FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Things A Fan Should Know
Quiz about Things A Fan Should Know

Things A Fan Should Know Trivia Quiz


Had fun aching your head over my past quiz? Hold on tight, cause you ain't seen nothing yet! Just let the questions come, but it's not easy.

A multiple-choice quiz by Thijs. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Belgium

Author
Thijs
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
102,473
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
872
- -
Question 1 of 10
1. RAEC Mons is one of the smallest teams in the Belgian first division. There is something awkward about their name. R stands for Royal and C is for Club, but what do the A & E stand for? Hint


Question 2 of 10
2. This association was the first Belgian football club, founded in 1880 bij English cricketers who wanted to introduce the new hot sport of England. They have played in the First Division for over 90 years, and reached their first European final in 1993, when Parma beat them 3-1 on the holy ground of Wembley. What is the club I'm looking for? Hint


Question 3 of 10
3. The Ottenstadion is home to KAA Ghent. What is the first name of that Otten? Hint


Question 4 of 10
4. What club was founded when all but one player left Antwerp under impulse of keeper Alfred Grisar, to start a team of their own? Hint


Question 5 of 10
5. Could you name the coach who led the Belgian national team on their trip to the first World Cup, Uruguay 1930? Hint


Question 6 of 10
6. What team did the world-famous goalkeeper Michel Preud'homme NEVER play for? Hint


Question 7 of 10
7. What successful striker started his international career with Club Brugge in the 80s? Hint


Question 8 of 10
8. What is the nickname of AA Ghent?

Answer: (One or two words (William Frederick Cody))
Question 9 of 10
9. When did Belgium win its first Olympic soccer title? Hint


Question 10 of 10
10. Name the intruder. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. RAEC Mons is one of the smallest teams in the Belgian first division. There is something awkward about their name. R stands for Royal and C is for Club, but what do the A & E stand for?

Answer: Albert Elisabeth

The club's colours are red and white and is commonly called l'Albert. Its stadium can be found at the Avenue Charles Tondreau and can seat a merely 15,000 people.
2. This association was the first Belgian football club, founded in 1880 bij English cricketers who wanted to introduce the new hot sport of England. They have played in the First Division for over 90 years, and reached their first European final in 1993, when Parma beat them 3-1 on the holy ground of Wembley. What is the club I'm looking for?

Answer: Royal Antwerp FC

Antwerp has fought many derbys with their concurrents from Beerschot in their legendary Bosuil stadium.
3. The Ottenstadion is home to KAA Ghent. What is the first name of that Otten?

Answer: Jules

He was a legendary chairman of Ghent.
4. What club was founded when all but one player left Antwerp under impulse of keeper Alfred Grisar, to start a team of their own?

Answer: Beerschot VAC

This has been the start of a feud that lives on till today.
5. Could you name the coach who led the Belgian national team on their trip to the first World Cup, Uruguay 1930?

Answer: Hector Goetinck

Goetinck himself played a long time for Club Brugge, and was the coach of the 1920 Olympics Belgian football team, who played in their home country.
6. What team did the world-famous goalkeeper Michel Preud'homme NEVER play for?

Answer: Club Liège

He was awarded the Best Goalkeeper Award on the World Cup '94. After his active career, he joined the technical staff of Benfica Lisbon, before moving back to Belgium, where he coached Standard for one season.
7. What successful striker started his international career with Club Brugge in the 80s?

Answer: Jean-Pierre Papin

Later on, Papin went to play for Bordeaux, Marseille and Bayern Munich.
8. What is the nickname of AA Ghent?

Answer: Buffalo's

They got this name when one day, the circus of Buffalo Bill was in Ghent, and some students cheered their favourite team by shouting "Buffalo! Buffalo!" William Frederick Cody is of course the real name of Buffalo Bill.
9. When did Belgium win its first Olympic soccer title?

Answer: 1920

Before the final, they were thought chanceless against Czechoslovakia. However, a Czech player was sent off after 15 minutes, and his team mates also left the pitch to show their disagreement. Since the Czechs refused to play any further, Belgium were proclaimed the winners.
10. Name the intruder.

Answer: Tomislav Ivic

Tomislav Ivic has coached Anderlecht and Standard, but never Brugge. The Austrian Happel led Brugge to their greatest success in the second half of the 70s, while Broos was manager for six years, from 1994 till 2000.
Source: Author Thijs

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us