FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about The Life of Joe Jackson
Quiz about The Life of Joe Jackson

The Life of Joe Jackson Trivia Quiz


This is about Joe Jackson and the "Black Sox Scandal". Have fun and good luck!

A multiple-choice quiz by JuniorTheJaws. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. Sports Trivia
  6. »
  7. MLB Players
  8. »
  9. MLB Players E-K

Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
138,184
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
346
- -
Question 1 of 10
1. What was Joe Jackson's nickname?
Hint


Question 2 of 10
2. Joe Jackson was most famous for the "Black Sox Scandal", when he played for the Chicago White Sox. What team did he make a name for himself with, for batting and setting many records?
Hint


Question 3 of 10
3. Jackson played for 13 seasons before his 'departure' from baseball after the Black Sox Scandal. How many seasons did he bat over .300 in his career?
Hint


Question 4 of 10
4. Joe Jackson received a season MVP Award?


Question 5 of 10
5. In the famous Black Sox Scandal of 1919, what team did Joe's White Sox lose to in the World Series?
Hint


Question 6 of 10
6. In 1912, Jackson would have set a 20th century record for 26 triples in a season, if it had not been for what player who hit an amazing 36 in the same season?
Hint


Question 7 of 10
7. Which baseball commissioner banned Joe Jackson for life?
Hint


Question 8 of 10
8. "When I was up there at the plate, my purpose was to get on base anyway I could, whether by hitting or by getting hit". --Joe Jackson. Joe was hit how many times in his career of 13 seasons?
Hint


Question 9 of 10
9. How many games did Jackson pitch in his career, including his 2 World Series appearances?
Hint


Question 10 of 10
10. Joe Jackson was born and buried in what state?
Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What was Joe Jackson's nickname?

Answer: Shoeless Joe

Jackson received the nickname from teammates because he preferred to go bare-footed. MLB would not allow this, so he wore shoes that barely covered his feet, and frequently wore tattered shoes.
2. Joe Jackson was most famous for the "Black Sox Scandal", when he played for the Chicago White Sox. What team did he make a name for himself with, for batting and setting many records?

Answer: Cleveland Indians

Jackson was a rookie in 1908 and 1909 with the Philadelphia Athletics, but only played in 5 games each season. In 1910, he came about with the Cleveland Indians, batting .387, and then .408 the following season. When he hit .408 in 1911, and it was the 3rd highest batting average in the 20th century. In mid-season 1915, the Indians traded Joe to the White Sox.
3. Jackson played for 13 seasons before his 'departure' from baseball after the Black Sox Scandal. How many seasons did he bat over .300 in his career?

Answer: 11

Except for 5 games played in each of his first 2 seasons, he batted over .300 in the next 11 seasons after he was given full duty. His highest season total was .408, that he hit in 1911 with Cleveland. He 'retired' in 1920 with a .356 average.
4. Joe Jackson received a season MVP Award?

Answer: False

The MVP Award began in 1911 with Ty Cobb being the first recepient for the American League. Jackson ranked 4th in 1911. In 1913, Jackson was the runner-up MVP, to the great Walter Johnson of the Senators.
5. In the famous Black Sox Scandal of 1919, what team did Joe's White Sox lose to in the World Series?

Answer: Cincinnati Reds

The Reds defeated (always to question) the White Sox 5 games to 3. Ironically enough, Jackson was the only player to hit a home run in the Series.
6. In 1912, Jackson would have set a 20th century record for 26 triples in a season, if it had not been for what player who hit an amazing 36 in the same season?

Answer: Chief Wilson

John Owen 'Chief' Wilson of the Pirates, over-shadowed Jackson in 1912. He and Jackson were the first to hit more than 25 triples in a season in the 20th century. Ironically, Chief Wilson never hit even 15 in a season again. Wilson's record stood throughout the entire 20th century.
7. Which baseball commissioner banned Joe Jackson for life?

Answer: Judge Landis

Judge Landis was the one who banned Shoeless Joe for life. Both Ted Williams and Babe Ruth had both stated that Joe Jackson was the greatest all-around player that they had ever seen in baseball, and both had adjusted their swings to mimic Joe's. Many Hall of Famer's have gone on the record to want Jackson in baseball's Hall of Fame.
8. "When I was up there at the plate, my purpose was to get on base anyway I could, whether by hitting or by getting hit". --Joe Jackson. Joe was hit how many times in his career of 13 seasons?

Answer: 59

Although Joe didn't need to sacrifice his body due to his batting capabilities, he was HBP 59 times in 11 full seasons. His season high was 12 in 1912.
9. How many games did Jackson pitch in his career, including his 2 World Series appearances?

Answer: 0

Jackson never pitched in his MLB career. This left-handed slugger was always an outfielder.
10. Joe Jackson was born and buried in what state?

Answer: South Carolina

Jackson was born on July 16, 1899, in Pickens County, South Carolina. He died on December 5, 1951, in Greenville, South Carolina.
Source: Author JuniorTheJaws

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Nightmare before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Related Quizzes
1. What the H? Easier
2. Chipper Jones Average
3. What the F Average
4. Juan Gonzalez Average
5. Harmon Killebrew Average
6. Randy Johnson's Perfect Game Average
7. Eddie Gaedel Average
8. The Big Unit: Randy Johnson Average
9. Fans Of Dodger Eric Karros Average
10. Memories of Mark Fidrych Average
11. Gee Whiz! Average
12. Bob Gibson: Great Cardinal Pitcher Average

7/25/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us