Quiz about 60s 70s Muscle Cars Part III
Quiz about 60s 70s Muscle Cars Part III

60s 70s Muscle Cars Part III Trivia Quiz


Hopefully these questions are a bit more relaxed than my previous quizes.

A multiple-choice quiz by machineamc. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Auto World
  8. »
  9. Muscle Cars

Author
machineamc
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
140,133
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
2909
Awards
Top 20% Quiz
Last 3 plays: Guest 99 (6/10), Guest 174 (6/10), Guest 47 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In 1970, Buick offered its potent Skylark GSX available with the Stage 1 455 cubic inch motor. Only 2 colors were offered by Buick for this car in 1970. What were they?

Hint

Earth Blue & Mean Green
Mango Orange & Pluto Purple
Achilles Silver & Martian Red
Apollo White & Saturn Yellow

2. If I raced a 1970 Yenko "Deuce" through the quarter mile in 12.98 seconds, what kind of Chevrolet would I be driving? Hint

Camaro
Nova
Chevelle
Corvette

3. In 1968, Dodge needed a quick response to Plymouth's popular Road Runner "stripper" muscle car. Dodge fired back with the mid-year introduction of the...? Hint

T/A Challenger
Charger R/T
Super Bee
Dart GTS

4. In 1967, you could order a Coronet R/T from your friendly Dodge dealer. It came standard with the 440 ci motor and the only other engine option was the venerable 426 Hemi. What does R/T stand for? Hint

Rancid Tuna
Road & Track
Racing Tuned
Radical Treatment

5. Introduced mid-decade, this second generation Chevrolet big block motor was designed to replace the antiquated 348 & 409 big blocks from previous years. What year did Chevrolet introduce this new big block engine, starting off at 396 cubic inches? Hint

1968
1966
1965
1967

6. If I were to beat a Porsche 911/SC in a local autocross with my 1967 stage IV optioned Yenko Stinger, what kind of Chevrolet would I be driving? Hint

Camaro
Chevelle
Corvette
Corvair

7. In 1969 you could order a Mustang Mach 1 from your favorite Ford dealership with a 428 SCJ motor. What does SCJ stand for? Hint

Super Car Joy
Strip Contending Jet
Super Cobra Jet
Standardized Crank Journals

8. This Ford car, introduced mid-year in 1964, sold like wildfire and had the rest of the Detroit automakers scrambling to play catch up.
A whole automobile category was named after this one car because of its huge impact. Name the original "pony car".
Hint

Chevrolet Camaro
Plymouth Barracuda
Ford Mustang
AMC Marlin

9. In 1969, AMC and Hurst Performance modified a limited number of AMX's for NHRA Super Stock drag racing. Name this 11-second Rambler sold only through your friendly AMC dealer. Available if you were lucky enough to get one of the 52 made. Hint

Hurst Rebel Machine
Hurst SS AMX
Hurst SC/ Rambler
Levi's Gremlin

10. Even though it is purely subjective, this car is often chosen in polls as the vintage muscle car enthusiast's most respected Detroit built muscle machine. With 454 cubic inches and 450 factory horsepower driven through a Muncie "Rock Crusher" 4-speed and into a 4:10, 12 bolt rear end, this 1970 Chevrolet should make any gearhead Stand at attention and Salute. Hint

LS6 Chevelle SS
Hemi 'Cuda
Ram Air IV GTO
L79 Chevelle SS


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In 1970, Buick offered its potent Skylark GSX available with the Stage 1 455 cubic inch motor. Only 2 colors were offered by Buick for this car in 1970. What were they?

Answer: Apollo White & Saturn Yellow

Other colors were available from 1971 on. This car is an animal with the Stage One 455 motor. Ask any Hemi owner.
2. If I raced a 1970 Yenko "Deuce" through the quarter mile in 12.98 seconds, what kind of Chevrolet would I be driving?

Answer: Nova

LT-1 350 powered Nova/ Chevy II, hence "Deuce".
3. In 1968, Dodge needed a quick response to Plymouth's popular Road Runner "stripper" muscle car. Dodge fired back with the mid-year introduction of the...?

Answer: Super Bee

The Super Bee sold fairly well, but with a six month lead, Plymouth had already captured the public's imagination with the Road Runner.
4. In 1967, you could order a Coronet R/T from your friendly Dodge dealer. It came standard with the 440 ci motor and the only other engine option was the venerable 426 Hemi. What does R/T stand for?

Answer: Road & Track

Nothing under a 440 or Hemi available in the early R/T Dodge's.
5. Introduced mid-decade, this second generation Chevrolet big block motor was designed to replace the antiquated 348 & 409 big blocks from previous years. What year did Chevrolet introduce this new big block engine, starting off at 396 cubic inches?

Answer: 1965

1965. The only year a Corvette was factory optioned with a 396.
If you wanted a big block 'Vette from '66 onward, you had only 427's and the later 454's to choose from.
6. If I were to beat a Porsche 911/SC in a local autocross with my 1967 stage IV optioned Yenko Stinger, what kind of Chevrolet would I be driving?

Answer: Corvair

The Corvair is not a Muscle car per se, but if Don Yenko re-engineered it and it devlops 240 hp in a 2500lb. car, it's pretty close.
7. In 1969 you could order a Mustang Mach 1 from your favorite Ford dealership with a 428 SCJ motor. What does SCJ stand for?

Answer: Super Cobra Jet

Heavier connecting rods and forged pistons were just some of the major differences between the SCJ 428 and the CJ 428.
8. This Ford car, introduced mid-year in 1964, sold like wildfire and had the rest of the Detroit automakers scrambling to play catch up. A whole automobile category was named after this one car because of its huge impact. Name the original "pony car".

Answer: Ford Mustang

I know you got this one right.
Yeah, I hear you MOPAR guys, the Barracuda was first by a few weeks, but it wasn't the car that the rest of Detroit was trying to copy in sales and styling. Camaro was the first real contender in 1967.
9. In 1969, AMC and Hurst Performance modified a limited number of AMX's for NHRA Super Stock drag racing. Name this 11-second Rambler sold only through your friendly AMC dealer. Available if you were lucky enough to get one of the 52 made.

Answer: Hurst SS AMX

Shirley "Drag-On-Lady" raced one with much success in 1969.
10. Even though it is purely subjective, this car is often chosen in polls as the vintage muscle car enthusiast's most respected Detroit built muscle machine. With 454 cubic inches and 450 factory horsepower driven through a Muncie "Rock Crusher" 4-speed and into a 4:10, 12 bolt rear end, this 1970 Chevrolet should make any gearhead Stand at attention and Salute.

Answer: LS6 Chevelle SS

God Bless America!
Source: Author machineamc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 20 2023 : Guest 99: 6/10
Jan 20 2023 : Guest 174: 6/10
Jan 16 2023 : Guest 47: 10/10
Dec 31 2022 : Guest 68: 6/10
Dec 24 2022 : Guest 72: 4/10
Dec 11 2022 : Guest 75: 9/10
Dec 07 2022 : Guest 207: 8/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us