Quiz about Trucking
Quiz about Trucking

Trucking Trivia Quiz


I work in transportation. My loss, your gain. See if you know these U.S.A. (but also international) trucking industry terms. To my Brit friends, if I said "I drive a lorry", my female friend Laurie might drive a truck over me!

A multiple-choice quiz by njbruce. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Auto World
  8. »
  9. Trucks

Author
njbruce
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
127,789
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
1434
Last 3 plays: Guest 108 (6/10), Guest 168 (5/10), Guest 158 (3/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. A lumper is: Hint

A bad tire with a bubble on the side
Someone who unloads a truck for a fee
A packer of goods to be shipped
A scheduler of truck arrivals to load at a plant

2. Intermodal refers to: Hint

Many shipments from different shippers in one container,
Status of shipment in transit (a. k. a. en route)
Shipments from one area of the country to another via hub
Method of shipping involving more that one form of tranport (air, rail, truck)

3. A reefer unit is: Hint

A tobacco distribution center.
Industry recruiters who refer drivers to job openings
A highway watchdog police assembly.
A temperature controlled truck trailer.

4. An RGN is: Hint

A Richard G. Nixon (no relation) Company truck.
A region of operation (i.e. southeast, midwest, California only)
A "rig not engaged" or a truck that does not yet have an assignment
A removable gooseneck trailer

5. A lot lizard is: Hint

A lady of the night at truck stops.
The gate guard at any shipping or receiving location.
A small truck at shipping locations that moves trailers quickly to and from the dock.
A relatively new loading device at bulk shipping locations.

6. An Over-The-Road Driver (not regional or city), one who goes from one state to another, is usually paid: Hint

By promptness to delivery.
By the hour.
By the mile.
By the destination.

7. If you have to deliver a flatbed load where there is no unloading dock and funds or location will not justify a crane unload, what would be an avenue to pursue? Hint

Deliver on time. Negotiate with municipal ramp provider upon delivery.,
Pre-arrange to hire a local rollback wrecker to transload and unload on site.
Settle on payment agreement with local ramp provider and make sure to deliver on time.
Get the load picked up ASAP and tell the customer that everythings's OK (you'll take care of delivery details)

8. Standard length of all dry van trailers in U.S. road transport is: Hint

48 ft.
57 ft.
53 ft.
All listed

9. A popular current communications tool used by companies to contact or locate their drivers on the road with a load is: Hint

Drivernet
Trucksearch
Qualcomm
Roadhorse

10. Which of these is one of the major costs included in the goods you buy at any store near your home? Hint

Dimension permits.
State taxes on goods in transit with ultimate out of state destination.
The transportation cost on any given day including a fuel surcharge if necessary.
Territorial entrance or "Transferral" fees.


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. A lumper is:

Answer: Someone who unloads a truck for a fee

I imagine an industry magazine called "Lumper's Weekly" with a fold out picture of a different box each issue...
2. Intermodal refers to:

Answer: Method of shipping involving more that one form of tranport (air, rail, truck)

Multiple ways to lose the shipment in one shot!
3. A reefer unit is:

Answer: A temperature controlled truck trailer.

Don't bogart that truck, my friend. Pass it over to me.
4. An RGN is:

Answer: A removable gooseneck trailer

These trailers are what you see on the road hauling the big stuff around. The bed is usually very low to accomodate the height of the shipment.
5. A lot lizard is:

Answer: A lady of the night at truck stops.

I did not say lady of mercy. Watch the wallet disappear before your very eyes....
6. An Over-The-Road Driver (not regional or city), one who goes from one state to another, is usually paid:

Answer: By the mile.

Shippers and receivers: this is why there are charges for what is
known as "detention". The driver earns no money when waiting to load or unload. The more time it takes, the more the driver is losing money. Thought you might want to know that.
7. If you have to deliver a flatbed load where there is no unloading dock and funds or location will not justify a crane unload, what would be an avenue to pursue?

Answer: Pre-arrange to hire a local rollback wrecker to transload and unload on site.

Those new "tow trucks" around town, the ones that pull your car onto a
small flatbed with a winch, have other uses you know....
8. Standard length of all dry van trailers in U.S. road transport is:

Answer: All listed

Even though its a standard length, 57 ft. trailers can only operate in certain states. When planning a load with one of these high capacity trailers, one must determine if the necessary route will cause the the truck to travel along an unprofitable itinerary.
9. A popular current communications tool used by companies to contact or locate their drivers on the road with a load is:

Answer: Qualcomm

A large portion of bigger companies use this technology. No endorsement. Just observation here.
10. Which of these is one of the major costs included in the goods you buy at any store near your home?

Answer: The transportation cost on any given day including a fuel surcharge if necessary.

That tiny kumquat you buy has a history of traveling to you. You will
be paying airfare, truckfare (cabfare if kumquats are in demand), and
all add-ons dictated by your elected officials....Caveat Emptor.
Source: Author njbruce

This quiz was reviewed by FunTrivia editor natsim before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 31 2023 : Guest 108: 6/10
Jan 27 2023 : Guest 168: 5/10
Jan 25 2023 : Guest 158: 3/10
Jan 13 2023 : Guest 205: 0/10
Jan 12 2023 : Guest 45: 4/10
Dec 31 2022 : Guest 174: 7/10
Dec 27 2022 : Guest 178: 3/10
Dec 27 2022 : Guest 172: 9/10
Dec 12 2022 : Guest 157: 8/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us