Quiz about Latin Verbs
Quiz about Latin Verbs

Latin Verbs Trivia Quiz


This is from my Latin notes. If you see anything wrong leave me a message. This should be very easy, its all multiple choice. Just think about English words that come from these words.

A multiple-choice quiz by dtm. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Latin

Author
dtm
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
66,376
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
1759
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. Ago, agere, egi, actum. Hint

To give or send
To pretend
To do or drive
To steal

2. Capio, capere, cepi, captum. Hint

To learn or recognize
To die
To kill
To take, seize, or capture

3. Credo, credere, credidi, creditum. Hint

To take
To kill
To believe or trust
To give

4. Duco, ducere, duxi, ductum. Hint

To deal, trade
To lead or bring
To duck
To have or hold

5. Interficio, interficere, interfeci, interfectum. Hint

To die
To kill
To sleep
To spy

6. Maneo, manere, mansi, mansum. Hint

To warn or advise
To smile
To smell
To remain

7. Paro, parare, paravi, paratum. Hint

To annoy
To achieve
To prepare
To golf

8. Refero, referre, retuli (rettuli), relatum. Hint

To refer
To carry back
To relate
To water

9. Rego, regere, rexi, rectum. Hint

To smile
To carry
To rule
To smell

10. Sentio, sentire, sensi, sensum. Hint

To know
To feel or perceive
To love
To fight


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. Ago, agere, egi, actum.

Answer: To do or drive

Some derivitaves are active, action, and actor.
2. Capio, capere, cepi, captum.

Answer: To take, seize, or capture

Capture, captive, and captivate are derivitaves.
3. Credo, credere, credidi, creditum.

Answer: To believe or trust

Words like credible, credit, and creed come from this word.
4. Duco, ducere, duxi, ductum.

Answer: To lead or bring

Duct, duchess, ductile, conductor are some of its derivitaves. Note also Mussolini's title 'Il Duce'.
5. Interficio, interficere, interfeci, interfectum.

Answer: To kill

I dont know any derivitaves for this word. If you do, leave me a note.
6. Maneo, manere, mansi, mansum.

Answer: To remain

Not to be confused with moneo, which means to warn or advise. English derivative of moneo - to admonish.
7. Paro, parare, paravi, paratum.

Answer: To prepare

This one is too easy.
8. Refero, referre, retuli (rettuli), relatum.

Answer: To carry back

Bet I fooled you.
9. Rego, regere, rexi, rectum.

Answer: To rule

Derivitaves are region, regal, royal and regent.
10. Sentio, sentire, sensi, sensum.

Answer: To feel or perceive

The most obvious English derivatives are 'to sense' and 'sensible'.
Source: Author dtm

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us