Quiz about Latin Vocabulary 1
Quiz about Latin Vocabulary 1

Latin Vocabulary 1 Trivia Quiz


How well do you know your basic Latin vocabulary? You will be given a Latin verb/noun/adjective for which you be asked to give the correct English counterpart. Numbers next to Latin verbs denote conjugation number. Please tell me what you think!

A multiple-choice quiz by BenjiSim. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Languages
  8. »
  9. Latin

Author
BenjiSim
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
84,104
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
7 / 10
Plays
2226
This quiz has 2 formats: you can play it as a or as shown below.
Scroll down to the bottom for the answer key.
1. What does ambulo, ambulare (1) mean? Hint

to carry
to eat
to walk
to run

2. What does laeta mean? Hint

sad
happy
tired
ready

3. What does ager mean? Hint

food
story
field
road

4. What does cado, cadere (3) mean? Hint

to call
to fall
to climb
to send

5. What does colonus mean? Hint

farmer, colonist
house
colony
column

6. What does hortus mean?

Answer: (One Word)
7. What does ianua mean? Hint

January
tablet
letter
door

8. What does frater, fratris (masculine) mean?

Answer: (One word)
9. What does pugno, pugnare (1) mean? Hint

to conquer
to attack
to fight
to defend

10. What does mare, maris (neuter) mean? Hint

sailor
danger
shore
sea


(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What does ambulo, ambulare (1) mean?

Answer: to walk

to eat is edo, edere (3)
to run is curro, currere (3)
to carry is porto, portare (1)
2. What does laeta mean?

Answer: happy

sad is tristis, triste
tired is fessus,-a,-um
ready is paratus,-a,-um
3. What does ager mean?

Answer: field

story is fabula, fabulae (f.)
road is via, viae (f.)
food is cibus, cibi (m.)
4. What does cado, cadere (3) mean?

Answer: to fall

Hence the English word cadence.
to call is voco, vocare (1)
to climb is ascendo, ascendere (3)
to send is mitto, mittere (3)
5. What does colonus mean?

Answer: farmer, colonist

colony is colonia, coloniae (f.)
house is casa, casae (f.)
column is columna, columnae (f.)
6. What does hortus mean?

Answer: garden

Hence the English word horticulture.
7. What does ianua mean?

Answer: door

January is Ianuarius
letter is littera, litterae (f.)
tablet is tabula, tabulae (f.)
8. What does frater, fratris (masculine) mean?

Answer: brother

Hence the English words fraternity, fraternal and fraticide.
9. What does pugno, pugnare (1) mean?

Answer: to fight

to attack is oppugno, oppugnare (1)
to defend is defendo, defendere (3)
to conquer is vinco, vincere (3)
10. What does mare, maris (neuter) mean?

Answer: sea

sailor is nauta, nautae (m.)
shore is litus, litoris (n.)
danger is periculum, periculi (n.)
Source: Author BenjiSim

This quiz was reviewed by FunTrivia editor bloomsby before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
2/5/2023, Copyright 2023 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us