Quiz about DaimlerChrysler Commercial Vehicles
Quiz about DaimlerChrysler Commercial Vehicles

Daimler-Chrysler Commercial Vehicles Quiz


Any Daimler-Chrysler buff or commercial vehicle fan should fare well on this quiz.

A multiple-choice quiz by jobrated. Estimated time: 6 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Auto World
  8. »
  9. Trucks

Author
jobrated
Time
6 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
116,004
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
4 / 10
Plays
740
Last 3 plays: Guest 168 (5/10), Guest 163 (6/10), Guest 157 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Daimler-Chrysler is the world's largest manufacturer of commercial vehicles.

True
False

2. Mercedes-Benz' legendary and ultra-capable UNIMOG brand is marketed and distributed under which subsidiary in the United States? Hint

Freightliner
Sterling
Maybach
Dodge Division

3. Which major diesel engine manufacturer did Daimler-Chrysler acquire in 2001?

Answer: (Two Words)
4. Of the following engine manufacturers, which is not available in Freightliner's Coronado highway tractor? Hint

Detroit Diesel
Mercedes-Benz
Caterpillar
Cummins

5. In 2000, Daimler-Chrysler acquired which of the following heavy truck manufacturers? Hint

Kenworth
Volvo Trucks
Mack Trucks
Western Star

6. Which truck manufacturer consistently garners top honors in class 8 market-share? Hint

Kenworth
Peterbuilt
Freightliner
International

7. Where was Western Star headquartered prior to Daimler-Chrysler's acquisition? Hint

Portland, Oregon, USA
Kelowna, British Columbia, Canada
Willoughby, Ohio, USA
Spokane, Wahington, USA

8. Which of the following fire apparatus (fire truck) manufacturers is a Daimler-Chrysler company? Hint

American LaFrance
Seagrave
Pierce Manufacturing
E-One (Emergency One)

9. Dodge Division's light trucks have enjoyed great success in both the private and commercial segments, largely due to the availability of the 5.9L Cummins Turbodiesel. What model year was the first offering of the Cummins in the Ram? Hint

1991
1987
1989
1988

10. Daimler-Chrysler purchased Ford's medium and heavy truck lines in 1998, forming ___________ Trucks under the Freightliner Division.

Answer: (One Word)

(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Daimler-Chrysler is the world's largest manufacturer of commercial vehicles.

Answer: True

Daimler-Chrysler's recent acquisitions and diesel dominance have made the corporation a powerful force in the commercial vehicle world.
2. Mercedes-Benz' legendary and ultra-capable UNIMOG brand is marketed and distributed under which subsidiary in the United States?

Answer: Freightliner

The UNIMOG is an all-terrain vocational workhorse, specially suited (but not limited) to logging, forestry, and agricultural applications.
3. Which major diesel engine manufacturer did Daimler-Chrysler acquire in 2001?

Answer: Detroit Diesel

Daimler-Chrysler purchased Detroit Diesel from major stockholder and racing team owner Roger Penske in 2001. Interestingly, Roger Penske also switched from Fords to Daimler-Chrysler's Dodge Division Intrepid R/Ts in his Penske Racing NASCAR Winston Cup Campaign, driven by Rusty Wallace and Ryan Newman.
4. Of the following engine manufacturers, which is not available in Freightliner's Coronado highway tractor?

Answer: Mercedes-Benz

Freightliner's new Coronado is aimed at the owner-operator segment of the truck market.
5. In 2000, Daimler-Chrysler acquired which of the following heavy truck manufacturers?

Answer: Western Star

Long regarded as one of the toughest trucks available, Western Star is a favorite of logging operations in the Pacific Northwest and Canada.
6. Which truck manufacturer consistently garners top honors in class 8 market-share?

Answer: Freightliner

Daimler-Chrysler's Freightliner Division has maintained roughly 60-70% of the class 8 market-share for several years. Freightliner is based in Portland, Oregon. Kenworth and Peterbuilt are both divisions of PACCAR International and based in Bellevue, Washington.

International is part of Navistar International, based in Warrenville, Illinois. International fares very well in the medium duty market share.
7. Where was Western Star headquartered prior to Daimler-Chrysler's acquisition?

Answer: Kelowna, British Columbia, Canada

Western-Star still has operations in Kelowna, though its North American Headquarters is now in Willoughby, Ohio.
8. Which of the following fire apparatus (fire truck) manufacturers is a Daimler-Chrysler company?

Answer: American LaFrance

American LaFrance is Daimler-Chrysler's fire truck division. Pierce Mfg. is a division of OSHKOSH trucks and E-One is a subsidiary of Federal Signal Corporation. Interestingly, Daimler-Chrysler is a major supplier of Pierce, Seagrave, and E-One; mostly in the way of Detroit Diesel powerplants.
9. Dodge Division's light trucks have enjoyed great success in both the private and commercial segments, largely due to the availability of the 5.9L Cummins Turbodiesel. What model year was the first offering of the Cummins in the Ram?

Answer: 1989

The deal with Cummins was inked in 1988. Dodge has the exclusive rights to this powerplant in the light truck market. It is an inline 6-cylinder turbocharged engine known for its excellent fuel economy, durability, torque, and excellent average mileage-to-overhaul.

It is the only diesel engine available in the light truck market with true big-rig diesel heritage. The competitors' engines (Navistar in the Ford, Isuzu Duramax in GM) borrow heavily from gasoline-heritage engine design, i.e., lack of deep-skirted block, use of aluminum heads, etc.
10. Daimler-Chrysler purchased Ford's medium and heavy truck lines in 1998, forming ___________ Trucks under the Freightliner Division.

Answer: Sterling

Sterling's primary focus is medium duty vocational trucks, with such models as the Acterra and Condor. They are now headquartered with Westen Star in Willoughby, Ohio.
Source: Author jobrated

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 27 2023 : Guest 168: 5/10
Jan 05 2023 : Guest 163: 6/10
Dec 12 2022 : Guest 157: 6/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us