Quiz about Dummies Baseball 8
Quiz about Dummies Baseball 8

Dummies Baseball #8 Trivia Quiz


Another all multiple choice quiz, hopefully with some educating things for the dummies like me. Thanks. :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB For Dummies
  8. »
  9. MLB For Dummies : Easier

Author
Nightmare
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
137,211
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Easy
Avg Score
9 / 10
Plays
2595
Awards
Top 20% Quiz
1. For 60 years, the Washington franchise was called what? Hint

Phillies
Pilots
Senators
Yankees

2. What was Hack Wilson most famous for? Hint

Was the first person to own, manage, and play for a team all at the same time.
Was the first player in history to die on the field during a game.
Being the first player other than Babe Ruth, to hit 50 home runs in a season.
Was the first player in history ejected and suspended, for striking an umpire

3. My team won the 1970 World Series. We had three 20 game winners on the pitching staff in the season. We struck out 23 batters in 5 games in the Series, and our bats combined for 10 home runs in those 5 games. We beat Cincinnati 4 games to 1. What team did I play for? Hint

Baltimore Orioles
Pittsburgh Pirates
Los Angeles Dodgers
Chicago Cubs

4. Who won the National League Rookie of the Year award in 1968? Hint

Frank Robinson
Willie Mays
Jim Gilliam
Johnny Bench

5. Which of the following was killed in 1903, over Niagara Falls, during a baseball season? Hint

Darryl Kile
Roberto Clemente
Ed Delahanty
Thurman Munson

6. In what year did the Designated Hitter rule take effect and stay with Major League baseball? Hint

1962
1946
1951
1974

7. Barry Bonds began his Major League career with what team? Hint

Pittsburgh Pirates
Oakland Athletics
San Francisco Giants
Los Angeles Dodgers

8. I made 9 moves during my 14 year career. I never led the league in anything. I only won 81 games in my career, including my season best of 11 with the Yankees. People only remember, because I threw the first World Series perfect game in 1956. Who am I? Hint

Bob Feller
Don Larsen
Sandy Koufax
Bob Gibson

9. Before becoming the Los Angeles Dodgers, what was the team called? Hint

California Dodgers
New York Dodgers
Brooklyn Dodgers
Bronx Dodgers

10. What team won the 2001 World Series? Hint

Arizona Diamondbacks
New York Mets
New York Yankees
Atlanta Braves


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. For 60 years, the Washington franchise was called what?

Answer: Senators

The Washington Senators, held the name 'Senators' from 1901-1960. The Senators' only World Series crown was in 1924, defeating the New York Giants 4 games to 3. Goose Goslin hit 3 home runs, and Bucky Harris hit 2, for the Washington club.
2. What was Hack Wilson most famous for?

Answer: Being the first player other than Babe Ruth, to hit 50 home runs in a season.

Hack was the 2nd player in history to smack 50 big ones, when he hit 56 in 1930 for the Chicago Cubs. Along with his 208 hits and .356 average, he would have clinched the MVP, but Major League baseball did not give out the award that year. Roger Hornsby and Frankie Frisch, gained the award in 1929 and 1931 respectively.
3. My team won the 1970 World Series. We had three 20 game winners on the pitching staff in the season. We struck out 23 batters in 5 games in the Series, and our bats combined for 10 home runs in those 5 games. We beat Cincinnati 4 games to 1. What team did I play for?

Answer: Baltimore Orioles

The others listed were all National League teams. The Orioles had three 20 game winners in the likes of Mike Cuellar(24), Dave McNally(24), and Jim Palmer(20). Third baseman Brooks Robinson won the Series MVP, for hitting 2 home runs and 6 RBIs, and batting .429, along with some all-star defensive plays.
4. Who won the National League Rookie of the Year award in 1968?

Answer: Johnny Bench

Although the others were all National League Rookie of the Year winners, they won them more than 10 years earlier. Bench of the Cincinnati Reds continued his great status with the Reds, until he retired in 1983. He won 2 season MVP awards along with 10 Gold Glove awards at catcher. He also has 10 postseason home runs to his credit, and was inducted into the Hall of Fame in 1989.
5. Which of the following was killed in 1903, over Niagara Falls, during a baseball season?

Answer: Ed Delahanty

Although all these greats died in the middle of their career, no others listed, played in the Majors for another 50 years. Delahanty, one of 5 baseball brothers, died in an accident over Niagara Falls in 1903. He began his career in 1888, and was in his 16th season, when the accident occurred 42 games into the 1903 season.

After leading the league in doubles, triples, and home runs in various seasons, Ed was inducted into baseball's Hall of Fame.
6. In what year did the Designated Hitter rule take effect and stay with Major League baseball?

Answer: 1974

Major League baseball had toyed with the idea of a Designated Hitter. This is where the pitcher does not bat, and a non-fielding player bats for them in each at-bat. At the end of the 20th century, only the American League was subject to this rule. The Designated Hitter rule gives the chance for a player, who maybe does not have the mobility that they used to have, to bat without fielding.
7. Barry Bonds began his Major League career with what team?

Answer: Pittsburgh Pirates

Bonds, son of the great Bobby Bonds, began his career in 1986 in a Pirate uniform. He won the National League MVP in 1992 at Pittsburgh, then went to the Giants, where he won the same award in 1993. He won 2 more MVP awards with the Giants in 2001 and 2002. When he hit 73 home runs in the 2001 season, he broke the record held by Mark McGwire for season home runs.
8. I made 9 moves during my 14 year career. I never led the league in anything. I only won 81 games in my career, including my season best of 11 with the Yankees. People only remember, because I threw the first World Series perfect game in 1956. Who am I?

Answer: Don Larsen

Larsen played from 1953-1967. His perfect World Series game earned him the Series MVP for the Yankees, in their 4 games to 3 win over the Brooklyn Dodgers.
9. Before becoming the Los Angeles Dodgers, what was the team called?

Answer: Brooklyn Dodgers

The franchise had been in Brooklyn since 1884 with a bevy of names. From the Atlantics, Grays, Bridegrooms, Grooms, Superbas, to the Robins, they became the Dodgers for good in 1932. They made the move to the west coast in 1958 to become the Los Angeles Dodgers. They made the move with the New York (San Francisco) Giants that season.
10. What team won the 2001 World Series?

Answer: Arizona Diamondbacks

Not too long ago, the Diamondbacks won their first World Series in 2001, by defeating the Yankees 4 games to 3. Arizona was led by Curt Schilling and Randy Johnson. Both Schilling and Johnson shared the World Series MVP in 2001, while Johnson won the Cy Young Award, and Curt was the runner-up, for the regular season.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by FunTrivia editor spanishliz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 10 2023 : jackseleven: 6/10
Dec 24 2022 : Guest 208: 10/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us