Quiz about Olympics Archery
Quiz about Olympics Archery

Olympics: Archery Trivia Quiz


Take this quiz about one of the Olympics' lesser-known sports. :)

A multiple-choice quiz by peche. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Archery

Author
peche
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
16,459
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
601
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When was archery first included as an Olympic sport? Hint

1900
1912
1896
1920

2. In the individual events, how long does an archer have to fire each arrow? Hint

30 seconds
1 minute, 20 seconds
1 minute
40 seconds

3. What is the bag archers use to hold arrows called?

Answer: ( One Word)
4. How far away are the archers' targets? Hint

30 meters
70 meters
40 meters
60 meters

5. About how fast do the archers' arrows travel? Hint

200 kilometers per hour
240 kilometers per hour
150 kilometers per hour
175 kilometers per hour

6. What must be engraved on each arrow? Hint

all of these
archer's country
archer's initials
number of the current round

7. What is another word for archery? Hint

toximetry
taxonomy
toxophily
toxology

8. Neroli Fairhall of New Zealand made Olympic history in 1984 by being the ____________ ? Hint

first to miss the target entirely
first woman to compete in archery
first athlete in a wheelchair to compete at a 'regular' Olympics
first gold medalist from New Zealand

9. If an arrow hits right on the line between two scoring circles, the archer is given the ____________ ? Hint

lower of the two scores
higher of the two scores
average of the two scores
total of the two scores divided by 'pi' and multiplied by the age of the contestant

10. The only Olympians that _________ has ever had have been archers? Hint

Belize
Bhutan
Gambia
Costa Rica


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was archery first included as an Olympic sport?

Answer: 1900

It were first included in 1900, discontinued in 1924, and reintroduced in 1972.
2. In the individual events, how long does an archer have to fire each arrow?

Answer: 40 seconds

3. What is the bag archers use to hold arrows called?

Answer: quiver

4. How far away are the archers' targets?

Answer: 70 meters

At the Sydney 2000 Olympics, they were 70 meters (77 yards) away.
5. About how fast do the archers' arrows travel?

Answer: 240 kilometers per hour

6. What must be engraved on each arrow?

Answer: archer's initials

7. What is another word for archery?

Answer: toxophily

Taxonomy means the scientific classification of organisms ... the other two are words I made up. (hehe)
8. Neroli Fairhall of New Zealand made Olympic history in 1984 by being the ____________ ?

Answer: first athlete in a wheelchair to compete at a 'regular' Olympics

The Paralympics for disabled athletes are held each year the Olympics {are;} in 2000 they will be held in Sydney about 2 weeks after the Olympics.
9. If an arrow hits right on the line between two scoring circles, the archer is given the ____________ ?

Answer: higher of the two scores

Gosh I hope nobody picked the one with pi.
10. The only Olympians that _________ has ever had have been archers?

Answer: Bhutan

Archery is Bhutan's national sport (although different to Olympic-rules archery). Almost every village has an archery range.
Source: Author peche

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : ozzz2002: 5/10
Dec 02 2022 : Guest 94: 8/10

Score Distribution

quiz
1/29/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us