FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Baseballs Biggest Bandits
Quiz about Baseballs Biggest Bandits

Baseball's Biggest Bandits Trivia Quiz


It is more than strange that throughout the years of baseball history, managers have changed their priorities of obtaining a base-stealing guru, versus another that has a big bat instead. See if you can identify these thieves of baseball. Enjoy. :)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Records
  8. »
  9. Stolen Bases

Author
Nightmare
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
326,639
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
479
Awards
Top 5% quiz!
- -
Question 1 of 10
1. Who was the first player in history to steal 1000 career bases? Hint


Question 2 of 10
2. Having a big bat along with speed is a rarity in baseball. Of these sluggers who have hit over 600 home runs, who stole the most bases in their career? Hint


Question 3 of 10
3. Which modern day team set a season record for stealing 341 bases in the 1970s? Hint


Question 4 of 10
4. Which speedster was the first-ever to steal 100 bases in a season in baseball history? Hint


Question 5 of 10
5. Throughout the storied franchise of the New York Yankees, they have focused on big bats for their team. Who was the first in their franchise history to steal 80 bases in a season? Hint


Question 6 of 10
6. Billy Hamilton was the first player to lead his league in stolen bases five times. Who was the next player to do this? Hint


Question 7 of 10
7. The first sanctioned and professional baseball league was the National Association in 1871. A player led the league with how many stolen bases in that season? Hint


Question 8 of 10
8. A National League season record was set for stealing way back in 1887 by John Ward of the New York Giants with 111 thefts. It would take 87 seasons for someone to break that National League record. Who was the speedster that broke Ward's National League record? Hint


Question 9 of 10
9. Which American League team in the 1950s set a Major League record by stealing only 13 bases in the entire season? Hint


Question 10 of 10
10. In 100 seasons of Major League Baseball (1901-2000), how many different players reached the century mark with 100 stolen bases in a season? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Who was the first player in history to steal 1000 career bases?

Answer: Rickey Henderson

Henderson played in 25 seasons from 1979-2003. Rickey set a season record in 1982 with 130 thefts, and retired with a record 1406. He was inducted into the hall in 2009. Cobb fell quite short of the 1000-mark with 897 thefts.
2. Having a big bat along with speed is a rarity in baseball. Of these sluggers who have hit over 600 home runs, who stole the most bases in their career?

Answer: Willie Mays

Ruth would be the low person on this pole (one of extremely few) with stealing 123 bases. Stolen bases were not a priority in the 1920s. Aaron was next on the list by stealing 240. Sammy stole only 234 bases in his career. Mays, the "Say Hey Kid" stole 338 bases and became a member of the 30/30 Club in 1956 when he hit 36 home runs and stole 40 bases in the season. Willie also duplicated that the following season.
3. Which modern day team set a season record for stealing 341 bases in the 1970s?

Answer: Oakland Athletics

The Athletics burned trenches in the basepaths in 1976. Bill North led the team with 75, Bert Campaneris stole 54, Don Baylor stole 52, and Claudell Washington was a thief 37 times. In 1974 they stole 164, then 183 in 1975 before buying new shoes.
4. Which speedster was the first-ever to steal 100 bases in a season in baseball history?

Answer: Billy Hamilton

Hamilton began his career with the Kansas City Cowboys in 1888. He stole 111 bases with them, then another 102 and 111 with the Philadelphia Phillies in 1890 and 1891. Billy would reach the 100-barrier again in 1894 with the Phillies. He retired after 14 seasons with 914 thefts, an average of 65 bases per season. That was a tremendous average in "old-time" baseball.

The others listed did not steal 60 bases in their entire career.
5. Throughout the storied franchise of the New York Yankees, they have focused on big bats for their team. Who was the first in their franchise history to steal 80 bases in a season?

Answer: Rickey Henderson

The others never stole more than 30 bases in a season in their career. With all the teams that Rickey played with during his 25-season career, he donned the pinstripes in five seasons from 1985-1989. He reached the 80 stolen base mark with the Yankees three times.

He stole 80 in 1985, 87 in 1986, then another 93 in 1988. He retired with 326 stolen bases in the pinstripes for those five seasons.
6. Billy Hamilton was the first player to lead his league in stolen bases five times. Who was the next player to do this?

Answer: Honus Wagner

Cobb led the league six times total, but when Wagner led the National League five times from 1901-1908, Cobb had only led the league once. Aparicio led the American League in nine consecutive seasons from 1956-1964. Max Carey of the Pittsburgh Pirates led the league 10 times from 1913-1925.
7. The first sanctioned and professional baseball league was the National Association in 1871. A player led the league with how many stolen bases in that season?

Answer: 20

The ups and downs were over managing priorities with base stealing. The very first player to lead a league was Mike McGeary, who stole 20 bases for the Troy Haymakers of the NA. That was the infielder's career high during his 11 seasons of baseball in the National Association and National League.
8. A National League season record was set for stealing way back in 1887 by John Ward of the New York Giants with 111 thefts. It would take 87 seasons for someone to break that National League record. Who was the speedster that broke Ward's National League record?

Answer: Lou Brock

The others never played in the National League. Brock was a St. Louis Cardinal in his 14th season of Major League Baseball in 1974 when he stole 118 bases. Over 19 seasons in the 1960s and 1970s, Lou would steal 938 bases, a tremendous amount for that era. Rickey Henderson's highest season total in the National League was 37, which he did with the Padres and Mets.
9. Which American League team in the 1950s set a Major League record by stealing only 13 bases in the entire season?

Answer: Washington Senators

The only person that ran on the 1957 Senators was manager Chuck Dressen, when he was run out of town by the owner after only 20 games in the season. Their new manager, Cookie Lavagetto, didn't feel much like running, or having the team run either. Reserve first baseman Julio Becquer led the team in the season by stealing only three bases.

The Senators had 33 rostered players without a stolen base. The Cardinals were just as pathetic in the National League in 1959, when the team stole only 17 bases.
10. In 100 seasons of Major League Baseball (1901-2000), how many different players reached the century mark with 100 stolen bases in a season?

Answer: 4

The thieves were Maury Wills with 104 in 1962, Rickey Henderson three times, Vince Coleman three times, and Lou Brock once in 1974.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Put That Back! Difficult
2. The 500 Stolen Base Club Average
3. Men of Steal Easier
4. Greatest Thieves of the Game Easier
5. Feet, Don't Fail Me Now! Tough
6. NL Stolen Base Leaders Average
7. It's in the Bag! Tough
8. It Takes A Thief Difficult
9. Stop! Thief! Average
10. Catch Me If You Can Easier
11. Stirring Up the Diamond Difficult
12. Baseball's Best Records Average

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us