FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about What the F
Quiz about What the F

What the F Trivia Quiz


See if you can identify these people in baseball whose name begins with a "F". I hope that you enjoy it! :-)

A multiple-choice quiz by Nightmare. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Players
  8. »
  9. MLB Players E-K

Author
Nightmare
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
284,326
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
8 / 10
Plays
671
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 104 (10/10), Guest 69 (10/10), Guest 107 (9/10).
- -
Question 1 of 10
1. This Hall of Fame pitcher was a career Cleveland Indian over 18 seasons. Six times he won 20 games in a season and won a Triple Crown. Which pitcher is this? Hint


Question 2 of 10
2. This "F" was a pitcher, and although winning only six games in the season, he won the MVP and Cy Young award. Who did this? Hint


Question 3 of 10
3. He was the first player to win a Rookie of the Year and MVP award in the same season. He played mostly with the Red Sox, Angels, and Orioles in his 17 seasons. Who was this nine-time all-star who retired in 1990, and whose first name begins with a "F"? Hint


Question 4 of 10
4. In 1959, Pittsburgh Pirate Harvey Haddix went 12 perfect innings in a game and then lost it. His pitching teammate went 18-1 in the season, and was 17-0 at one point. Who was he? Hint


Question 5 of 10
5. This second baseman with the Chicago White Sox was known for his big wad of chewing tobacco in his mouth when he played. In 1959, he batted .306 with two home runs and five stolen bases, yet somehow won the AL MVP award. Who is this "F"? Hint


Question 6 of 10
6. This career Yankee appeared in 11 World Series, winning six. He was the 1961 Cy Young winner, and also won the World Series MVP in that season. Which "F" is this? Hint


Question 7 of 10
7. This "F" was a 15-season career Detroit Tiger. He had the honor of catching for Mickey Lolich and Denny McLain in the Tigers' heyday in the late 1960s. He went to 11 all-star games and was a runner-up season MVP. Who was this Detroit great? Hint


Question 8 of 10
8. Kenesaw Mountain Landis was the first Commissioner of Baseball in 1920. Happy Chandler took over as Commissioner in 1945. The third Commissioner was a "F", who would be at the helm of baseball from 1951-1965. Who was this that was inducted into baseball's Hall of Fame in 1970? Hint


Question 9 of 10
9. This "F" played half his 10-season career with the Montreal Expos. After retiring, he tried his hand at managing. He managed the Phillies in four seasons and came up empty-handed every time. Then he took over the Red Sox, and took them to two World Series crowns in four seasons. Who was this? Hint


Question 10 of 10
10. The Manager of the Year award began in 1983, giving out one award in each league. In 25 seasons of the award, which is 50 presentations, only one manager whose last name begins with "F" won the award. Who was this manager? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 13 2024 : Guest 104: 10/10
Jun 11 2024 : Guest 69: 10/10
Jun 10 2024 : Guest 107: 9/10
Jun 10 2024 : Guest 98: 10/10
May 25 2024 : Guest 96: 10/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. This Hall of Fame pitcher was a career Cleveland Indian over 18 seasons. Six times he won 20 games in a season and won a Triple Crown. Which pitcher is this?

Answer: Bob Feller

Bob won the Triple Crown in 1940, but still finished second in the MVP voting. He was runner-up to the Tigers' Hank Greenberg.
2. This "F" was a pitcher, and although winning only six games in the season, he won the MVP and Cy Young award. Who did this?

Answer: Rollie Fingers

After playing in Oakland and San Diego, 1981 was Rollie's first season with the Milwaukee Brewers. He went only 6-3, but had 28 saves in the season. He won the MVP over Rickey Henderson of the Athletics, and the Cy Young over Fernando Valenzuela of the Dodgers. He also won the Rolaids Relief award in 1981.
3. He was the first player to win a Rookie of the Year and MVP award in the same season. He played mostly with the Red Sox, Angels, and Orioles in his 17 seasons. Who was this nine-time all-star who retired in 1990, and whose first name begins with a "F"?

Answer: Fred Lynn

The others never played for the Red Sox, Angels, or Orioles. Fred played with another famous "F" from 1974-1980 on the Red Sox. He was Carlton Fisk. Fred went to only one World Series, but lost to the Reds in 1975. He did have his moment of glory by hitting a game six home run. Lynn hit 306 career home runs.
4. In 1959, Pittsburgh Pirate Harvey Haddix went 12 perfect innings in a game and then lost it. His pitching teammate went 18-1 in the season, and was 17-0 at one point. Who was he?

Answer: Roy Face

The others were never Pirates, and didn't begin their careers for at least another 30 years. Face played 15 of his 16 seasons in a Pirate uniform. Roy never started a game in the season, and all his 93.3 innings came from the bullpen. 18 wins with only 69 strikeouts is quite amazing. He had a career record of 95-27.
5. This second baseman with the Chicago White Sox was known for his big wad of chewing tobacco in his mouth when he played. In 1959, he batted .306 with two home runs and five stolen bases, yet somehow won the AL MVP award. Who is this "F"?

Answer: Nellie Fox

Tito Francona of the Indians hit 20 home runs in the season while batting .363, but couldn't even muster one first place MVP vote. Tito finished fifth in the balloting. Before retiring in 1965, Fox went to one World Series in 1959 against the Dodgers, but lost four games to two. Nellie was a 1997 Hall of Fame inductee.
6. This career Yankee appeared in 11 World Series, winning six. He was the 1961 Cy Young winner, and also won the World Series MVP in that season. Which "F" is this?

Answer: Whitey Ford

From 1950-1967, Whitey graced the Yankee roster with other baseball greats. He played with Yogi Berra, Joe DiMaggio, Johnny Mize, Mickey Mantle, Roger Maris, and a host of others. Ford's best season was in 1961 when he went 25-4, but still finished fifth in the season MVP voting behind Maris, Mantle, Jim Gentile of the Orioles, and Norm Cash of the Tigers.
7. This "F" was a 15-season career Detroit Tiger. He had the honor of catching for Mickey Lolich and Denny McLain in the Tigers' heyday in the late 1960s. He went to 11 all-star games and was a runner-up season MVP. Who was this Detroit great?

Answer: Bill Freehan

The others all died before 1960. Bill played from 1961-1976. After playing in only four games in 1961, he lost interest in baseball and sat out the 1962 season. Good thing for the Tigers that he returned in 1963. Freehan was the MVP runner-up in 1968 to teammate Denny McLain.
8. Kenesaw Mountain Landis was the first Commissioner of Baseball in 1920. Happy Chandler took over as Commissioner in 1945. The third Commissioner was a "F", who would be at the helm of baseball from 1951-1965. Who was this that was inducted into baseball's Hall of Fame in 1970?

Answer: Ford Frick

Frick was a baseball writer for many years before he became the executive of baseball. Due to Frick's contributions to baseball, Major League began an award in 1978 in his name, given to the person who has given major contributions to the game. Mel Allen and Red Barber both shared the inaugural award.
9. This "F" played half his 10-season career with the Montreal Expos. After retiring, he tried his hand at managing. He managed the Phillies in four seasons and came up empty-handed every time. Then he took over the Red Sox, and took them to two World Series crowns in four seasons. Who was this?

Answer: Terry Francona

After putting up his glove in the closet in 1990, he waited seven years before taking the helm of Philadelphia. The Phillies never finished better than third in his four seasons. In 2004, Terry took over the Red Sox, and the result was the breaking of the so-called "Curse of the Bambino" by skunking the Cardinals in the World Series. Francona's second series crown came in 2007 against the Rockies in another skunk job.
10. The Manager of the Year award began in 1983, giving out one award in each league. In 25 seasons of the award, which is 50 presentations, only one manager whose last name begins with "F" won the award. Who was this manager?

Answer: Jim Frey

After managing the Royals for three seasons, and coming close to the promised land twice, Frey jumped leagues and went to the Cubs in 1984. His first season found an Eastern Division crown, and the Manager of the Year award. The Cubs lost to the Padres in the NLCS. Jim retired for good in 1986.
Source: Author Nightmare

This quiz was reviewed by our editing team before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/22/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us