FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Men of Steal
Quiz about Men of Steal

Men of Steal Trivia Quiz


This quiz will test your knowledge on Major League Baseball players known for their ability to accumulate 'steals' or stolen bases. All questions will be about accomplishments after the year 1900. Thank you to jaknginger for the quiz title. Best of luck!

A multiple-choice quiz by Triviaballer. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Records
  8. »
  9. Stolen Bases

Author
Triviaballer
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
373,898
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
8 / 10
Plays
494
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: realmccoy72 (10/10), toddruby96 (9/10), Guest 76 (1/10).
- -
Question 1 of 10
1. Possibly the most accomplished 'Man of Steal' was Ricky Henderson. The year 1982 was especially prolific for Henderson as he stole 130 bases that year. However, he also led the league that year in which less desirable statistic with 42? Hint


Question 2 of 10
2. This 'Man of Steal', Lou Brock, played for the St. Louis Cardinals from 1964 to 1979. However, he did not play his whole career with the Cardinals. From what team was Lou Brock traded to the Cardinals in 1964. in a deal that saw Ernie Broglio go to Brock's former team? Hint


Question 3 of 10
3. This Hall of Fame player may be better known for his fiery temper, aggressive play, and his .366 career batting average. Who was this player, who recorded 83 stolen bases for the Detroit Tigers in 1911? Hint


Question 4 of 10
4. Which 'Man of Steal' recorded 808 stolen bases during his career, was a switch-hitter, played for the Montreal Expos from 1979-1990, and has a son with the same name who also played in Major League Baseball? Hint


Question 5 of 10
5. This 'Man of Steal' was a switch-hitter that primarily played for the Los Angeles Dodgers, won the Gold Glove at shortstop twice, and recorded 104 stolen bases in 1962. Who was this speedy player? Hint


Question 6 of 10
6. One 'Man of Steal' in particular started off his career with an incredibly prolific 326 stolen bases in his first three seasons 1985-86-87. As a member of the St. Louis Cardinals he led the league in stolen bases in his first six seasons but never again after that. Who was this player? Hint


Question 7 of 10
7. This 'Man of Steal' had a career that lasted 25 seasons from the age of 19 to 43. Thirteen of those seasons were with the Philadelphia Athletics and twelve of them were with the Chicago White Sox. Who was this Hall of Fame player who retired in 1930 with 741 stolen bases, an incredible 512 sacrifice bunts, and a .333 career batting average? Hint


Question 8 of 10
8. Although he never led the league in stolen bases, this player's career total of 689 makes him a 'Man of Steal'. Who was this player, who recorded 67 steals in 1975 and 60 steals in 1976, both seasons during which he won the NL MVP as a member of the Cincinnati Reds? Hint


Question 9 of 10
9. The Cleveland Indians were a formidable team during the 1990s. Who was their 'Man of Steal' center fielder who led the American League in stolen bases from 1992 to 1996? Hint


Question 10 of 10
10. Which 'Man of Steal' made his Major League Baseball debut at the age of 27, in 2001 for the Seattle Mariners, and recorded 56 stolen bases, 242 hits, and a .350 batting average; while also winning the Gold Glove, Rookie of the Year, and MVP awards. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jun 13 2024 : realmccoy72: 10/10
Jun 13 2024 : toddruby96: 9/10
May 21 2024 : Guest 76: 1/10
May 04 2024 : PurpleComet: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Possibly the most accomplished 'Man of Steal' was Ricky Henderson. The year 1982 was especially prolific for Henderson as he stole 130 bases that year. However, he also led the league that year in which less desirable statistic with 42?

Answer: Caught stealing

Even with being caught stealing 42 times, Henderson's steal percentage was over 75% which is a decent figure for a player. When Henderson retired in 2003 he held the career record for most stolen bases, most times caught stealing, most runs scored, most games led off with a home run, and most intentional walks.
2. This 'Man of Steal', Lou Brock, played for the St. Louis Cardinals from 1964 to 1979. However, he did not play his whole career with the Cardinals. From what team was Lou Brock traded to the Cardinals in 1964. in a deal that saw Ernie Broglio go to Brock's former team?

Answer: Chicago Cubs

The trade occurred June 15, 1964 and it sent Lou Brock, Jack Spring, and Paul Toth go to St. Louis while Ernie Broglio, Bobby Shantz, and Doug Clemens went to Chicago. Brock's struggled as a player for the Cubs and recorded only 40 of his 938 career stolen bases while playing for the Cubs.
3. This Hall of Fame player may be better known for his fiery temper, aggressive play, and his .366 career batting average. Who was this player, who recorded 83 stolen bases for the Detroit Tigers in 1911?

Answer: Ty Cobb

When Ty Cobb retired he held numerous Major League Baseball records including most stolen bases (897) and most times caught stealing (212). Cobb's 1911 season was not prolific (just 83 stolen bases), but he also led the league in runs scored, hits, doubles, triples, and runs batted in, batting average, and slugging percentage.
4. Which 'Man of Steal' recorded 808 stolen bases during his career, was a switch-hitter, played for the Montreal Expos from 1979-1990, and has a son with the same name who also played in Major League Baseball?

Answer: Tim Raines

In addition to leading the league in stolen bases four times, Tim Raines was a seven-time All-Star and led the National League in batting average in 1986. Additionally Raines led the National League in plate appearances and runs scored twice and on-base percentage once.
5. This 'Man of Steal' was a switch-hitter that primarily played for the Los Angeles Dodgers, won the Gold Glove at shortstop twice, and recorded 104 stolen bases in 1962. Who was this speedy player?

Answer: Maury Wills

Interestingly in 1962 when Maury Wills broke Ty Cobb's single season stolen base record there was an asterisk placed in the record book because the National League had just recently increased the number of games per season from 154 to 162. This was similar to how an asterisk was placed next to Roger Maris' 61 home run total in the 1961 season. Possibly even more remarkable than his 104 stolen bases in 1962 was that Wills was only caught stealing 13 times meaning his stolen base percentage was almost 90%.
6. One 'Man of Steal' in particular started off his career with an incredibly prolific 326 stolen bases in his first three seasons 1985-86-87. As a member of the St. Louis Cardinals he led the league in stolen bases in his first six seasons but never again after that. Who was this player?

Answer: Vince Coleman

Nicknamed Vincent Van Go, Vince Coleman stole a total of 752 bases during his 13 year career. Unfortunately Coleman could not keep up the torrid pace of his early career. His last seven seasons he recorded only 203 steals while he had 549 during his first six. Coleman won the Rookie of the Year award in 1985 and was an all-star during the 1988 and 1989 seasons.
7. This 'Man of Steal' had a career that lasted 25 seasons from the age of 19 to 43. Thirteen of those seasons were with the Philadelphia Athletics and twelve of them were with the Chicago White Sox. Who was this Hall of Fame player who retired in 1930 with 741 stolen bases, an incredible 512 sacrifice bunts, and a .333 career batting average?

Answer: Eddie Collins

Amazingly Collins never led the league in batting average but he did finish second three times. Eddie Collins led the league in steals four times and runs scored three times. Collins was nicknamed 'Cocky' which seems fitting since won six World Series during his career.
8. Although he never led the league in stolen bases, this player's career total of 689 makes him a 'Man of Steal'. Who was this player, who recorded 67 steals in 1975 and 60 steals in 1976, both seasons during which he won the NL MVP as a member of the Cincinnati Reds?

Answer: Joe Morgan

Joe Morgan played the position of second base over 22 seasons primarily for the Houston Astros and Cincinnati Reds. Although his career batting average was a mediocre .271, Morgan had a great .392 career on-base percentage due to his ability to draw walks. After retirement Joe Morgan became a popular baseball commentator on ESPN.
9. The Cleveland Indians were a formidable team during the 1990s. Who was their 'Man of Steal' center fielder who led the American League in stolen bases from 1992 to 1996?

Answer: Kenny Lofton

Similar to Vince Coleman, Kenny Lofton's stolen base totals dropped drastically after his first six seasons. Kenny Lofton finished his career with 622 steals, four Gold Glove awards, and six all-star game selections.
10. Which 'Man of Steal' made his Major League Baseball debut at the age of 27, in 2001 for the Seattle Mariners, and recorded 56 stolen bases, 242 hits, and a .350 batting average; while also winning the Gold Glove, Rookie of the Year, and MVP awards.

Answer: Ichiro Suzuki

Ichiro Suzuki played professionally in Japan before his Major League Baseball career. Incredibly Ichiro had more than 200 hits in each of his first 10 seasons in the league. Ichiro became a member of the New York Yankees in 2012 and had a career that lasted past the age of 40.
Source: Author Triviaballer

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series Baseball:

Some quizzes on Major League Baseball

  1. Men of Steal Easier
  2. Barry Bonds: Home Run # 755 Average
  3. Barry Bonds: Home Run 756 Tough
  4. Double, Double Toil and Trouble Average
  5. Baseball Incidents They'd Rather Forget Average

6/24/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us