Quiz about Eighteen Wheelers
Quiz about Eighteen Wheelers

Eighteen Wheelers Trivia Quiz


This quiz is all about big trucks and driving them. See how well you know your "Big Rigs". Good luck and have fun.

A multiple-choice quiz by t4e. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Auto World
  8. »
  9. Trucks

Author
t4e
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
88,782
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1887
Last 3 plays: Guest 99 (6/10), Guest 68 (4/10), Guest 76 (5/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. How many pounds (PSI) of air do the air tanks on a tractor normally hold? Hint

120 psi
500 psi
1200 psi
5000 psi

2. What trademark name is sometimes used to refer to engine brakes? Hint

Tommy brake
Jerry brake
Coffee brake
Jake brake

3. When hauling hazardous materials (gasoline, poisons, corrosive materials, etc.) What do you have to do every two hours or one hundred miles? Hint

Stop and check your load
Stop and check your tires
Stop and test your brakes
Stop and call your dispatcher

4. How many hours are you allowed to drive in a 24 hour period without taking an 10 hour break? Hint

15
11
8
you don't have to take a break if you don't want to

5. You're driving your big rig down the road when you hear someone say on the CB, "There's an alligator in the road". What are they referring to? Hint

A lost reptile
A broken down vehicle
A large animal carcass
A large piece of tire tread from a blown tire

6. There are many different sizes of trailers but the most common size van trailers are 28ft, 48ft, and 53ft. What are 28ft trailers commonly referred to as? Hint

monkey trailers
spot trailers
express trailers
pup trailers

7. You've just arrived at your final destination which in this case happens to be a grocery warehouse. They tell you that you must "fingerprint" your entire load. What does this mean? Hint

You must register your load with the department of transportation
You must leave immediately
You must register your load with the FBI
You must hand unload it

8. What is a "diesel cop"? Hint

Gasoline attendant
Commercial Vehicle Enforcement Officer
Diesel tanker driver
Highway Patrol Officer

9. There are two air lines that connect from the tractor to the trailer, normally one is red and one is blue, what is the blue one for? Hint

emergency brakes
tractor brakes
jake brakes
service brakes

10. One last question, you're driving down the road when someone tells you on the CB "Your chicken coop has the big word out", what does this mean? Hint

The weigh station is open for business
You better get out your dictionary
The farm on your right has a large sign out front
The weigh station is closed


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. How many pounds (PSI) of air do the air tanks on a tractor normally hold?

Answer: 120 psi

Normally, after the air tanks get 120 psi in them you will hear a hiss of air, this is called the relief valve, if they get much more than 120 psi they just might burst!
2. What trademark name is sometimes used to refer to engine brakes?

Answer: Jake brake

If you're ever next to a big truck and the driver slows down by using the jake brake, you'll know it. (They are very loud) Many cities have laws against the use of jake brakes.
3. When hauling hazardous materials (gasoline, poisons, corrosive materials, etc.) What do you have to do every two hours or one hundred miles?

Answer: Stop and check your tires

One of the many laws regarding the transportation of hazardous materials are that you must stop and check your tires every 2 hours or 100 miles, whichever comes first.
4. How many hours are you allowed to drive in a 24 hour period without taking an 10 hour break?

Answer: 11

You can legally work 14 hours, however, you can only legally drive for 11 hours, the other three hours are for loading, unloading, breaks, etc.
5. You're driving your big rig down the road when you hear someone say on the CB, "There's an alligator in the road". What are they referring to?

Answer: A large piece of tire tread from a blown tire

The first time I heard this I was driving across interstate 80 in Iowa and I thought to myself "There are no alligators in Iowa!" (Pretty dumb, huh).
6. There are many different sizes of trailers but the most common size van trailers are 28ft, 48ft, and 53ft. What are 28ft trailers commonly referred to as?

Answer: pup trailers

Pup trailers are often pulled two at a time or, in designated areas, three at time. More than likely you've seen them going down the road.
7. You've just arrived at your final destination which in this case happens to be a grocery warehouse. They tell you that you must "fingerprint" your entire load. What does this mean?

Answer: You must hand unload it

Hand unloading or "fingerprinting" a load is never fun and usually takes all day.
8. What is a "diesel cop"?

Answer: Commercial Vehicle Enforcement Officer

Commercial Vehicle Enforcement or DOT officers are dedicated to ensuring that you and your commercial vehicle are safe for the road.
9. There are two air lines that connect from the tractor to the trailer, normally one is red and one is blue, what is the blue one for?

Answer: service brakes

Blue is for the service brakes, red is for the emergency brakes.
10. One last question, you're driving down the road when someone tells you on the CB "Your chicken coop has the big word out", what does this mean?

Answer: The weigh station is closed

It means the weigh station or "Chicken Coop" is closed. (Always a pleasant sight) If it is open, you better stop! Thanks for taking my quiz!
Source: Author t4e

This quiz was reviewed by FunTrivia editor thejazzkickazz before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Feb 07 2023 : Guest 99: 6/10
Feb 05 2023 : Guest 68: 4/10
Feb 03 2023 : Guest 76: 5/10
Feb 03 2023 : Guest 209: 3/10
Feb 02 2023 : Guest 72: 8/10
Jan 30 2023 : Guest 71: 4/10
Jan 28 2023 : Guest 184: 2/10
Jan 27 2023 : Guest 168: 8/10
Jan 27 2023 : Guest 96: 5/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us