Quiz about Dummies Baseball 46 1800s
Quiz about Dummies Baseball 46 1800s

Dummies Baseball #46 -1800s Trivia Quiz


Some questions about early baseball, but still within the dummy realm, just like me. Keep the title in mind. :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB by Season

Author
Nightmare
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
151,639
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
922
1. In what year was the first professional baseball game played? Hint

1846
1941
1898
1924

2. The first baseball league formed in 1859 was named what? Hint

The American Cause of Baseball
National Association of Baseball Players
The League of American Baseball Clubs
The Baseball Clubs Association

3. Who was the first player to die, in 1862, as a result of a baseball field injury? Hint

Jim Creighton
Bob Cain
Eddie Gaedel
Jackie Robinson

4. Who was the first Dutch player to play in the big leagues? Hint

Bob Gibson
Satchel Paige
Rynie Wolters
Josh Gibson

5. What pitcher threw the first no-hitter in baseball history? Hint

Joe Tinker
Sal Bando
Frank Chance
Joe Borden

6. In 1881, the pitcher's mound was moved to how many feet away from the batter? Hint

20
50
85
100

7. In 1882, how many balls were needed for a batter to 'walk'? Hint

7
1
14
11

8. The first salary for players was devised in 1889. How were the players rated? Hint

A formula equated by the total fan attendance when a player played in a game
By the amount of home runs they hit in a season
They received grades from A to E
By the number of innings played in a season

9. Who was the first U.S. President, in 1892, to attend a professional baseball game? Hint

Harry Truman
Benjamin Harrison
Franklin D. Roosevelt
Ronald Reagan

10. What team in 1899, set a Major League record by losing 134 of their 154 game season? Hint

Cleveland Spiders
New York Yankees
Detroit Tigers
Boston Red Sox


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what year was the first professional baseball game played?

Answer: 1846

Although disputed for many years, MLB has recognized this game on June 19th, as the first official game. It was between the New York Nine and the Knickerbockers. The Nine defeated the Knickerbockers 23-1. The Knickerbocker owner Alex Cartwright, umpired the game in his losing cause. He fined a Nine player 6 cents for swearing during the game, the first official fine on record.
2. The first baseball league formed in 1859 was named what?

Answer: National Association of Baseball Players

The other names never existed. The first formation of a league was in 1859, with a nine inning game replacing the 'first team to score 21 runs' rule. Also, 5 innings made a legal game in the event of inclimate weather.
3. Who was the first player to die, in 1862, as a result of a baseball field injury?

Answer: Jim Creighton

The others listed, played baseball at least 50 years later. In 1862, Jim Creighton of the Brooklyn Excelsiors was a high paid pitcher for the team. He died as a result of a ruptured spleen during an at-bat in a game.
4. Who was the first Dutch player to play in the big leagues?

Answer: Rynie Wolters

The others listed certainly were not Dutch, and those played at least 70 years later. Wolters played with the New York Mutuals in 1871. This pitcher only lasted for 3 seasons with a 19-23 career record.
5. What pitcher threw the first no-hitter in baseball history?

Answer: Joe Borden

The others were batters, and played in the 1900s. Borden of the Philadelphias, defeated the Chicago White Stockings on July 28, 1875, in Borden's rookie season. Borden played baseball for only 2 seasons.
6. In 1881, the pitcher's mound was moved to how many feet away from the batter?

Answer: 50

Under new rule adoptions, the mound was moved from 45 feet to 50 feet in 1881.
7. In 1882, how many balls were needed for a batter to 'walk'?

Answer: 7

This is why 'old-timers' had a high strikeout ratio per innings pitched.
8. The first salary for players was devised in 1889. How were the players rated?

Answer: They received grades from A to E

Indianapolis owner John 'Tooth' Brush devised the first salary cap. "A" player could make no more than $XXXX, while "E" players were limited to more than $XXXX per season. The largest salary paid was not more than $2500.
9. Who was the first U.S. President, in 1892, to attend a professional baseball game?

Answer: Benjamin Harrison

The others were 20th century Presidents. This mark in history occurred on June 2, as the President watched Cincinnati defeat Washington 7-4 in 11 innings.
10. What team in 1899, set a Major League record by losing 134 of their 154 game season?

Answer: Cleveland Spiders

The other teams did not exist in 1899. The Spiders were a great team and always contended for the crown each season. However in 1899, most of the players went to the St. Louis Cardinals team, leaving no-names to play for the Spiders. Included in the Cleveland greats who departed, was Cy Young who had a record of 26-13 in his first season with the Cardinals.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by FunTrivia editor silverginger before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/10/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us