FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Steelers History
Quiz about Steelers History

Steelers' History Trivia Quiz


Good luck and go Steelers!

A multiple-choice quiz by capriciousone. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. NFL Teams
  8. »
  9. Pittsburgh Steelers

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
131,736
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
1743
- -
Question 1 of 10
1. In which year, did Art Rooney Sr. purchase the NFL franchise that would become the Pittsburgh Steelers? Hint


Question 2 of 10
2. What cornerback in the 20th century, set Steeler records for both season and career interceptions? Hint


Question 3 of 10
3. Who originally suggested that the Steelers use the Steelmark logo on their helmets? Hint


Question 4 of 10
4. By which nickname is Art Rooney Sr. known? Hint


Question 5 of 10
5. Which were the nicknames for the Steelers' defense? Hint


Question 6 of 10
6. Rocky Bleier's remarkable comeback after being seriously wounded in Vietnam, is detailed in which book? Hint


Question 7 of 10
7. Which Steeler had his jersey number retired first? Hint


Question 8 of 10
8. Which team were the Steelers playing, when referee Phil Luckett misunderstood Bettis' call, during a coin toss to start an overtime? Hint


Question 9 of 10
9. Which quarterback came from western Pennsylvania? Hint


Question 10 of 10
10. Which Steeler made a record breaking touchdown reception of 90 yards in 1981? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In which year, did Art Rooney Sr. purchase the NFL franchise that would become the Pittsburgh Steelers?

Answer: 1933

They were originally called the Pirates. Art Rooney Sr. changed the team's name to the Steelers in 1940, in honor of Pittsburgh's steel industry.
2. What cornerback in the 20th century, set Steeler records for both season and career interceptions?

Answer: Mel Blount

Mel was drafted by the Steelers in 1970, and retired in 1983. He was elected into the Football Hall of Fame in 1989.
3. Who originally suggested that the Steelers use the Steelmark logo on their helmets?

Answer: Cleveland's Republic Steel

The logo consists of three hypocycloids.
4. By which nickname is Art Rooney Sr. known?

Answer: The Chief

A statue of 'The Chief', with cigar in hand, greets those who entered Heinz Stadium.
5. Which were the nicknames for the Steelers' defense?

Answer: All of these

From the 70's on throughout the 20th century.
6. Rocky Bleier's remarkable comeback after being seriously wounded in Vietnam, is detailed in which book?

Answer: Fighting Back

Rocky was a great running back for the Steelers. The book was made into a movie starring Robert Urich.
7. Which Steeler had his jersey number retired first?

Answer: Ernie Stautner

Ernie's was the only one retired in all the 20th century. Hopefully, there will be more. Terry Bradshaw, Jack Lambert, Joe Greene, and Franco Harris, have not been officially retired.
8. Which team were the Steelers playing, when referee Phil Luckett misunderstood Bettis' call, during a coin toss to start an overtime?

Answer: Detroit Lions

After the botched call, the Lions got the ball, and quickly scored a field goal that won the game.
9. Which quarterback came from western Pennsylvania?

Answer: All of these

As did Johnny Unitas and Joe Namath.
10. Which Steeler made a record breaking touchdown reception of 90 yards in 1981?

Answer: Mark Malone

While in Pittsburgh, Malone once clocked the fastest time in the forty.
Source: Author capriciousone

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Your Pittsburgh Steelers! Average
2. Name the Steeler Difficult
3. Jerome Bettis Average
4. Steel Curtain Tough
5. Steeler Football Difficult
6. Pittsburgh Steelers 2005 Easier
7. Name the Steeler: 2002 Easier
8. The Immaculate Reception Average
9. Steelers of the 1990s Tough
10. Pittsburgh Steeler Football Difficult
11. Pittsburgh Steelers 2006 Difficult
12. Pittsburgh Steelers 2004 Difficult

4/14/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us