FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Decades Amuck
Quiz about Decades Amuck

Decades Amuck Trivia Quiz


Let's see if you can identify which decade these baseball events happened in. Have fun.

A multiple-choice quiz by dg_dave. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB by Season

Author
dg_dave
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
376,667
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
187
Awards
Top 35% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. This decade saw the Philadelphia Athletics go to four World Series, the Federal League trying to become the third Major League, and Heinie Zimmerman bat for a Triple Crown Award. Which decade was this? Hint


Question 2 of 10
2. Which decade saw the first pitcher in history win consecutive MVP Awards, a batter set a record for a 56-game hitting streak, and the unfortunate death of Babe Ruth? Hint


Question 3 of 10
3. Which decade saw the Dodgers win their first-ever World Series, saw one batting Triple Crown, and saw the first Cy Young Award presented? Hint


Question 4 of 10
4. This decade saw the Cleveland Spiders and pitcher Cy Young begin his quest for 511 career victories, and the Boston Beaneaters win five National League pennants. Which decade was this? Hint


Question 5 of 10
5. This decade watched the Philadelphia Phillies win their first World Series at their sixth attempt, a Phillies player win three season MVP Awards, and the death of New York Giant pitching great Carl Hubbell. Which decade was this? Hint


Question 6 of 10
6. In this decade the fans watched a pitcher win the Cy Young Award three times in four seasons. They watched the Giants open the decade with a World Series crown. Fans also witnessed a Detroit Tiger bat for a Triple Crown. Which decade was this? Hint


Question 7 of 10
7. Which decade saw five teams move to a different city? Hint


Question 8 of 10
8. This decade experienced the New York Yankees winning their first-ever World Series. It also witnessed the first on-field incident resulting in the death of a player. Which decade was this? Hint


Question 9 of 10
9. This decade was the first time that two players shared the season MVP Award. It also saw one team take six season MVP Awards for their team. It was also a decade that watched four starting pitchers win 20+ games for a team in one season. Which decade was this? Hint


Question 10 of 10
10. Fans watched this decade go by with a National League pitcher winning four consecutive Cy Young Awards. They also saw the same National League team go to five World Series in the decade. They also heard of the death of Hall of Famers Luke Appling and Leo Durocher. Which decade was this? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This decade saw the Philadelphia Athletics go to four World Series, the Federal League trying to become the third Major League, and Heinie Zimmerman bat for a Triple Crown Award. Which decade was this?

Answer: 1910s

The World Series began in 1903. Zimmerman batted for the Triple Crown in 1912 with the Cubs, and the Athletics won three World Series in 1910, 1911, and 1913. They lost to the Boston Braves in 1914. The Federal League existed in 1914 and 1915, then closed its doors.
2. Which decade saw the first pitcher in history win consecutive MVP Awards, a batter set a record for a 56-game hitting streak, and the unfortunate death of Babe Ruth?

Answer: 1940s

Joe DiMaggio of the Yankees had his 56-game record setting hitting streak in 1941. Hal Newhouser pitched for the Detroit Tigers. He received his consecutive MVPs by going 29-9 in 1944, then 25-9 in 1945. The Bambino died on August 16, 1948, at the age of 53 in New York.
3. Which decade saw the Dodgers win their first-ever World Series, saw one batting Triple Crown, and saw the first Cy Young Award presented?

Answer: 1950s

Everything happened within one year of each other. The Dodgers won their first World Series by defeating the Yankees in 1955. Mantle batted for his Triple Crown with the Yankees in 1956, becoming the first switch-hitter ever to accomplish this. The first Cy Young Award came in 1956 with Dodger pitcher Don Newcombe receiving the honors.
4. This decade saw the Cleveland Spiders and pitcher Cy Young begin his quest for 511 career victories, and the Boston Beaneaters win five National League pennants. Which decade was this?

Answer: 1890s

The Spiders played in the entire decade of the 1890s, and Young was a rookie in 1890 going 9-7. The Beaneaters (later Braves) dominated the decade by winning the NL pennant in 1891, 1892, 1893, 1897, and 1898.
5. This decade watched the Philadelphia Phillies win their first World Series at their sixth attempt, a Phillies player win three season MVP Awards, and the death of New York Giant pitching great Carl Hubbell. Which decade was this?

Answer: 1980s

The Phillies finally came out as victors in 1980 against the Royals four games to two. Mike Schmidt was the series' MVP, and was the one to take three MVPs during the decade in 1980, 1981, and 1986. Hubbell had a Hall of Fame career by winning two MVPs and going to three World Series throughout his 16 seasons. He died in 1988 at the age of 85.
6. In this decade the fans watched a pitcher win the Cy Young Award three times in four seasons. They watched the Giants open the decade with a World Series crown. Fans also witnessed a Detroit Tiger bat for a Triple Crown. Which decade was this?

Answer: 2010s

The San Francisco Giants opened the decade by winning the World Series in 2010 against the Texas Rangers, four games to one. Clayton Kershaw of the Dodgers won the Cy Young in 2011, 2013, and 2014. The Tiger slugger who batted for the Triple Crown was Miguel Cabrera who also took the MVP Award in 2012. He won the MVP in 2013 also.
7. Which decade saw five teams move to a different city?

Answer: 1950s

A lot of players and franchises packed their equipment and bags in the 1950s. The Boston Braves were the first to move, to Milwaukee in 1953. Right behind them was the lowly St. Louis Browns who moved to Baltimore in 1954. The Philadelphia Athletics were next in 1955 in their move to Kansas City. Then the Dodgers and Giants moved out of New York to the west coast in 1958.
8. This decade experienced the New York Yankees winning their first-ever World Series. It also witnessed the first on-field incident resulting in the death of a player. Which decade was this?

Answer: 1920s

The Yankees saw their first-ever World Series in 1921 while rostering the great Babe Ruth and pitcher Carl Mays. After losing two series to the New York Giants, the Yankees finally put it all together and won the series in 1923. Ironically, it was Carl Mays that hit Cleveland's Ray Chapman in the head with a pitch in 1920. Chapman died a short time later.
9. This decade was the first time that two players shared the season MVP Award. It also saw one team take six season MVP Awards for their team. It was also a decade that watched four starting pitchers win 20+ games for a team in one season. Which decade was this?

Answer: 1970s

The co-MVPs were Keith Hernandez of the Cardinals and Willie Stargell of the Pirates. It would be the only MVP in their career. The Reds watched six MVPs come their way with Johnny Bench and Joe Morgan winning two, then Pete Rose and George Foster receiving one each.

The Baltimore Orioles ruled the mound in 1971. Dave McNally won 21 while Mike Cuellar, Pat Dobson, and Jim Palmer won 20 each.
10. Fans watched this decade go by with a National League pitcher winning four consecutive Cy Young Awards. They also saw the same National League team go to five World Series in the decade. They also heard of the death of Hall of Famers Luke Appling and Leo Durocher. Which decade was this?

Answer: 1990s

Pitcher Greg Maddux won four consecutive Cy Youngs from 1992-1995. The Braves went to the World Series, in 1991, 1992, 1995, 1996, and 1999. Their only victory was in 1995 against the Indians four games to two. Both Appling and Durocher died in 1991.
Source: Author dg_dave

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
12/3/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us