runs in a season, did it in which decade? Hint


Question 7 of 10
7. Cy Young set the standard for pitching. In which decade did he pitch for the Cleveland Spiders? Hint


Question 8 of 10
8. This decade saw some greats make their Major League debut in the names of Hank Aaron, Harmon Killebrew, Harvey Haddix, and Gil McDougald. This same decade also saw some great players retire. Some who walked away from baseball were Larry Doby, Ralph Branca, and Allie Reynolds. Which decade was this? Hint


Question 9 of 10
9. In which decade was the 2005 Indians' franchise known as the Cleveland Blues? Hint


Question 10 of 10
10. The Hall of Fame opened its doors to Mickey Mantle, Whitey Ford, and umpire Jocko Conlan in which decade? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Feb 21 2024 : Guest 71: 10/10
Feb 17 2024 : rbig31559: 8/10
Jan 30 2024 : Guest 166: 7/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which decade did the baseball fans see the first perfect game thrown in World Series history?

Answer: 1950s

Don Larsen of the New York Yankees touched this milestone in game five of the 1956 series against the Brooklyn Dodgers. The Yankees won the series four games to three. During the regular season, Larsen had gone 11-5.
2. A historical page in baseball was George Brett's famous "pine tar" incident in which he hit a home run, then it was taken away by an umpire due to excessive pine tar found on his bat. Which decade did this occur in?

Answer: 1980s

The incident occurred on July 24, 1983. The Royals went on to win the game against the Yankees, 5-4. Brett played his entire career with the Royals for 21 seasons and retired in 1993.
3. Which decade saw Yankees' Roger Maris and Mickey Mantle on the roster together?

Answer: 1960s

Mantle was a career Yankee from 1951-1968. Maris, after playing with the Indians and Royals, came to the Yankees in 1960. In 1961, the two had a home run battle with Maris hitting 61 and Mantle banging out 54. Maris was later traded to the Cardinals in 1966.
4. The Philadelphia Phillies won their first World Series in which decade?

Answer: 1980s

The Phillies won it all in their third World Series appearance. After losing in 1915 and 1950, they defeated the Kansas City Royals four games to two in 1980. The series MVP was third baseman Mike Schmidt.
5. Mike Marshall of the Dodgers was the first pitcher to appear in 100 games in a season. He was also the first reliever to win the Cy Young award. Which decade did this happen?

Answer: 1970s

Marshall, under the watchful eye of manager Tommy Lasorda, appeared in 106 games in 1974 for a 15-12 record. He beat out fellow teammate Andy Messersmith for the Cy Young award.
6. In 1927, Babe Ruth hit a tremendous 60 home runs in the season. The second, third, and fourth players to hit over 55 home runs in a season, did it in which decade?

Answer: 1930s

Hack Wilson of the Chicago Cubs was after Ruth to hit 50. He smacked 56 in 1930. This was the only time he would ever reach 40. Jimmie Foxx of the Philadelphia Athletics hit 58 in 1932, then Tiger Hank Greenberg would also hit 58 in 1938. Only Foxx would receive the MVP award for his efforts of the three.
7. Cy Young set the standard for pitching. In which decade did he pitch for the Cleveland Spiders?

Answer: 1890s

Young pitched for the Cleveland Spiders from 1890 to 1898 before being traded to the St. Louis Cardinals. Eight more seasons with Boston of the American League, then the Indians, and retiring with the Braves, Young had experienced it all. Although the Cy Young award was presented in honor of him, he only reached the 200-strikeout plateau twice in his career. He retired with 511 wins.
8. This decade saw some greats make their Major League debut in the names of Hank Aaron, Harmon Killebrew, Harvey Haddix, and Gil McDougald. This same decade also saw some great players retire. Some who walked away from baseball were Larry Doby, Ralph Branca, and Allie Reynolds. Which decade was this?

Answer: 1950s

The 1950s belonged to the New York Yankees with making eight World Series appearances, and winning four consecutive titles. The decade also saw Dodger Roy Campanella and Yankee Yogi Berra win three season MVP awards.
9. In which decade was the 2005 Indians' franchise known as the Cleveland Blues?

Answer: 1900s

The franchise began with the new American League in 1901. They were known as the Blues for only one season. In 1902, they changed their name to the Bronchos. With another poor showing in the season, they again made a name change to the Naps. The Naps' name took hold until 1915 when the franchise became the Indians. 1920 was the franchise's first World Series title.
10. The Hall of Fame opened its doors to Mickey Mantle, Whitey Ford, and umpire Jocko Conlan in which decade?

Answer: 1970s

They were all inducted in 1974. Jim Bottomley, Sam Thompson, and Negro League star Cool Papa Bell were also inducted in the year beside them.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/1/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us