Quiz about 60s 70 Muscle Cars Part I
Quiz about 60s 70 Muscle Cars Part I

60s 70 Muscle Cars Part I Trivia Quiz


Think you really know about muscle cars? Test your skill.

A multiple-choice quiz by machineamc. Estimated time: 7 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Auto World
  8. »
  9. Muscle Cars

Author
machineamc
Time
7 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
99,587
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
3945
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 174 (2/10), Guest 174 (5/10), Beebrown0811 (0/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Two 1966 Shelby 427 Cobras were specially equipped by Shelby himself. Chassis numbers CSX3303 & CSX3015. How are they different than a standard 427 Cobra? Hint

Equipped with whitewall tires and curb feelers
Both painted Grabber Green
Twin Paxton superchargers were installed.
Sidepipes were deleted

2. In 1973 and '74 Pontiac had this very special, bullet-proof, & powerful V8 available as a top of the line option on the Trans-Am and Formula Firebirds.
A highly coveted motor among Pontiac enthusiasts.
Hint

455 Super Duty
455 High Output
Ram Air IV 400
421 Super Duty

3. In 1970 Plymouth debuted the 340 six-pack AAR 'Cuda. What does AAR stand for? Hint

All American Racers
Asymetrical Anti Roll
Advanced Aero Research
Arbitrary Angle Reduction

4. In 1967-69, you could buy an L72 427 equipped "Motion" Camaro from this Long Island NY Chevy dealership. "Dyno-Tuned and ready to wail." Hint

Baldwin Chevrolet
La Sorsa Chevrolet
B.K. Chevrolet
City Chevrolet

5. In 1969 any AMC dealer could order you a "Big Bad AMX".
What all was included in the Big Bad option?
Hint

343 or 390 cid engine, front discs, stripes, and redline Goodyear tires.
Your choice, Big Bad Green, Orange, or Blue paint, to include the bumpers.
390, dual Holley 4 barrels, 4 speed, and factory headers (in the trunk)
390 cid engine, Carter AFB carburetor, 4 speed, stripes

6. In 1969 and 1970 Ford's Boss 302 Mustang came equipped only with the solid lifter Boss 302 cid engine. Name the only other FoMoCo vehicle this engine was available in as an option to the standard 351. Hint

Mercury Cyclone Spoiler
Torino Cobra
Mustang Mach 1
Mercury Cougar Eliminator

7. Before 1970, no GM "A" body (Chevelle, Cutlass, LeMans, Skylark) could be factory equipped with any engine over 400 cubic inches. One manufacturer skirted the corporate ruling by contracting Hurst Performance Industries to install 455 cid engines in their "A" bodies in '68 and '69. What car was the result of this rule bending? Hint

Hurst /Olds 442
Hurst SC/Rambler
GTO Judge
Skylark GS stage 1

8. The 1964 Pontiac GTO is generally regarded as the car that kicked off the muscle car boom of the 1960's. What does GTO stand for? Hint

Gran Turismo Omelette
Gran Turismo Obbligato
Grand Turismo Omniscient
Gran Turismo Omologato

9. This 1968 Mopar was a direct response to a Car and Driver editorial article, requesting that Detroit build a no frills, back to basics, affordable muscle car to counter the upward spiraling prices on Detroit's latest muscular offerings.
Hint

Dodge Super Bee
Plymouth Road Runner
Dodge Dart GTS
Plymouth GTX

10. With 2326 produced in 1970, this AMC midsize is a rare sight today. Most were painted white with red, white, and blue reflective stripe graphics. A hood tach, ram-air hood scoop, and floor shifted Hurst 4 speed were standard. It had the highest horsepower motor offered in a regular AMC producion car. A 340 hp 390 cid. Capable of 14.5 quarter mile times out the door. Hint

SC/Rambler
The Rebel "Machine"
Mark Donohue Javelin
SS AMX


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Two 1966 Shelby 427 Cobras were specially equipped by Shelby himself. Chassis numbers CSX3303 & CSX3015. How are they different than a standard 427 Cobra?

Answer: Twin Paxton superchargers were installed.

Shelby kept one for himself. Comedian Bill Cosby got the other one. Cosby talks all about it on his record album "200 mph"
2. In 1973 and '74 Pontiac had this very special, bullet-proof, & powerful V8 available as a top of the line option on the Trans-Am and Formula Firebirds. A highly coveted motor among Pontiac enthusiasts.

Answer: 455 Super Duty

Only available in 1973 and 1974. Regarded as one of Pontiac's best motors, it arrived too late for the muscle car heyday. Ironically it was one of Pontiacs most powerful.
3. In 1970 Plymouth debuted the 340 six-pack AAR 'Cuda. What does AAR stand for?

Answer: All American Racers

The name of Dan Gurney's racing enterprise. Plymouth collaborated with Gurney/AAR in 1970 to race the AAR 'Cuda in the SCCA Trans Am series.
4. In 1967-69, you could buy an L72 427 equipped "Motion" Camaro from this Long Island NY Chevy dealership. "Dyno-Tuned and ready to wail."

Answer: Baldwin Chevrolet

Baldwin was the name of the dealership. Joel Rosen's "Motion" speed shop was where these brutal Chevrolets were prepared between 1967-1974. Any Baldwin Motion vehicle is highly sought after today.
5. In 1969 any AMC dealer could order you a "Big Bad AMX". What all was included in the Big Bad option?

Answer: Your choice, Big Bad Green, Orange, or Blue paint, to include the bumpers.

Just a paint option, but man are those colors loud!
6. In 1969 and 1970 Ford's Boss 302 Mustang came equipped only with the solid lifter Boss 302 cid engine. Name the only other FoMoCo vehicle this engine was available in as an option to the standard 351.

Answer: Mercury Cougar Eliminator

Nothing more to add here, other than the Boss 302 Mustang was designed by Larry Shinoda and Bunkie Knudsen to beat the Z-28 in street performance and in the SCCA Trans-Am series. It finally did in 1970.
7. Before 1970, no GM "A" body (Chevelle, Cutlass, LeMans, Skylark) could be factory equipped with any engine over 400 cubic inches. One manufacturer skirted the corporate ruling by contracting Hurst Performance Industries to install 455 cid engines in their "A" bodies in '68 and '69. What car was the result of this rule bending?

Answer: Hurst /Olds 442

In 1968, Oldsmobile had to do something to compete with the runaway success of Pontiac's GTO and Chevy's Chevelle. This was a clever way to beat them in the cubic inch department, if not in sales.
Very handsome cars!
8. The 1964 Pontiac GTO is generally regarded as the car that kicked off the muscle car boom of the 1960's. What does GTO stand for?

Answer: Gran Turismo Omologato

Named after the Ferrari 250 GTO, Car and Driver even pitted the new Pontiac against the Ferrari in a 1964 issue. The Pontiac faired well...too well. It was later learned that 421 cid powered ringer GTO's were served up to the press to keep things even when competeing with the Italian exotic. Still a fine car with the correct 389. Gran turismo omologato is Italian for homologated for grand touring.
9. This 1968 Mopar was a direct response to a Car and Driver editorial article, requesting that Detroit build a no frills, back to basics, affordable muscle car to counter the upward spiraling prices on Detroit's latest muscular offerings.

Answer: Plymouth Road Runner

It was a huge success. Just what the market was looking for in 1968.
Plymouth paid Warner Brothers $50,000 for the rights to use the cartoon road runner on their car.
10. With 2326 produced in 1970, this AMC midsize is a rare sight today. Most were painted white with red, white, and blue reflective stripe graphics. A hood tach, ram-air hood scoop, and floor shifted Hurst 4 speed were standard. It had the highest horsepower motor offered in a regular AMC producion car. A 340 hp 390 cid. Capable of 14.5 quarter mile times out the door.

Answer: The Rebel "Machine"

Nope. Not the SC/Rambler. That was 1969. The Machine was 1970's follow up to the SC/Rambler. Much better appointed and more frills were available on this muscle car. The Machine was not quite as fast as the SC/Rambler though, with it turning 14.2 out of the box.
Source: Author machineamc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 20 2023 : Guest 174: 2/10
Jan 19 2023 : Guest 174: 5/10
Jan 18 2023 : Beebrown0811: 0/10
Jan 16 2023 : Guest 47: 9/10
Jan 03 2023 : Guest 170: 6/10
Jan 02 2023 : Guest 73: 3/10
Dec 31 2022 : Guest 68: 2/10
Dec 29 2022 : Tgmcclurg: 3/10
Dec 14 2022 : Guest 70: 2/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us