Quiz about Muscle Car Option Hyperbole
Quiz about Muscle Car Option Hyperbole

Muscle Car Option Hyperbole Trivia Quiz


In the 1960s and 70s, the Detroit auto manufacturer's graced their muscular cars with a variety of visual and performance gee-gaws giving them a "hip" advertising terminology. I'll give you the option's "far-out" name, you pick the option.

A multiple-choice quiz by machineamc. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Auto World
  8. »
  9. Muscle Cars

Author
machineamc
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
144,534
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
3449
Awards
Top 5% quiz!
Last 3 plays: Guest 99 (6/10), Guest 174 (6/10), Guest 47 (9/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. If a '69 Chevelle SS had a "Rock Crusher" installed, what GM option would I be able to figuratively crush rocks with? Hint

Thick walled engine bearings and hardened crank journals
Reinforced sidewalled tires
A heavy duty 4-speed transmission.
A forged steel crank with shot peened rods

2. My 428 CJ Mach 1 has the optional "Drag Pack". What all is included in this option? Hint

Bumper mounted drag chute
Roller cam and high-rise open plenum intake
4-wheel disc brake option
Oil cooler and rear axle gear ratio option

3. An "Air Grabber" on a 1970 GTX is a highly prized option. What exactly is "grabbing" the air on a Plymouth so equipped? Hint

A pop-up hood scoop
A front and rear spoiler package
A factory passenger "air-freshing" system
High output air conditioning unit

4. A "Go Pack" could be ordered on a '68-'74 AMX. What's included in this factory option? Hint

Suspension, cooling, brakes, and stripes upgrade package
Performance camshaft and headers
390 or 401cid motor with "dogleg" heads
Carburetor and manifold upgrade

5. You are usually the center of attention if your 'Cuda is decked out with the "High Impact" option. What is it? Hint

Endura rubber front and rear bumpers
Body paint color option.
Heavy duty shocks and springs
180 mph speedometer and gauge package

6. As if driving an AMC isn't eccentric enough, you'll get double takes if your AMX is sporting the "Big Bad" option. What in tarnation is the "Big Bad" option? Hint

390 engine, 4-speed, "Twin- Grip" rear end
Hurst performance tuned AMX
Snorkle hood scoop and window louvers
Body paint color option

7. This "Six-Pack" will only slur your speech if you push too hard on your Dodge's gas pedal. What do you get if you ordered a "Six-Pack" for your 1970 Challenger R/T 440? Hint

Three Holley two-barrel carburetor induction
six speed manual transmission
Factory tweaked 225 slant-six cylinder motor
Seating for six passengers, if packed correctly.

8. "Cowl Induction" was a popular option on many Chevelle SS's and Z28 Camaros. Do you know what "Cowl Induction" is? Hint

Passenger ventilation through ports in the cowl firewall
Cowl fuel injection system
Hood/ windshield air induction system
Dual point distributor ignition, with a high output coil

9. You won't get sugar from this kind of "Shaker" but if your 1970 'Cuda is factory-equipped with this $97 option, it makes it a much sweeter car. What's this sort of "Shaker"? Hint

Hood scoop attached directly to the motor
Factory installed soft drag racing shocks
Camshaft so radical it's able to shake the car
Heavy duty clutch, and u-joint package

10. It seems fitting that the 1969 Plymouth Road Runner would have been factory fitted with the "Coyote Duster" as standard equipment. Unfortunately, it cost extra to have your Road Runner able to dust off coyotes. What all was included in the "Coyote Duster" option? Hint

A 4-speed, 4.10:1 rear end axle ratio, and redline tires
A front and rear spoiler package
A flat black hood stipes and hood pins
Just a cool air induction system


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. If a '69 Chevelle SS had a "Rock Crusher" installed, what GM option would I be able to figuratively crush rocks with?

Answer: A heavy duty 4-speed transmission.

The Muncie M22 extra heavy duty, close ratio, 4-speed transmission. The "Rock Crusher" was usually an extra cost option while the Muncie M20 was the GM muscle car 4-speed standard.
2. My 428 CJ Mach 1 has the optional "Drag Pack". What all is included in this option?

Answer: Oil cooler and rear axle gear ratio option

Available on the Boss 302 and 428 CJ motors. The "Drag-Pack" consisted of a remote mounted oil cooler and a 3.91:1 or 4.30:1 ratio rear axle gear.
3. An "Air Grabber" on a 1970 GTX is a highly prized option. What exactly is "grabbing" the air on a Plymouth so equipped?

Answer: A pop-up hood scoop

A vacuum operated pop-up hood scoop available on the GTX and Road Runner. It had a set of shark teeth that were visible when it was in use.
4. A "Go Pack" could be ordered on a '68-'74 AMX. What's included in this factory option?

Answer: Suspension, cooling, brakes, and stripes upgrade package

Available, mostly, on the AMX and Javelin. This package includes, front disc brakes, Redline or RW letter tires, heavy duty suspension, "Twin Grip" rear end, heavy duty radiator, and stripes.
5. You are usually the center of attention if your 'Cuda is decked out with the "High Impact" option. What is it?

Answer: Body paint color option.

MOPAR's whacky and loud paint colors with great names.
6. As if driving an AMC isn't eccentric enough, you'll get double takes if your AMX is sporting the "Big Bad" option. What in tarnation is the "Big Bad" option?

Answer: Body paint color option

Even more eye crossing paint courtesy of American Motors, seen mostly on AMX's and Javelins. Paint job included the bumpers on '69 models.
7. This "Six-Pack" will only slur your speech if you push too hard on your Dodge's gas pedal. What do you get if you ordered a "Six-Pack" for your 1970 Challenger R/T 440?

Answer: Three Holley two-barrel carburetor induction

Available on the T/A Challenger 340 and Dodge 440 "Magnum" motors.
Plymouth called their X3 deuce setup "Six-Barrel".
8. "Cowl Induction" was a popular option on many Chevelle SS's and Z28 Camaros. Do you know what "Cowl Induction" is?

Answer: Hood/ windshield air induction system

Used on the '70-'72 Chevelle SS with a vacuum flapper, and the '69 Z28 Camaro but sans "Cowl Induction" metal nameplate.
Also used by AMC on the production '71-'74 Javelin/ AMX's, brought over by Mark Donohue from his T/A Camaro racing days. Really.
9. You won't get sugar from this kind of "Shaker" but if your 1970 'Cuda is factory-equipped with this $97 option, it makes it a much sweeter car. What's this sort of "Shaker"?

Answer: Hood scoop attached directly to the motor

Cool "shaker" scoops jiggle when the motor is running. First seen on Ford's Mach 1 Mustangs, and Torino GT's in '69. Plymouth followed on their 'Cuda's then Pontiac on their T/A's, LeMans Can-Am, and 74 GTO.
10. It seems fitting that the 1969 Plymouth Road Runner would have been factory fitted with the "Coyote Duster" as standard equipment. Unfortunately, it cost extra to have your Road Runner able to dust off coyotes. What all was included in the "Coyote Duster" option?

Answer: Just a cool air induction system

Standard with the Hemi, optional with a 383 or 440 equipped Plymouth in 1969.
The vent in the Road Runner's and GTX's hood bulges were opened up and air was directed into the sealed "Coyote Duster" air cleaner.
Source: Author machineamc

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 99: 6/10
Jan 20 2023 : Guest 174: 6/10
Jan 16 2023 : Guest 47: 9/10
Jan 04 2023 : Guest 1: 6/10
Dec 31 2022 : Guest 68: 6/10
Dec 12 2022 : Dagny1: 10/10
Dec 07 2022 : Guest 207: 8/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us