FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Football in Austria
Quiz about Football in Austria

Football in Austria Trivia Quiz


A quiz about Austria's most popular sport besides skiing.

A multiple-choice quiz by Wallenstein76. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Soccer
  8. »
  9. Europe

Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
328,855
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
113
- -
Question 1 of 10
1. Even though football is very popular, Austria has never taken part in a soccer World Cup.


Question 2 of 10
2. Austria's national soccer team at home plays in which color kit? Hint


Question 3 of 10
3. 'Tor, Tor ... I werd narrisch!' (Goal, goal ... I'm going crazy!). These famous words by an Austrian TV commentator entered Austrian football legend. The occasion was a 3-2 victory against arch-rival Germany during the World Cup in 1978. Where was it? Hint


Question 4 of 10
4. In 1931, Austria decisively beat an opponent who suffered their first defeat on the continent. Who was it? Hint


Question 5 of 10
5. Which of these is the oldest football club in Austria? Hint


Question 6 of 10
6. How many goals did Austria's record striker Hans Krankl score in the Bundesliga in the 1970s and 1980s? Hint


Question 7 of 10
7. There is only one derby worth the name in Austrian football. Moreover, it's the second most played European derby after the Glaswegian 'Old Firm' (Celtic vs. Rangers). Which derby is this? Hint


Question 8 of 10
8. In 1994, an Austrian club sensationally reached the UEFA-Cup finals, but unfortunately lost to Inter Milan. Who was it? Hint


Question 9 of 10
9. Who was elected Austria's Player of the 20th century in 2004? Hint


Question 10 of 10
10. Which accomplished person gave its name to Austria's biggest stadion? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Even though football is very popular, Austria has never taken part in a soccer World Cup.

Answer: False

Austria has participated in many World Cup tournaments including 1934, 1954, 1958, 1978, 1982, 1990, 1998.
2. Austria's national soccer team at home plays in which color kit?

Answer: red & white

Even though white shirt and black shorts used to be the traditional kit, the national team plays in red and white.
3. 'Tor, Tor ... I werd narrisch!' (Goal, goal ... I'm going crazy!). These famous words by an Austrian TV commentator entered Austrian football legend. The occasion was a 3-2 victory against arch-rival Germany during the World Cup in 1978. Where was it?

Answer: Cordoba

Cordoba saw a memorable victory against Germany and a TV commentator go crazy after Hans Krankl's final goal.
4. In 1931, Austria decisively beat an opponent who suffered their first defeat on the continent. Who was it?

Answer: Scotland

Austria's highly successful 'Wunderteam' defeated the Scots 5-0. They were also the first team from the contintent to score more than one goal against the English in London (4-3 in 1932).
5. Which of these is the oldest football club in Austria?

Answer: Vienna FC

The First Vienna Football Club 1894 is the oldest club. It's still known by its English name 'Vienna', as opposed to German 'Wien' cf. 'Milan - Milano'. Rapid 1899, Slovan 1902, and Austria 1911, though all from Vienna, were founded later.
6. How many goals did Austria's record striker Hans Krankl score in the Bundesliga in the 1970s and 1980s?

Answer: 270

270 goals plus an additional 34 for the national team made Krankl one of the most successful strikers. He also was Europe's and Spain's most successful striker in 1978 and 1979, respectively, playing for SK Rapid and FC Barcelona.
7. There is only one derby worth the name in Austrian football. Moreover, it's the second most played European derby after the Glaswegian 'Old Firm' (Celtic vs. Rangers). Which derby is this?

Answer: FK Austria - SK Rapid

There is always a lot of emotion if Austria and Rapid play against each other, owing to the burgeoise (Austria) and working-class (Rapid) background of the clubs. The so called 'Great Viennese Derby' has been played since the early 1900s.
8. In 1994, an Austrian club sensationally reached the UEFA-Cup finals, but unfortunately lost to Inter Milan. Who was it?

Answer: SV Austria Salzburg

On their way to the finals, Salzburg defeated (among others) Sporting Lisbon, Eintracht Frankfurt, and Karlsruher SC before losing 2-0 (aggr.) against Milan.
9. Who was elected Austria's Player of the 20th century in 2004?

Answer: Herbert Prohaska

Herbert 'Schneckerl' Prohaska was a midfielder for FK Austria, Inter Milano and AS Roma between 1972 and 1989. He was one of Austria's most talented players ever. As a coach, he won two national championships and led the national team during the World Cup in 1998.
10. Which accomplished person gave its name to Austria's biggest stadion?

Answer: Ernst Happel

Ernst Happel (1925-1992) was a highly successful defender for SK Rapid and Austria's most successful coach. He won the European Champion Club's Cup (later known as the UEFA Champions League) with Feyenoord Rotterdam in 1970, Hamburger SV in 1983, and gave his name to the former Praterstadion (50.865 seats) in Vienna after his death in 1992.
Source: Author Wallenstein76

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us