FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Playing Darts
Quiz about Playing Darts

Playing Darts Trivia Quiz


Rules and terminology of the game of darts.

A multiple-choice quiz by ozzz2002. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Sports Other
  8. »
  9. Darts

Author
ozzz2002
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
65,944
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
2608
Awards
Top 35% Quiz
Last 3 plays: Guest 203 (1/10), Guest 94 (9/10), Guest 109 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. What height is the centre of the board from the floor on a properly mounted dart-board? Hint


Question 2 of 10
2. What name, from the Old French for 'cut a deep notch in', is used for the throwing line?

Answer: (One Word. Four letters, starting with O.)
Question 3 of 10
3. What type of board is used in National and International tournament play? Hint


Question 4 of 10
4. In tournament (standard) play, what must a player hit to end a game? Hint


Question 5 of 10
5. What special name is given to a score of 26, comprising of a 20,5 and 1? Hint


Question 6 of 10
6. What number is between 7 and 8 on a standard board? Hint


Question 7 of 10
7. What is the maximum score possible with 3 darts on a standard World Dart's Federation (WDF) board? Hint


Question 8 of 10
8. What is the minimum number of throws required to achieve a 'perfect' game of 501? Hint


Question 9 of 10
9. What is the maximum allowable length for a dart? Hint


Question 10 of 10
10. What is the metal framework on the face of the board called? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 14 2024 : Guest 203: 1/10
Jun 23 2024 : Guest 94: 9/10
Jun 19 2024 : Guest 109: 8/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What height is the centre of the board from the floor on a properly mounted dart-board?

Answer: 68 inches.

5'8' (173 centimetres).
2. What name, from the Old French for 'cut a deep notch in', is used for the throwing line?

Answer: Oche

Another school of thought says that 'oche' is a Cockney corruption of the word 'hockey'.
3. What type of board is used in National and International tournament play?

Answer: The London Board.

The Lincoln has only one bullseye and no trebles, the Manchester has inner and outer bullseyes, but again, no treble ring and the East End has segments for scoring in multiples of 5.
4. In tournament (standard) play, what must a player hit to end a game?

Answer: A double.

Doubles are scored by hitting the outer ring of the board. The inner bullseye is considered a double (double 25), but is much harder to hit.
5. What special name is given to a score of 26, comprising of a 20,5 and 1?

Answer: Bed and Breakfast.

Supposedly based on the typical price of lodgings in an old English hostelry- 2 shillings and 6 pence. A Shanghai is a triple, double and single of the same number, Three in a Bed is all 3 darts in the same number, and Madhouse refers to that most frustrating of finishes.. the double one.
6. What number is between 7 and 8 on a standard board?

Answer: 16.

At about '8 o'clock' on the board.
7. What is the maximum score possible with 3 darts on a standard World Dart's Federation (WDF) board?

Answer: 180.

All darts have to hit the triple 20. Not an easy shot.
8. What is the minimum number of throws required to achieve a 'perfect' game of 501?

Answer: Nine.

Englishman John Lowe was the first to achieve this feat on television, at the 1984 World Matchplay Championships. He threw 180, 180 and then triple 17, triple 18, double 18 for a peg out of 141. An awesome performance!
9. What is the maximum allowable length for a dart?

Answer: 12 inches.

Most darts are around 5-6 inches long. A 12 inch dart sounds rather cumbersome.
10. What is the metal framework on the face of the board called?

Answer: A spider.

On most good boards, the spider is removable. Because the numbers are attached to the spider, this allows the board to be rotated so that the board's life can be extended.
Source: Author ozzz2002

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
This quiz is part of series A Bit Sporty:

A few Sports quizzes, mainly with an Australian slant.

  1. Test Cricket Average
  2. Rules of Australian Rules Easier
  3. NRL Loyal Legends Average
  4. Playing Darts Average
  5. Vroom! Vroom! Average
  6. Loyal Legends In the AFL Average
  7. International Cricket, Down Under Style Average
  8. Sydney Swans Average
  9. Writing a Sports Quiz Average

7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us