Quiz about Defining Moments in TV
Quiz about Defining Moments in TV

Defining Moments in TV Trivia Quiz


There are lots of TV shows that have classic episodes or moments that last in our memories for years. Let's see if you recognize these ones!

A multiple-choice quiz by betterjester. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. TV Trivia
  6. »
  7. TV Mixture

Author
betterjester
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
274,319
Updated
Dec 03 21
# Qns
15
Difficulty
Average
Avg Score
10 / 15
Plays
10298
Awards
Top 10% Quiz
Last 3 plays: Guest 96 (11/15), Guest 69 (13/15), Readslots60 (14/15).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. When a clown dies in a parade, it's no laughing matter - Unless you're at the funeral. Hint

The Bob Newhart Show
All in the Family
M*A*S*H
The Mary Tyler Moore Show

2. A celebrity loses his briefcase in a taxi. When he retrieves it, he winds up surprising the taxi driver with a kiss on the cheek - for the camera! Hint

Taxi
All in the Family
Cheers
Roseanne

3. An entire episode revolved around an activity that is never named. (Would the censors have allowed that?) Instead, every euphemism ever created is used while the characters discuss a bet. Hint

Taxi
Friends
Seinfeld
Cheers

4. A man from the planet Twylo, who has no thumbs and eyes in the back of his head, stalks our hero with walnuts - thankfully only in his dreams. Hint

The Bob Newhart Show
Gilligan's Island
The Danny Thomas Show
The Dick Van Dyke Show

5. Working in a chocolate factory seems like a good way to earn a little money. Until you realize that you and your friend can't keep up with the conveyor belt! Hint

Laverne & Shirley
Leave it to Beaver
I Love Lucy
The Honeymooners

6. It can be tough to write an episode when an actor leaves a series. This series sent our character off with a new suit and a hot kiss. But he never made it home, to the sorrow of his friends in the operating room. Hint

Marcus Welby, MD
ER
M*A*S*H
St. Elsewhere

7. Shortly after this TV appearance, this actor in this show would play a Captain in space. But for now, he's flying in a plane and no one believes what he sees on the wing. Hint

The Twilight Zone
Alfred Hitchcock Presents
The Outer Limits
Playhouse 90

8. A game of touch football is all fun and games until your sister's nose gets broken. Hint

Family Ties
Happy Days
The Brady Bunch
Growing Pains

9. I think all of us learned an important lesson - Turkeys don't fly. Especially when you throw them out of a helicopter. Hint

WKRP in Cincinnati
The Mary Tyler Moore Show
Night Court
Taxi

10. In a mix of real-world and television, the US Vice President, against the advice of his staff, made a moral judgment about the leading character on this series. Crossing the lines of reality even more, the series writers created an episode in response to the event. Hint

Roseanne
Murphy Brown
Grace Under Fire
Married. . . With Children

11. Scene: Evening . . . empty offices . . . a man turns and greets someone in surprise . . . shots ring out. And the world hangs on in suspense until the next season. Hint

Dynasty
Falcon Crest
Dallas
Knots Landing

12. Man: "Look, I didn't think there was a relationship to jeopardize. I thought we were broken up."
Woman: "We were on a break!"
Man: "That, for all I knew would, could last forever. That to me is a break-up."
Hint

Mad About You
Seinfeld
Friends
Everybody Loves Raymond

13. "Resistance is futile. You will be assimilated." Hint

Star Trek: Deep Space
Star Trek: Enterprise
Star Trek
Star Trek: The Next Generation

14. A young boy kills a bird, not realizing that she left behind a nest full of babies. He learns an important lesson by raising the babies, eventually letting them go to live their lives as wild creatures. Hint

The Andy Griffith Show
The Adventures of Ozzie and Harriet
Leave it to Beaver
The Brady Bunch

15. A man on water skis jumps over a shark. Hint

Full House
Friends
Happy Days
Walker, Texas Ranger


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When a clown dies in a parade, it's no laughing matter - Unless you're at the funeral.

Answer: The Mary Tyler Moore Show

Poor Mary chastises everyone for laughing when Chuckles the Clown, dressed like a peanut for the parade, gets "shelled" by an elephant. But at least they got it out of their systems before the funeral - unlike Mary!
2. A celebrity loses his briefcase in a taxi. When he retrieves it, he winds up surprising the taxi driver with a kiss on the cheek - for the camera!

Answer: All in the Family

After Sammy Davis, Jr. leaves his briefcase in Archie Bunker's cab, Sammy comes by the Bunker house to pick it up. As star struck as Archie is, he can't help letting slip his racial views. So when Archie asks for a photograph of the two of them, Sammy gives him a kiss on the cheek just as the camera snaps the shot.
3. An entire episode revolved around an activity that is never named. (Would the censors have allowed that?) Instead, every euphemism ever created is used while the characters discuss a bet.

Answer: Seinfeld

I'm probably the only person on the planet who couldn't stand "Seinfeld", but I do get a kick out of this episode. Kramer's entrance, slapping the money on the counter because he's lost the bet - that is classic! They called this season four episode "The Contest".
4. A man from the planet Twylo, who has no thumbs and eyes in the back of his head, stalks our hero with walnuts - thankfully only in his dreams.

Answer: The Dick Van Dyke Show

Rob and Laura watch a late night horror movie, which results in a nightmare of epic proportions. An alien is stealing people's souls, replacing them with the souls of Twylo-ites, who have no thumbs, eyes in the back of the head, love walnuts, and breathe water. Danny Thomas, whose company produced the Dick Van Dyke Show, guest starred as the alien.
5. Working in a chocolate factory seems like a good way to earn a little money. Until you realize that you and your friend can't keep up with the conveyor belt!

Answer: I Love Lucy

Lucy and Ethel shoving chocolates in their mouths and down their clothes - absolutely beautiful!
6. It can be tough to write an episode when an actor leaves a series. This series sent our character off with a new suit and a hot kiss. But he never made it home, to the sorrow of his friends in the operating room.

Answer: M*A*S*H

"Lt. Col. Henry Blake's plane was shot down over the Sea of Japan. It spun in. There were no survivors." When you can quote the line, you know the episode is classic. Or that you've seen this episode too many times!
7. Shortly after this TV appearance, this actor in this show would play a Captain in space. But for now, he's flying in a plane and no one believes what he sees on the wing.

Answer: The Twilight Zone

Not long before he became Captain Kirk, William Shatner starred as a man newly released from a mental institution. You can imagine why people didn't believe him when he said he saw something on the wing while they were in flight!
8. A game of touch football is all fun and games until your sister's nose gets broken.

Answer: The Brady Bunch

Beautiful Marsha looked a little not-so-beautiful after she walked into a wayward pass! I wonder if Jan secretly rejoiced.
9. I think all of us learned an important lesson - Turkeys don't fly. Especially when you throw them out of a helicopter.

Answer: WKRP in Cincinnati

Les Nesman's horrified live commentary gave listeners a vivid description of the poor doomed birds. Not really the way to increase your radio station's ratings!
10. In a mix of real-world and television, the US Vice President, against the advice of his staff, made a moral judgment about the leading character on this series. Crossing the lines of reality even more, the series writers created an episode in response to the event.

Answer: Murphy Brown

VP Dan Quayle tried to argue that Murphy's decision to continue an accidental pregnancy contributed to the de-emphasis of the importance of fathers. His heart was in the right place, but his brain was on pause and his logic was out the window. However, if he'd never made the comment, we wouldn't be able to laugh at him now!
11. Scene: Evening . . . empty offices . . . a man turns and greets someone in surprise . . . shots ring out. And the world hangs on in suspense until the next season.

Answer: Dallas

Who shot JR? Well, at the risk of spoiling it for anyone not living on the planet Earth at the time . . . Kristen did. Forget the American Revolution, I think *this* was the shot heard 'round the world!
12. Man: "Look, I didn't think there was a relationship to jeopardize. I thought we were broken up." Woman: "We were on a break!" Man: "That, for all I knew would, could last forever. That to me is a break-up."

Answer: Friends

The break idea was Rachel's, but I don't think she realized that Ross would take that to mean, "Go sleep with the girl from the copy shop."
13. "Resistance is futile. You will be assimilated."

Answer: Star Trek: The Next Generation

Jean-Luc Picard assimilated into Locutus of Borg - The greatest cliff-hanger in "Star Trek" history (in my humble opinion). Right after this, Will Riker fires on the Borg cube, trying to destroy his Captain and mentor. Waiting for the next season made for a very long summer!
14. A young boy kills a bird, not realizing that she left behind a nest full of babies. He learns an important lesson by raising the babies, eventually letting them go to live their lives as wild creatures.

Answer: The Andy Griffith Show

Ron Howard was about 9 years old when he filmed this episode, and it was a powerful performance for one so young!
15. A man on water skis jumps over a shark.

Answer: Happy Days

Years later, Henry Winkler would again jump over a shark - one of the many fantastic moments that can be found on "Arrested Development." This phrase became synonymous for the moment a hit TV series pulls a desperate act to stay on the air.
Source: Author betterjester

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Gamemaster1967 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 01 2022 : Guest 96: 11/15
Nov 29 2022 : Guest 69: 13/15
Nov 28 2022 : Readslots60: 14/15
Nov 26 2022 : Guest 107: 13/15
Nov 26 2022 : Upstart3: 6/15
Nov 25 2022 : Guest 47: 8/15
Nov 22 2022 : Guest 66: 12/15
Nov 22 2022 : Guest 95: 8/15
Nov 22 2022 : Guest 99: 13/15

Score Distribution

quiz
12/3/2022, Copyright 2022 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us