Quiz about Aircraft and Their First Users
Quiz about Aircraft and Their First Users

Aircraft and Their First Users Quiz


Name the launching airlines of these aircraft. Enjoy it and don't forget to rate the quiz!

A multiple-choice quiz by e747. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Aviation
  8. »
  9. Airports & Airlines

Author
e747
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
74,206
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Very Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
1614
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What airline was the first operator of the Airbus A310-200? Hint

Air France
Austrian
Delta
Lufthansa

2. The Boeing 767 is the most common aircraft on transatlantic flights. But what airline is the first user of the Boeing 767-300? Hint

Condor
American Airlines
Qantas
Japan Airlines

3. The Dash 8 is a succesful regional Canadian aircraft. Do you know the name of the airline that introduce it for the first time in commercial service? Hint

Air BC
NorOntair
Air Canada
DLT

4. The Boeing 737 is the best-seller of Boeing, many versions of this aircraft are flying around the world. Can you tell me what airline made the inaugural flight of the Boeing 737-400? Hint

British Airways
Varig
United Airlines
Piedmont

5. What was the launch airline of the Boeing 747-300? Hint

Japan Airlines
UTA
Swissair
Saudia

6. The Dutch company Fokker created the Fokker 100 specially designed for short-regional routes with a capacity of 85-107 passengers. Do you know what airline is the first operator of this aircraft? Hint

Malev
KLM
Swissair
American Airlines

7. The consortium Airbus Europe designed the A300 for short-medium haul and high-density routes, it became a succesful aircraft and a serious rival for some Boeing models. The question is, can you tell me the name of the first user of the Airbus A300-600R? Hint

Eastern
Lufthansa
American Airlines
Pan Am

8. Who was the first user of the Canadair CL-600-100? Hint

Comair
Lufthansa CityLine
Maersk
Air France

9. Who was the first commercial user of the MD-90? Hint

Swissair
Saudia
Delta
SAS

10. And finally we finish with the aircraft of the future. The Airbus A380 will be the biggest commercial aircraft ever built. Do you know what airline made the first order of this big airplane? Hint

Virgin Atlantic
Emirates
Lufthansa
Singapore Airlines


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What airline was the first operator of the Airbus A310-200?

Answer: Lufthansa

The first flight of the A310-200 with LH was in April 1983. The A310-200 is the same version of the A310-300, except that the last one has winglets, extended range and carries 170-200 pax.
2. The Boeing 767 is the most common aircraft on transatlantic flights. But what airline is the first user of the Boeing 767-300?

Answer: Japan Airlines

The 767-300 is the stretched version of the 767-200.
3. The Dash 8 is a succesful regional Canadian aircraft. Do you know the name of the airline that introduce it for the first time in commercial service?

Answer: NorOntair

The first commercial flight with NorOntair was in December 1984.
4. The Boeing 737 is the best-seller of Boeing, many versions of this aircraft are flying around the world. Can you tell me what airline made the inaugural flight of the Boeing 737-400?

Answer: Piedmont

Piedmont began commercial service with the 737-400 in October 1988. After a couple of months, Piedmont was absorbed into UsAir.
5. What was the launch airline of the Boeing 747-300?

Answer: Swissair

Swissair began flights with the Boeing 747-300 on March 28 1983. Boeing only made 81 aircrafts.
6. The Dutch company Fokker created the Fokker 100 specially designed for short-regional routes with a capacity of 85-107 passengers. Do you know what airline is the first operator of this aircraft?

Answer: Swissair

Swissair used the Fokker 100 for a short time. American Airlines is the biggest user of the aircraft, AA made an order for 100 Fokker 100s.
7. The consortium Airbus Europe designed the A300 for short-medium haul and high-density routes, it became a succesful aircraft and a serious rival for some Boeing models. The question is, can you tell me the name of the first user of the Airbus A300-600R?

Answer: American Airlines

The first delivery for American Airlines was in April 20 1988. In 2001, one of these aircraft crashed after departing from JFK.
8. Who was the first user of the Canadair CL-600-100?

Answer: Lufthansa CityLine

Lufthansa used the CRJ from Berlin, Hamburg, Koln-Bonn and other cities to many European cities. The CL-600-100 can carry up to 50 pax.
9. Who was the first commercial user of the MD-90?

Answer: Delta

The MD-90 is the only aircraft of McDonnell Douglas with V2500 engines. It was called the enviromentally friendly aircraft.
10. And finally we finish with the aircraft of the future. The Airbus A380 will be the biggest commercial aircraft ever built. Do you know what airline made the first order of this big airplane?

Answer: Emirates

The entry into commercial service is scheduled for 2006. Other airlines that made orders for this aircraft are Virgin Atlantic, Lufthansa, Singapore Airlines, Air France and others.
Source: Author e747

This quiz was reviewed by FunTrivia editor gtho4 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us