Quiz about Ford Taurus
Quiz about Ford Taurus

Ford Taurus Trivia Quiz


One of the best-selling cars of all time is the subject of this quiz. Buckle up and enjoy the ride!

A multiple-choice quiz by cag1970. Estimated time: 5 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Ford

Author
cag1970
Time
5 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
94,099
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Difficult
Avg Score
5 / 10
Plays
1053
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. In what model year was the Ford Taurus introduced? Hint

1986
1987
1985
1984

2. What mid-size car did the Taurus replace in Ford's lineup? Hint

Fairmont
Maverick
Galaxie 500
LTD

3. The first-generation manual-transaxle variant of the Taurus was known by which trim designation? Hint

SHO
MT-5
LX
GL

4. In what model year did Ford introduce the Taurus SHO? Hint

1991
1988
1990
1989

5. What was the original name of the Taurus? Hint

Sigma
Aerostar
Starfire
Lumina

6. The Taurus was manufactured at Ford plants in two cities. Which two cities? Hint

Chicago and Indianapolis
Chicago and Lansing
Chicago and Fort Worth
Chicago and Atlanta

7. When did the Taurus make its debut on the NASCAR Winston Cup circuit? Hint

1996
1998
1997
1999

8. Which NASCAR driver drove the Taurus in its first stock-car victory? Hint

Dale Jarrett
Mark Martin
Rusty Wallace
Tony Stewart

9. What name was given to the Taurus's more upscale Mercury twin? Hint

Mystique
Comet
Marquis
Sable

10. Which revered auto racing champion was tasked with test-driving the model year 1996 Taurus? Hint

Mario Andretti
Alain Prost
A.J. Foyt
Jackie Stewart


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. In what model year was the Ford Taurus introduced?

Answer: 1986

Model year 1986 was a critical one for Ford. With sales slipping and customer confidence flagging, the company put its chips on the Taurus to bring it back to prominence.
2. What mid-size car did the Taurus replace in Ford's lineup?

Answer: LTD

Midsized LTDs were offered in Ford's lineup from model years 1983-1986. Its relatives include the 70's vintage Galaxie 500 and the 90's super cruiser Crown Victoria.
3. The first-generation manual-transaxle variant of the Taurus was known by which trim designation?

Answer: MT-5

The MT-5 was the earlier alternative to the automatic transaxle found in many Tauruses. The sedan version of the MT-5 was available from model years 1986-1988, and the wagon version from model years 1986-1987.
4. In what model year did Ford introduce the Taurus SHO?

Answer: 1989

The SHO was a high-powered, high-performance upgrade of the MT-5. Originally featuring a manual transaxle, the first automatic transaxle SHOs appeared in model year 1993. The SHO was aimed at aging baby boomers jaded by "boring" family cars.
5. What was the original name of the Taurus?

Answer: Sigma

Sigma was the working code name of the Taurus program. At the time, it was also an active nameplate on a compact Mitsubishi sedan. Aerostar wound up as the nameplate for Ford's first minivan. Chevrolet took Lumina as the name for its own mid-sized sedan. And Starfire was the name of Oldsmobile's equivalent to the 70s-vintage Chevrolet Monza.
6. The Taurus was manufactured at Ford plants in two cities. Which two cities?

Answer: Chicago and Atlanta

Two of Ford's oldest automotive plants had the responsibility for making one of the world's most popular cars.
7. When did the Taurus make its debut on the NASCAR Winston Cup circuit?

Answer: 1998

When Ford discontinued production of the modern Thunderbird and began reworking the type as a retro roadster, the Taurus was tapped as Ford's stock-car platform. Taurus remained on the circuit, which itself was renamed the NASCAR Nextel Cup, until the end of the 2005 season.
8. Which NASCAR driver drove the Taurus in its first stock-car victory?

Answer: Rusty Wallace

Although Mark Martin was the first driver to win a Winston Cup race in the Taurus (the No. 6 Valvoline machine, to be specific) on March 1, 1998, at the Las Vegas 400, Rusty Wallace was at the wheel of the No. 2 Miller Lite Taurus when he won the Bud Shootout at Daytona on February 8, 1998. Even though the Shootout doesn't impact the point standings, it is a NASCAR event. (Thanks to #1ruddfan for additional information.)
9. What name was given to the Taurus's more upscale Mercury twin?

Answer: Sable

Sable featured more amenities and sports a more chic look than the Taurus. It also came at a higher price. Mystique is the Mercury equivalent to the Ford Contour; the Marquis is the Mercury equivalent to the Crown Victoria; and the Comet is the Mercury equivalent to the 70s-vintage Maverick.
10. Which revered auto racing champion was tasked with test-driving the model year 1996 Taurus?

Answer: Jackie Stewart

As a three-time Formula One champion, Stewart's feedback to Ford on the 1996 Taurus, the controversial oval-themed redesign of the type, provided valuable information to the designers.

Taurus would undergo one more major redesign for model year 2000, in which many of those oval elements were softened. The model year 2005 Taurus was the last sold to the general public in the United States. Ford replaced the sedan variant with the Five Hundred and the Fusion, and the station wagon variant with the Freestyle.
Source: Author cag1970

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 25 2023 : NovaRacing: 9/10
Dec 21 2022 : Andyboy2021: 10/10

Score Distribution

quiz
2/8/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us