FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Stop  Thief
Quiz about Stop  Thief

Stop! Thief! Trivia Quiz


An all multiple choice quiz dedicated to those who are a member of the Major League baseball 800 stolen base club. :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Records
  8. »
  9. Stolen Bases

Author
Nightmare
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
236,070
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
987
Awards
Top 20% Quiz
Question 1 of 10
1. Speedster Lou Brock retired with the most career stolen bases in history in 1979. Little did he know that a 1979 rookie would later break his career record. Who was that rookie? Hint


Question 2 of 10
2. Which of the following is a member of the 800 stolen base club? Hint


Question 3 of 10
3. Who was the first player ever to steal 800 bases in their professional baseball career? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the first player to steal 1000 bases in their career? Hint


Question 5 of 10
5. Which New York Yankee in 1998 became a member of the 800 theft club? Hint


Question 6 of 10
6. In the first 100 years of the Major Leagues, how many speedsters retired as members of the 800 club? Hint


Question 7 of 10
7. Which player in 1921 joined the 800 stolen base club? Hint


Question 8 of 10
8. Which member of the 800 club was the first to steal 100 bases in a season? Hint


Question 9 of 10
9. Which of the following thieves retired closest to the 800 stolen base club, but just didn't make it? Hint


Question 10 of 10
10. The inaugural member of the 800 stolen base club was a member of which National League team? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Speedster Lou Brock retired with the most career stolen bases in history in 1979. Little did he know that a 1979 rookie would later break his career record. Who was that rookie?

Answer: Rickey Henderson

Brock played 16 of his 19 seasons in a St. Louis Cardinal uniform. His season high was 118 in 1974 when he broke the season record of Dodger Maury Wills. He retired in 1979 with a career 938 thefts. In 1979, it was Henderson who stole his first 33 of 1406 bases in his career.
2. Which of the following is a member of the 800 stolen base club?

Answer: Tim Raines

None of the others stole 700 in their career. Raines began his stealing ways in 1979 as a Montreal Expo. He stole only two bases in that season, on his way to 808 in his career.
3. Who was the first player ever to steal 800 bases in their professional baseball career?

Answer: Billy Hamilton

Hamilton played most of his 14-season career with the Boston Beaneaters and the Philadelphia Phillies of the National League. His season high was 111 twice. Hamilton retired with 912 thefts before Ty Cobb was even a rookie.
4. Who was the first player to steal 1000 bases in their career?

Answer: Rickey Henderson

The others listed didn't even reach half of 1000 stolen bases. Henderson reached the milestone in 1992 with the Athletics by stealing 48 in the season. He sat down with 1406 steals.
5. Which New York Yankee in 1998 became a member of the 800 theft club?

Answer: Tim Raines

Raines was the only member of the 800 club listed. After playing for the Expos and White Sox for many seasons, Tim came to the Yankees in 1996. His eight thefts in the season made him a member, finally retiring with 808.
6. In the first 100 years of the Major Leagues, how many speedsters retired as members of the 800 club?

Answer: 5

A very small few made the club in the names (in order of joining) of Billy Hamilton, Ty Cobb, Lou Brock, Tim Raines, and Rickey Henderson.
7. Which player in 1921 joined the 800 stolen base club?

Answer: Ty Cobb

Cobb was in his 17th of 22 seasons with the Detroit Tigers. Cobb ended the 1921 season with 802 stolen bases. He would go downhill from there and steal only 90 in his final seven seasons combined. He retired as a Philadelphia Athletic in 1928.
8. Which member of the 800 club was the first to steal 100 bases in a season?

Answer: Billy Hamilton

Henderson was the only other 800 club member listed. Rickey stole 100+ bases three times in his career, including a record-setting 130 in 1982. However, it was Hamilton whose first 100+ season was with the Kansas City Cowboys of the American Association in 1889. He duplicated this feat in 1890 and 1891 with the Phillies of the National League.
9. Which of the following thieves retired closest to the 800 stolen base club, but just didn't make it?

Answer: Joe Morgan

The others listed never reached the 400 plateau. Officially listed at 5'7" by Major League baseball upon retirement in 1984, Morgan stole 689 bases, mostly for the Astros and Reds. More importantly, Joe won the 1975 and 1976 National League MVP with the Reds.
10. The inaugural member of the 800 stolen base club was a member of which National League team?

Answer: Boston

Billy Hamilton was the initial member in 1889 with the Kansas City Cowboys of the American Association. He became the first National Leaguer in 1890 when he joined up with the Boston Beaneaters, as of which were the Atlanta Braves 100 years later.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us