FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Belgian Competition
Quiz about The Belgian Competition

The Belgian Competition Trivia Quiz


Belgium isn't the most famous of soccer countries. Yet it's one of the pioneers, and deserves to be hounoured with a - fairly hard - quiz. Enjoy!

A multiple-choice quiz by Thijs. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. Europe
  8. »
  9. Belgium

Author
Thijs
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
98,712
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
950
- -
Question 1 of 10
1. What is the nickname of the Belgian national soccer team? Hint


Question 2 of 10
2. In what year did the so-called Heysel Drama take place, when English hooligans invaded a stand filled with Italian fans during the Liverpool-Juventus game? Hint


Question 3 of 10
3. What was the name of the referee who denied a penalty to Belgium in the game against Germany during the 1994 World Cup, causing the Belgians to lose by 3-2? Hint


Question 4 of 10
4. Who was the oldest player in the Belgian First Division in the 2002-03 season? Hint


Question 5 of 10
5. Who was the first Belgian player to be transferred abroad?

Answer: (Two words, or just surname)
Question 6 of 10
6. Fernand Goyvaerts was the first Belgian to play for what world famous club? Hint


Question 7 of 10
7. A Belgian team has never won a European trophy.


Question 8 of 10
8. Who sent Belgium to the World Cup '86 in Mexico by scoring with a header against Holland? Hint


Question 9 of 10
9. Racing Genk was born when two clubs merged together in 1988. Waterschei is one of them. Name the other. Hint


Question 10 of 10
10. When he played his 96th international game in 1990, who became Belgium's most capped player? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the nickname of the Belgian national soccer team?

Answer: Red Devils

They derived their name from their entirely red outfits.
2. In what year did the so-called Heysel Drama take place, when English hooligans invaded a stand filled with Italian fans during the Liverpool-Juventus game?

Answer: 1985

Belgium was banned from organising international soccer events for five years and was forced to reconstruct the biggest part of the Heysel Stadium.
3. What was the name of the referee who denied a penalty to Belgium in the game against Germany during the 1994 World Cup, causing the Belgians to lose by 3-2?

Answer: Kurt Röthlisberger

At first, the FIFA didn't react, but to respond to heavy protests, Röthlisberger was sent home.
4. Who was the oldest player in the Belgian First Division in the 2002-03 season?

Answer: Dany Verlinden

Dany Verlinden was 39 years old and played the goalkeeper of Club Brugge.
5. Who was the first Belgian player to be transferred abroad?

Answer: Raymond Braine

He went to Sparta Prague in 1930 and was suspended from the national team, because he had broken the then holy rule of amateurism.
6. Fernand Goyvaerts was the first Belgian to play for what world famous club?

Answer: FC Barcelona

Goyvaerts started his career with Club Brugge and was transferred to the azulgrana's in 1962.
7. A Belgian team has never won a European trophy.

Answer: False

RSC Anderlecht won the UEFA Cup in 1983 and the Cup-Winners Cup in 1978 (for example).
8. Who sent Belgium to the World Cup '86 in Mexico by scoring with a header against Holland?

Answer: Georges Grün

He played a long time of his career in Italy, for AC Parma and Reggiana.
9. Racing Genk was born when two clubs merged together in 1988. Waterschei is one of them. Name the other.

Answer: Winterslag

In their short history, RC Genk have become one of the top teams in Belgium.
10. When he played his 96th international game in 1990, who became Belgium's most capped player?

Answer: Jan Ceulemans

Ceulemans started his career with SK Lierse, but later on went to Club Brugge, where he became immensely popular. After his active playing career, he coached Eendracht Aalst, Ingelmunster and Westerlo.
Source: Author Thijs

This quiz was reviewed by FunTrivia editor ozzz2002 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. Belgian Soccer Tough
2. Things A Fan Should Know Average
3. Soccer In Belgium Average
4. Soccer in Belgium Average
5. Belgium's Golden Generation Tough
6. European Football Teams Average
7. Guess The Country Average
8. European Football Easier
9. European Football Clubs Average
10. Europena 'A' Teams Average
11. European Football Tough
12. European Soccer Tour Average

5/17/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us