Quiz about Holdens Billion Dollar Baby VE Commodore Family
Quiz about Holdens Billion Dollar Baby VE Commodore Family

Holden's Billion Dollar Baby- VE Commodore Family Quiz


The VE Commodore was introduced in 2006, as an all-new model. See how much you know it. Covers Commodore, Statesman, Caprice and HSV.

A multiple-choice quiz by wallarobba. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Australian Cars

Author
wallarobba
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
250,319
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
5 / 10
Plays
356
Last 3 plays: Guest 58 (2/10), Soaq (3/10), Andyboy2021 (10/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What is the name of the base model VE Commodore? Hint

Omega
Acclaim
Executive
XT

2. How many kilowatts does the Base V6 have? Hint

180kW
175kW
172kW
195kW

3. Which one of the two-tier luxury models have leather seats? Hint

Calais
None of them
Both of them
Calais V

4. Which major Australian motoring award did the VE win in January 2007? Hint

Motor's Bang For Your Bucks
Wheels Car of the Year
Motor's Performance Car of the Year
Australia's Best Family Sedan

5. What relationship does the SV6 and SS share? Hint

Same bodykit
Same price
Same engine
Same interior

6. Which is the fastest car in the VE Commodore family (NOT including WM and HSV)? Hint

SS Manual
SS V Automatic
SS V Manual
Calais V V8 Automatic

7. In terms of exterior design, how do you spot the difference between a WM Statesman and a WM Caprice? Hint

Wheelbase
Front grille
Headlights
Rear lip-style spoiler

8. Which of these transmissions is not offered in a variant of the Commodore family? Hint

6-speed Manual
4-speed Automatic
5-speed Manual
6-speed Automatic

9. What is unique about the rear lights on the HSV E-Series? Hint

They are not round
They are carry-over components from the superseded Z-Series HSV
They are shared with the WM Statesman/Caprice
They look like the ones on the superseded Monaro, rather than the VE Commodore

10. Which of these VEs/WMs/E-Series is V8 an option? Hint

SV6
HSV GTS
Omega
Statesman


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the name of the base model VE Commodore?

Answer: Omega

The VE Commodore Omega is, in fact, equivalent of a cross between VZ's Executive and Acclaim. XT is the name of the base model Ford Falcon, a rival car in Australia.
2. How many kilowatts does the Base V6 have?

Answer: 175kW

The Alloytec 180, despite its name, has 175kW of power. The VZ Commodore also had 175kW, whilst the VZ Series II had 172kW, and the High Output V6 has 195kW.
3. Which one of the two-tier luxury models have leather seats?

Answer: Calais V

The Calais features cloth trim as standard. Only the range-topper Calais V features full leather trim.
4. Which major Australian motoring award did the VE win in January 2007?

Answer: Wheels Car of the Year

It beat the Toyota Aurion and BMW 3-Series Coupe to the Car of the Year Award. It also both Motor PCOTY and BFYB, but not in January 2007. The Toyota Aurion AT-X won Ausrralia's Best Family car.
5. What relationship does the SV6 and SS share?

Answer: Same interior

The SV6 is a Commodore Omega with a sports-tuned suspension, bodykit and a premium V6 engine. The SS shares the same interior, but adds V8, a higher rear spoiler, and a higher price.
6. Which is the fastest car in the VE Commodore family (NOT including WM and HSV)?

Answer: Calais V V8 Automatic

Contrary to many people's belief, the Calais V V8 is 0.1 seconds faster to 400m than the SS, effectively making it the fastest vehicle in the VE family. The SS and SSV incorporate the same engine and suspension, meaning their performance would be the same in both cars.

However, with the SSV's added features, the SSV is heavier than the SS, making the SS faster than its more expensive counterpart.
7. In terms of exterior design, how do you spot the difference between a WM Statesman and a WM Caprice?

Answer: Front grille

The grille of the Caprice does not have metal strips through it, which is present on the Statesman. Both cars have the same wheelbase, no spoiler and same headlights.
8. Which of these transmissions is not offered in a variant of the Commodore family?

Answer: 5-speed Manual

4 speed Automatic is offered in Onega and Berlina. 6-speed Automatic is standard with a V8 engine. The 6-speed Manual is standard in SV6, SS, SS V and HSV. A 5-speed Automatic is also available, standard in all high-output V6 engines with the exception of SV6.
9. What is unique about the rear lights on the HSV E-Series?

Answer: They look like the ones on the superseded Monaro, rather than the VE Commodore

They look like the Monaro's lights, rather than the Commodore's. The previous Z-Series shared the same lights with the Commodore, the E-Series is the first not to use the same lights.
10. Which of these VEs/WMs/E-Series is V8 an option?

Answer: Statesman

They are optional on all Commodores except the base level, Omega and the SV6. The SS is the V8 version of the Commodore SV6; there is no V8 Omega, unlike previous models where it was possible to purchase a V8 Executive. All HSVs have a standard V8 engine.
Source: Author wallarobba

This quiz was reviewed by FunTrivia editor trident before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 09 2023 : Guest 58: 2/10
Dec 29 2022 : Soaq: 3/10
Dec 21 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 17 2022 : Guest 49: 2/10

Score Distribution

quiz
1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us