FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Stirring Up the Diamond
Quiz about Stirring Up the Diamond

Stirring Up the Diamond Trivia Quiz


An all multiple choice endeavor about Major League baseball records. I hope that you enjoy it! :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Baseball
  8. »
  9. MLB Records

Author
Nightmare
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
273,707
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1068
Awards
Top 10% Quiz
- -
Question 1 of 10
1. In 2007, three of the four divisional series playoffs ended up with a team being skunked. How many times had this happened before? Hint


Question 2 of 10
2. Who was the first Triple Crown winner to also lead the league in stolen bases in that season? Hint


Question 3 of 10
3. Cy Young won his 500th career game against which team? Hint


Question 4 of 10
4. Which player set a record for playing in 98 consecutive games without striking out? Hint


Question 5 of 10
5. In 2007, which player scored at least 20 runs, had 20 hits, 20 doubles, 20 triples, 20 home runs, 20 RBIs, 20 stolen bases, and 20 walks? Hint


Question 6 of 10
6. Which of the following Major Leaguers set a record for being the oldest player to hit a home run in a game? Hint


Question 7 of 10
7. Which second baseman set a record for winning the most consecutive Gold Gloves at that position? Hint


Question 8 of 10
8. Four pitchers on this same team in the 1930s battled the entire season for the ERA "crown". Not the lowest, but the highest ERA in the league. One finished the season with a 7.79 ERA, while a counterpart finished with 7.71. This team had four pitchers exceed the 7.00 ERA barrier while each appearing in at least 25 games. Which team was this? Hint


Question 9 of 10
9. Which National Leaguer set a Major League record for having 18 total bases in one game, hitting four home runs and a double? Hint


Question 10 of 10
10. In the first 100 years of Major League baseball from 1901-2000, only three shortstops won a National League batting title. All three shortstops belonged to which franchise? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Apr 07 2024 : Guest 73: 6/10
Mar 09 2024 : Guest 63: 5/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 2007, three of the four divisional series playoffs ended up with a team being skunked. How many times had this happened before?

Answer: 0

It had never happened before. Boston skunked the Angels, Arizona put down the Cubs, and Colorado silenced the Phillies. In the fourth divisional series, Cleveland beat the Yankees three games to one. In the 12 LDS games, the loser only managed to win one. The NLCS also included the Rockies defeating the Diamondbacks, four games to none.
2. Who was the first Triple Crown winner to also lead the league in stolen bases in that season?

Answer: Ty Cobb

Cobb of the Detroit Tigers won his Triple Crown in 1909, although hitting only nine home runs in the season. He stole 76 bases, nine more than Eddie Collins of the Athletics.
3. Cy Young won his 500th career game against which team?

Answer: Washington Senators

It was July 19, 1910, that the world saw Young do what seemed to be the impossible. His Cleveland Naps put the Senators down in 11 innings, 5-4, for Young's 500th win. Young went only 7-10 in the season. After 100 years of Major League baseball, nobody had still come close to the 500-win plateau, and only one other had reached 400. That Hall of Fame pitcher was Walter Johnson, a career Washington Senator who retired with 417.
4. Which player set a record for playing in 98 consecutive games without striking out?

Answer: Nellie Fox

Fox, the 1959 AL MVP, did this in the 1958 season for the White Sox. Nellie broke the record held by another White Sox player, Carey Selph, who played in 89 consecutive games in 1932 without being fanned. In 19 seasons, Fox struck out only 216 times, an amazing 11.4 average per season. He was a Hall of Fame inductee in 1997.
5. In 2007, which player scored at least 20 runs, had 20 hits, 20 doubles, 20 triples, 20 home runs, 20 RBIs, 20 stolen bases, and 20 walks?

Answer: Jimmy Rollins

Rollins was in his eighth season with the Phillies. Amongst all his accomplishments in the season, he batted .296. Taking the NL Eastern Division crown, the Phillies were shut down in the NLDS by the Rockies. Curtis Granderson of the Tigers also accomplished this almost impossible feat in 2007.
6. Which of the following Major Leaguers set a record for being the oldest player to hit a home run in a game?

Answer: Jack Quinn

Quinn was 46 when he hit his final of eight career home runs just before his 47th birthday in 1930. What makes him this strange record holder is that he was a pitcher for the Philadelphia Athletics. He also went 9-7 in the season. Jack retired at age 50 after the 1933 season. He went 247-218.
7. Which second baseman set a record for winning the most consecutive Gold Gloves at that position?

Answer: Ryne Sandberg

Richardson won only five in his entire career. Alomar won 10 Gold Gloves, but they weren't consecutive. Ryne played his entire career of 16 seasons with the Cubs, except for 13 games as a Phillie in 1981. Sandberg won his nine, all consecutive from 1983-1991.
8. Four pitchers on this same team in the 1930s battled the entire season for the ERA "crown". Not the lowest, but the highest ERA in the league. One finished the season with a 7.79 ERA, while a counterpart finished with 7.71. This team had four pitchers exceed the 7.00 ERA barrier while each appearing in at least 25 games. Which team was this?

Answer: Philadelphia Phillies

The Phillies in 1930 had only one pitcher on the roster with a .500+ record. The pitchers that threw a higher than 7.00 ERA in the season were Harry Smythe, Les Sweetland, Hal Elliott, and Claude Willoughby. The Phillies finished last in the National League with their 52-102 record, 40 games behind the pennant-winning Cardinals.
9. Which National Leaguer set a Major League record for having 18 total bases in one game, hitting four home runs and a double?

Answer: Joe Adcock

Adcock was a Milwaukee Brave on July 31, 1954. His feat was performed against the Brooklyn Dodgers at Ebbets Field. There was a rookie on that 1954 team also. His name was Hank Aaron.
10. In the first 100 years of Major League baseball from 1901-2000, only three shortstops won a National League batting title. All three shortstops belonged to which franchise?

Answer: Pittsburgh Pirates

Honus Wagner was the first when he took the crown in 1903. Honus would go on to win six more. The second Pirate to do this was Arky Vaughan, who won his batting title in 1935. Dick Groat was the team's third winner, when he batted .325 in 1960.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/13/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us