Quiz about Australian Motoring History
Quiz about Australian Motoring History

Australian Motoring History Trivia Quiz


Australia has a fascinating history when it comes to the automotive industry although, regrettably, that industry is almost non-existent now. This quiz takes us from the 1800s through to the beginning of the 21st Century.

A multiple-choice quiz by Jim_J. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Cars
  8. »
  9. Australian Cars

Author
Jim_J
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
405,343
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
108
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Australian car manufacturer Holden began business operations long before they started manufacturing cars, but in what field? Hint

Scrap metal merchants
Shipping
Manufacturers of machine tools
Saddlery

2. Harley Tarrant is generally credited with being the first successful Australian car manufacturer. What was his car called? Hint

The 'Roo
Austral
Tarrant
Southern Cross

3. The Australian racing driver and speed record breaker Norman Leslie Smith was known by what nickname? Hint

Wizard Smith
Lightning Smith
Smithy
The Flying Kangaroo

4. Aviator Sir Charles Kingsford Smith was chairman of a car manufacturing company. What was the name of the car? Hint

Southern Star
Australian Six
Southern Cross
Anzac

5. The British Motor Corporation (Australia) and its successors, the British Leyland Motor Corporation of Australia and the Leyland Motor Corporation of Australia, operated a motor manufacturing plant in which Sydney suburb? Hint

Auburn
Pagewood
Zetland
Homebush

6. What was the model name of the two-door fastback version of Leyland Australia's last Australian built car, the Leyland P76? Hint

P76C
Force 7
P76GT
Charger

7. Which of the following makes of cars were produced at a factory in Tonsley Park, near Adelaide, South Australia? Hint

Morris and Wolseley
Hillman and Mitsubishi
Holden and Vauxhall
Austin and Morris

8. What was the model name of the two-door coupe manufactured by Holden from 1968 to 1975 and 2001 to 2005? Hint

Monaro
Belmont
Kingswood
Premier

9. What was the model name of the family car introduced in 1978 by Holden and based on the Opel Rekord body shell, with the front end from the Opel Senator and with Holden mechanicals? Hint

Kingswood
Commodore
Torana
Gemini

10. Holden showed a concept car at the Australian International Motor Show in 2005. What was its name? Hint

Holden Australis
Holden Efijy
FJ Holden
FX Holden


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Australian car manufacturer Holden began business operations long before they started manufacturing cars, but in what field?

Answer: Saddlery

In 1852 James Alexander Holden emigrated to South Australia from Walsall, England, and four years later established JA Holden & Co., a saddlery business in Adelaide. His grandson, Edward Holden, joined the business in 1905 and started undertaking repairs to car upholstery.

The company subsequently became further involved in the motor industry and became noted for building bodies for fitment to other manufacturers' chassis. Holden became a subsidiary of General Motors in 1931. The first Holden car was introduced in 1948. General Motors retired the Holden brand in 2021 and left the Australia and New Zealand market altogether.
2. Harley Tarrant is generally credited with being the first successful Australian car manufacturer. What was his car called?

Answer: Tarrant

In 1901 Harley Tarrant produced his first Tarrant car in a workshop in Melbourne. It is thought that about 16 Tarrant cars were built between 1900 and 1907. Only one car survives. When it became clear to him that he could not compete with large overseas manufacturers, Tarrant closed his factory and, in 1908, took over the responsibility for the distribution of Ford cars in Victoria.
3. The Australian racing driver and speed record breaker Norman Leslie Smith was known by what nickname?

Answer: Wizard Smith

Norman Leslie Smith was born 13 July 1890 in North Richmond, in north western Sydney. He was a professional motor racing driver, and was known for his speed racing records. After winning the Alpine Rally in Victoria against all odds, Smith became known as "Wizard" Smith or "the Wizard".
4. Aviator Sir Charles Kingsford Smith was chairman of a car manufacturing company. What was the name of the car?

Answer: Southern Cross

The Southern Cross was an Australian car produced by a company of which Sir Charles Kingsford Smith was chairman, between 1931 and 1935. It is not known exactly how many were built but it is believed to have been no more than ten, of which none survive. The company failed following Kingsford Smith's death in a flying accident in 1935.
5. The British Motor Corporation (Australia) and its successors, the British Leyland Motor Corporation of Australia and the Leyland Motor Corporation of Australia, operated a motor manufacturing plant in which Sydney suburb?

Answer: Zetland

The Victoria Park factory at Zetland occupied 74 acres and was capable of manufacturing complete vehicles. There were four main factories in the complex as well as a number of smaller operations.
6. What was the model name of the two-door fastback version of Leyland Australia's last Australian built car, the Leyland P76?

Answer: Force 7

The Force 7 coupé was announced in 1974 but the company failed before the car was ready for the market. Only 10 pre-production coupés survived. Of the ten, one Force 7 was in England for secret testing, Leyland Australia kept one other example which they eventually donated to an Australian museum, while the remaining eight were sold to private buyers by auction after the factory closed.
7. Which of the following makes of cars were produced at a factory in Tonsley Park, near Adelaide, South Australia?

Answer: Hillman and Mitsubishi

The Tonsley Park factory was initially operated by Rootes Australia, the Australian arm of the Rootes Group, a British motor vehicle manufacturer for the assembly of their volume selling car, the Hillman Minx. After 1965, when Rootes was taken over by Chrysler, Chrysler Australia also used Port Melbourne for assembly of the Dodge Phoenix and Mitsubishi Galant from 1971.

The Port Melbourne facility closed in 1972.
8. What was the model name of the two-door coupe manufactured by Holden from 1968 to 1975 and 2001 to 2005?

Answer: Monaro

The Holden Monaro was a rear-wheel drive coupé manufactured by General Motors Holden from 1968 to 1975 and again from 2001 to 2005. The Monaro was also manufactured as a four door saloon from 1973 to 1977. The third generation of the Monaro (2001 to 2005) was exported under the names Chevrolet Lumina, Vauxhall Monaro and Pontiac GTO.
9. What was the model name of the family car introduced in 1978 by Holden and based on the Opel Rekord body shell, with the front end from the Opel Senator and with Holden mechanicals?

Answer: Commodore

The Holden Commodore was introduced in 1978. The body was based on the Opel Rekord body shell, but was fitted with the front end from the Opel Senator in order to accommodate the existing Holden six-cylinder and V8 engines.
10. Holden showed a concept car at the Australian International Motor Show in 2005. What was its name?

Answer: Holden Efijy

The Holden Efijy was made by Holden and was inspired by the Australian-built 1953 Holden FJ, the second Holden model. It was designed and built at Holden's design studio and engineering department. The car was based on a lengthened Chevrolet Corvette floor pan and powered by a 6 litre V8 with a Roots supercharger.

It was equipped with a rear-mounted 4-speed automatic transmission and a limited-slip differential and an air suspension system that lowered the car when it was stationary. The Holden Efijy was named the United States concept car of the year for 2007.
Source: Author Jim_J

This quiz was reviewed by FunTrivia editor stedman before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Dec 21 2022 : Andyboy2021: 10/10
Dec 15 2022 : Guest 80: 0/10

1/30/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us