FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Breakfast in Bulgaria
Quiz about Breakfast in Bulgaria

Breakfast in Bulgaria Trivia Quiz


Dobro utro! (That is, good morning!) You are a Bulgarian who has just gotten up to make some breakfast. Do you know the names of the different foods and other breakfast-related terms?

A multiple-choice quiz by mchem. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. European Languages

Author
mchem
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
316,482
Updated
Mar 15 24
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
304
Last 3 plays: Guest 166 (5/10), Guest 108 (10/10), blackandgreen (10/10).
- -
Question 1 of 10
1. You should, of course know what it is you're making. How do you say "breakfast" in Bulgarian? Hint


Question 2 of 10
2. We want to start the day with a nice cup of tea - preferably from Bulgarian mountain herbs. How do we say "tea"? Hint


Question 3 of 10
3. Some people like to sweeten their tea with honey, I personally prefer to eat it with some bread and butter. How do you say "honey" in Bulgarian? (The food, not the endearment!) Hint


Question 4 of 10
4. Onto the food - which of these isn't a type of bread? Hint


Question 5 of 10
5. Bread goes with butter. How would you say "butter" in Bulgaria? Hint


Question 6 of 10
6. It seems we would require to ask for knives to cut the bread and smear the butter. But which is the Bulgarian word for "knife"? Hint


Question 7 of 10
7. If you prefer a savoury breakfast, I could recommend some Bulgarian white cheese. It can be made of different kinds of milk (cow's, goat's, sheep's etc.) and is similar to the Greek "Feta". Say "cheese"! Hint


Question 8 of 10
8. I could boil you some eggs to go with the cheese sandwich. Or do you rather eat them scrambled? Anyway, before I do that, how do I say "egg" in Bulgarian? Hint


Question 9 of 10
9. If you would rather eat something sweet for breakfast, how about some home-made jam? Over here we call it "konfityur". Which of the following would one NOT wish to make jam of? Hint


Question 10 of 10
10. To conclude breakfast on a sweet note, you could eat some fresh fruit as well! I can recommend the local grown ones. Which of these fruits grows in Bulgaria? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Most Recent Scores
Mar 12 2024 : Guest 166: 5/10
Mar 11 2024 : Guest 108: 10/10
Mar 04 2024 : blackandgreen: 10/10
Feb 26 2024 : ZWOZZE: 4/10
Feb 21 2024 : GPfandango: 0/10

Score Distribution

quiz
Quiz Answer Key and Fun Facts
1. You should, of course know what it is you're making. How do you say "breakfast" in Bulgarian?

Answer: zakuska

Good - we eat "zakuska" in the morning. As we progress through the day, we get on to "obyad" (lunch) and "vecherya" (supper), all the while eating "hrana" (food).
2. We want to start the day with a nice cup of tea - preferably from Bulgarian mountain herbs. How do we say "tea"?

Answer: chai

We pour ourselves some deliciously-smelling "chai" in a cup (chasha). It's always nice if you can manage to pick the herbs (bilki) yourself, so that you can choose the best ones! Most Bulgarians don't use a samovar (a special kind of tea kettle) to brew their tea - it's more common in Russia.
3. Some people like to sweeten their tea with honey, I personally prefer to eat it with some bread and butter. How do you say "honey" in Bulgarian? (The food, not the endearment!)

Answer: med

In Bulgarian we have "med", our neighbours, the Greeks eat "meli". In Germany they call it "honig" and in France - "miel".
4. Onto the food - which of these isn't a type of bread?

Answer: palachinki

If you would like some bread, I can offer you some rye bread (razhen hlyab), a baguette (franzela) or a "pitka", which is a type of round white bread. Or you could have some pancakes (palachinki) for breakfast instead!
5. Bread goes with butter. How would you say "butter" in Bulgaria?

Answer: maslo

A "krava" (cow) gives us "mlyako" (milk) to make "smetana" (cream) and "maslo" (butter) from. Some people would rather eat "margarin" (need I translate that?) on their bread, but it just doesn't taste the same to me!
6. It seems we would require to ask for knives to cut the bread and smear the butter. But which is the Bulgarian word for "knife"?

Answer: nozh

Best option would be the "nozh", of course! While I can imagine one theoretically could cut the bread with scissors (nozhitsa), this could prove impractical. However, you better not try to use a fork (vilitsa) or a spoon (lazhitsa)!
7. If you prefer a savoury breakfast, I could recommend some Bulgarian white cheese. It can be made of different kinds of milk (cow's, goat's, sheep's etc.) and is similar to the Greek "Feta". Say "cheese"!

Answer: sirene

"Koza" and "ovtsa" are goat and sheep, respectively. And "usmivka" is a smile - well, you usually have to smile when you say "cheese", right? ;)
8. I could boil you some eggs to go with the cheese sandwich. Or do you rather eat them scrambled? Anyway, before I do that, how do I say "egg" in Bulgarian?

Answer: yaytse

I can fry you the eggs in a pan (tigan). I can also give you some ham (shunka) for your sandwich. As for the chicken (pile) - we should have let it hatch, instead of eating the egg (yaytse)!
9. If you would rather eat something sweet for breakfast, how about some home-made jam? Over here we call it "konfityur". Which of the following would one NOT wish to make jam of?

Answer: meso

Mmmm! Delicious home-cooked jam! We have strawberry (jagodi), fig (smokini) and blueberry (borovinki). We do not, however, make jam out of meat (meso) - that would be a strange thing to do, right?
10. To conclude breakfast on a sweet note, you could eat some fresh fruit as well! I can recommend the local grown ones. Which of these fruits grows in Bulgaria?

Answer: yabalki

Bananas (banani), pineapples (ananasi) and oranges (portokali) are imported, but you can get some juicy ripe apples (yabalki) from the back yard!
Source: Author mchem

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/19/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us