Quiz about Idiomatic German
Quiz about Idiomatic German

Idiomatic German Trivia Quiz


Ten questions on idiomatic German. Some of the questions are basic, while others more advanced. In all cases, choose the most idiomatic option.

A multiple-choice quiz by bloomsby. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. German

Author
bloomsby
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
141,815
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Tough
Avg Score
6 / 10
Plays
3090
Last 3 plays: Guest 193 (8/10), Guest 172 (4/10), Guest 99 (6/10).
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Which of these greetings is NOT used in German? Hint

Guten Morgen
Guten Abend
Guten Tag
Guten Nachmittag

2. You want to ask the way to the Town Hall (or City Hall). Which of these is the most idiomatic? Hint

Wie komm' ich hier zum Rathaus?
Würden Sir mir sagen, wie ich das Rathaus erreichen kann?
Wo ist das Rathaus?
Wo ist der Weg zum Rathaus?

3. You want to buy a return (roundtrip) rail ticket to Wismar. What do you say to the booking-clerk? Hint

Wismar - hin und zurück, bitte
Eine Rundkarte - Wismar, bitte
Eine Rundfahrt nach Wismar, bitte
Eine Heimkehrkarte nach Wismar, bitte

4. You want a cup of coffee. What should you ask for? Hint

eine Tasse von Kaffee
eine Kaffeetasse
eine Tasse Kaffees
eine Tasse Kaffee

5. You are looking for accommodation. What is the idiomatic German for 'a single room'? Hint

ein Zimmer mit einem Bett
ein Zimmer für eine Person
ein Einbettzimmer
ein Einzelzimmer

6. You want to ask what a word or phrase is in English. What's the best way of saying 'What's that in English'? Hint

Was ist das in Englisch?
Was ist das auf Englisch?
Wie heißt das auf Englisch?
Kannitverstan

7. You want to ask when the next train to Koblenz leaves. Which of these is most idiomatic? Hint

Wenn fährt der nächste Zug nach Koblenz?
Wann wird der nächste Zug nach Koblenz losfahren?
Ob ein Zug nach Koblenz fährt?
Wann fährt der nächste Zug nach Koblenz?

8. You need to disappear for a moment. How does one say 'I'll be back in a moment'? Hint

Ich bin im Augenblick wieder zurück
Ich werde in einem Augenblick zurückkommem
Ich bin gleich wieder da
Ich komme schnell zurück

9. You are walking and have lost your way. Which of these best expresses 'I've lost my way'? Hint

Ich kenne mich hier nicht aus
Ich habe meinen Weg verloren
Ich weiß nicht, wo ich bin
Ich habe mich verlaufen

10. Which of these is the best way of saying 'I must get up at nine o'clock tomorrow morning'? Hint

Ich muss morgen morgen um neun Uhr aufstehen
Ich muss morgen um neun Uhr in der Frühe aufstehen
Ich muss morgen Vormittag um neun Uhr aufstehen
Ich muss morgen früh um neun Uhr aufstehen


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Which of these greetings is NOT used in German?

Answer: Guten Nachmittag

If you greet someone in the afternoon, use 'Guten Tag'. All these greetings are in the accusative and in writing, the nouns all have initial capital letters. However, if 'Abend' is qualified by an adverb it generally starts with a small letter, as in 'Bis heute abend' - 'See you this evening'.

The same applies if 'Abend' is used with a day of the week, for example, 'Montag abend'. These rules also apply to 'der Morgen'.
2. You want to ask the way to the Town Hall (or City Hall). Which of these is the most idiomatic?

Answer: Wie komm' ich hier zum Rathaus?

Alternatively, you could ask 'Wie komm' ich am besten zum Rathaus?' - which is also perfectly idiomatic. The non-idiomatic versions would be understood.
3. You want to buy a return (roundtrip) rail ticket to Wismar. What do you say to the booking-clerk?

Answer: Wismar - hin und zurück, bitte

'Eine Rundfahrt' (pl -en) is a tour, so you might go on 'eine Stadtrundfahrt' - 'a sightseeing tour [of a city]', for example. The incorrect versions are all likely to cause at least some problems, if only delays in comprehension.
4. You want a cup of coffee. What should you ask for?

Answer: eine Tasse Kaffee

In such cases in German the two nouns are in apposition and there is no visible or audible 'linkage' comparable to English 'of'. Die Tasse (pl. -n) - cup; der Kaffee (no pl.) - coffee. Cf. 'ein Glas Wasser' - 'a glas of water'; 'eine Flasche Wein' - 'a bottle of wine'.

Note also 'die Stadt London' ('City of London') where 'Stadt' and 'London' are similarly in apposition and there is nothing corresponding to 'of'.
5. You are looking for accommodation. What is the idiomatic German for 'a single room'?

Answer: ein Einzelzimmer

'Das Einzelzimmer' (pl. - ). Note also 'das Doppelzimmer' (pl. - ) - 'double-room'.
6. You want to ask what a word or phrase is in English. What's the best way of saying 'What's that in English'?

Answer: Wie heißt das auf Englisch?

In writing, 'auf englisch' and 'auf Englisch' are both used. As for 'Kannitverstan', it's jocular (usually in a negative sense) and is best translated as 'Me no understand': it's just *the* thing to say if you want to clown in a German-speaking country!
7. You want to ask when the next train to Koblenz leaves. Which of these is most idiomatic?

Answer: Wann fährt der nächste Zug nach Koblenz?

'Wenn' means 'if, whenever'. The word for 'when' (as a question, direct or indirect) is 'wann'. In spoken German it's commonplace to use the present tense with a future sense with verbs of motion. Note: fahren - fährt - ist gefahren - to go, travel (by vehicle).
8. You need to disappear for a moment. How does one say 'I'll be back in a moment'?

Answer: Ich bin gleich wieder da

An equally acceptable alternative is 'Ich komm' gleich wieder'.
9. You are walking and have lost your way. Which of these best expresses 'I've lost my way'?

Answer: Ich habe mich verlaufen

There are a number of German verbs of the type 'sich (acc.) ver-' which mean doing something wrongly, for example: 'sich verrechnen - to miscalculate', 'sich versprechen - '1. to make a slip of the tongue, 2. to mispronounce' and 'sich verfahren' - 'to take a wrong turning (when driving)'.

'Sich (acc.) auskennen' means '1. to know one's way around, 2. be conversant with, well versed in'.
10. Which of these is the best way of saying 'I must get up at nine o'clock tomorrow morning'?

Answer: Ich muss morgen früh um neun Uhr aufstehen

Note that 'morgen morgen' is a complete no-no. The standard expression for 'tomorrow morning' is 'morgen früh'. This is used even with a specified time that isn't particularly early. If you wish to stress 'early' it's best to detach the word 'früh' from 'morgen' and stress it, for example as follows: 'Morgen muss ich ganz früh aufstehen.'
Source: Author bloomsby

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Bruyere before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
Most Recent Scores
Jan 22 2023 : Guest 193: 8/10
Jan 10 2023 : Guest 172: 4/10
Jan 06 2023 : Guest 99: 6/10
Dec 12 2022 : Guest 72: 9/10
Dec 12 2022 : Guest 62: 10/10
Dec 03 2022 : Fiona112233: 6/10

Score Distribution

quiz
1/31/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us