FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Dallas Character Profile John Ross Ewing
Quiz about Dallas Character Profile John Ross Ewing

"Dallas" Character Profile: John Ross Ewing Quiz


This quiz is all about John Ross Ewing, son of J.R. and Sue Ellen. The first five questions are from the original series where John Ross was portrayed by Omri Katz. Questions 6-10 are from the revival series where Josh Henderson played the part.

A multiple-choice quiz by Joepetz. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. Television D-G
  8. »
  9. Dallas

Author
Joepetz
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
370,520
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
224
Last 3 plays: Guest 173 (4/10), Guest 120 (8/10), Guest 174 (8/10).
- -
Question 1 of 10
1. Sue Ellen got lucky when John Ross was proven to be J.R.'s biological son, but which other character was also a serious possibility to have been John Ross' father? Hint


Question 2 of 10
2. At first, neither of John Ross' parents took any interest with him. Sue Ellen could not control her alcoholism and suffered from postpartum depression, and J.R. believed he was someone else's son. Which other Ewing took the most interest in John Ross when he was a baby and became something of a surrogate parent to him? Hint


Question 3 of 10
3. During the course of the original series, Sue Ellen and J.R. divorced twice. Each time, there was a fierce custody battle. Who did the court give custody of John Ross to the first time his parents divorced? Hint


Question 4 of 10
4. What was the name of the camp counselor that John Ross struck up a friendship with and Sue Ellen had an affair with? Hint


Question 5 of 10
5. In the final season of the original series, what was the final impetus that causes John Ross to leave Southfork and move to London with Sue Ellen? Hint


Question 6 of 10
6. In the premiere of the revival series, which follows the Ewings twenty years since the original "Dallas" ended, John Ross was immediately causing tension with everyone, but especially with Bobby. What did John Ross want to do that angered Bobby so much? Hint


Question 7 of 10
7. John Ross was arrested for the death of Marta del Sol after he visited her apartment and she was tossed from the balcony. She had been enlisted by J.R. to help him swindle Southfork away from Bobby. Which of the following was not true regarding John Ross and the death of Marta del Sol? Hint


Question 8 of 10
8. In season two of the revival series, John Ross had lost the majority of his and Christopher's company, Ewing Energies. He took a page from his father's playbook and resorted to deceit and manipulation to get some shares under his control. While on the phone with J.R. telling his father what he had done, J.R. was shot and killed. What did J.R. say to John Ross right before he died? Hint


Question 9 of 10
9. What two important things did John Ross inherit as a result of J.R.'s death? Hint


Question 10 of 10
10. John Ross and Christopher shared many things in their lives, including having the same wife: Pamela.



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Jul 17 2024 : Guest 173: 4/10
Jul 14 2024 : Guest 120: 8/10
Jul 09 2024 : Guest 174: 8/10
Jul 02 2024 : Guest 68: 9/10
Jun 15 2024 : bernie73: 3/10
Jun 11 2024 : Guest 50: 8/10
May 31 2024 : briggschoc: 6/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Sue Ellen got lucky when John Ross was proven to be J.R.'s biological son, but which other character was also a serious possibility to have been John Ross' father?

Answer: Cliff Barnes

Cliff and J.R. were fierce enemies and if Cliff had turned out to be John Ross' father, chaos would surely have erupted at Southfork. Cliff even told television reporters that he was the father and Digger called John Ross his grandson.
2. At first, neither of John Ross' parents took any interest with him. Sue Ellen could not control her alcoholism and suffered from postpartum depression, and J.R. believed he was someone else's son. Which other Ewing took the most interest in John Ross when he was a baby and became something of a surrogate parent to him?

Answer: His aunt, Pamela

Pamela was desperate to have a child of her own, especially since she lost her first when she fell out of a barn while pregnant. Bobby worried that Pamela was becoming to obsessed with John Ross while J.R. was upset with Sue Ellen for letting someone else raise John Ross.
3. During the course of the original series, Sue Ellen and J.R. divorced twice. Each time, there was a fierce custody battle. Who did the court give custody of John Ross to the first time his parents divorced?

Answer: Sue Ellen

John Ross lived with Sue Ellen and Dusty on the Southern Cross Ranch even before a decision could be made. The judge agreed to let John Ross stay in Sue Ellen's care because she was the mother and was no longer drinking at that time. J.R. tried all kinds of schemes to get John Ross back to Southfork, including trying to get Miss Ellie to kidnap him.
4. What was the name of the camp counselor that John Ross struck up a friendship with and Sue Ellen had an affair with?

Answer: Peter Richards

John Ross had become withdrawn after he was caught in a fire at Southfork, so his parents sent him to camp for therapy. Peter helped John Ross out of his shell, but also became smitten with Sue Ellen. John Ross became upset once again after J.R. framed Peter on drug charges and sent him away to New York.
5. In the final season of the original series, what was the final impetus that causes John Ross to leave Southfork and move to London with Sue Ellen?

Answer: J.R. couldn't remember his name

John Ross was jealous of J.R.'s relationship with Cally and his illegitimate son James. He had told Christopher previously that he wanted to move to London and be with his mother because he could not handle being ignored by J.R. While J.R. discussed "his boys" with a group of friends and J.R. did not mention John Ross, his son decided enough was enough.
6. In the premiere of the revival series, which follows the Ewings twenty years since the original "Dallas" ended, John Ross was immediately causing tension with everyone, but especially with Bobby. What did John Ross want to do that angered Bobby so much?

Answer: He wanted to drill for oil on Southfork

Bobby had promised Miss Ellie that he would never drill on Southfork, even if there was oil. John Ross and Elena managed to discover oil on the property, but Bobby was adamant about not drilling. To make tensions worse, J.R. sided with his son against Bobby.
7. John Ross was arrested for the death of Marta del Sol after he visited her apartment and she was tossed from the balcony. She had been enlisted by J.R. to help him swindle Southfork away from Bobby. Which of the following was not true regarding John Ross and the death of Marta del Sol?

Answer: John Ross murdered her

Bobby had contemplated selling Southfork for some time. J.R. was upset that Miss Ellie did not leave him any part of the ranch and he and John Ross enlisted the help of Marta del Sol to buy the ranch from Bobby. However, the woman was not the real Marta del Sol but rather a Veronica Martinez.

Later on, Marta stole Elena Ramos' phone and told John Ross she had kidnapped Elena. When John Ross visited Marta, she revealed to him that she wanted to leave Dallas. The two fought and John Ross left, only to find Marta had been tossed from the balcony and landed on John Ross' car. He was arrested but was released when Sue Ellen convinced the coroner to say Marta willingly committed suicide.
8. In season two of the revival series, John Ross had lost the majority of his and Christopher's company, Ewing Energies. He took a page from his father's playbook and resorted to deceit and manipulation to get some shares under his control. While on the phone with J.R. telling his father what he had done, J.R. was shot and killed. What did J.R. say to John Ross right before he died?

Answer: That he was proud of him

John Ross and Christopher had started their company with the help of Elena, who was given some shares. Pamela had also received shares from her divorce settlement from Christopher. John Ross tried to start a relationship with Pamela in order to get her shares, but she would not give them up. However, Elena had been loaned money from Sue Ellen who called in the loan early after Elena's brother was arrested (after John Ross framed him for drug smuggling), violating a clause their agreement. Since Elena could not pay, Sue Ellen took her shares and promised to vote with John Ross.

J.R. told John Ross that he was proud of what he had done to get the company in his hands and that J.R. had a masterpiece, but was vague about it.
9. What two important things did John Ross inherit as a result of J.R.'s death?

Answer: Half of J.R.'s mineral rights on Southfork and half of Southfork

J.R. owned half of the mineral rights to Southfork, of which half was left to John Ross and the other half to Sue Ellen. J.R.'s will also contained a note from Miss Ellie. Miss Ellie had left Bobby Southfork when she died because she did not believe J.R. was responsible enough. (This is actually a continuity error between the original show and the revival as Miss Ellie had deeded Southfork to Bobby while she was still alive.) In the note, Miss Ellie explained that while she denied J.R. Southfork, she still intended John Ross to have half of it, with the other half still belonging to Bobby.
10. John Ross and Christopher shared many things in their lives, including having the same wife: Pamela.

Answer: True

As the revival series began, Christopher was engaged to Pamela, who was using the alias Rebecca Sutter. She was actually the daughter of Cliff Barnes and Afton Cooper, and was using Christopher to get to the Ewings. He discovered her ruse and tried to get an annulment but had to settle for a divorce instead.

Later in the next season, John Ross married Pamela so he could gain control of her third of Barnes Global (Pamela was fully aware of this) and with the third Christopher received from his mother, gain control of Barnes Global. Just like his father did, John Ross cheated on her with Emma Ryland.
Source: Author Joepetz

This quiz was reviewed by FunTrivia editor guitargoddess before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
7/18/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us