FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Maumar Qaddafi
Quiz about Maumar Qaddafi

Maumar Qaddafi Trivia Quiz


What do you know about the Libyan dictator, "a patriot who gave up himself for his country" to some and "one of the greatest sponsors of terrorism" to others?

A multiple-choice quiz by arsalanrizvi. Estimated time: 4 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Specific Country Government

Author
arsalanrizvi
Time
4 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
83,305
Updated
Dec 03 21
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
370
- -
Question 1 of 10
1. When was Muammar Qaddafi born? Hint


Question 2 of 10
2. Qaddafi's childhood hero was _______________ of Egypt. Hint


Question 3 of 10
3. In 1965, Qaddafi joined the Libyan __________________. Hint


Question 4 of 10
4. Qaddafi launched a coup against King __________ in 1969. Hint


Question 5 of 10
5. In ______, the last of British and American bases in Libya were closed.

Answer: (The same year that Nasser died)
Question 6 of 10
6. In 1970, Qaddafi's government confiscated all Italian and __________ properties and assets. Hint


Question 7 of 10
7. Qaddafi is said to sponsor the _______________, a militant organization working for the creation of a separate country for African-Americans. Hint


Question 8 of 10
8. In 1973, Qaddafi introduced a/an ______________ Revolution. Hint


Question 9 of 10
9. In 1986, _____________________ bombed Libya. Hint


Question 10 of 10
10. After Qaddafi handed over suspects in the ___________________ bombing to Scotland, relationships with the West improved. Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. When was Muammar Qaddafi born?

Answer: 1942

Qaddafi was a member of the Qaddaf Bedouin tribe of Libya.
2. Qaddafi's childhood hero was _______________ of Egypt.

Answer: Gamal Nasser

Nasser seized power in Egypt after a revolution that saw the oust of King Farouk in 1952. Under him, far-reaching reforms were introduced. Nasser nationalized the Suez Canal, provoking an attack by Great Britain, France, and Israel. Nasser died in 1970 after ruling Egypt for about eighteen years.
3. In 1965, Qaddafi joined the Libyan __________________.

Answer: military

4. Qaddafi launched a coup against King __________ in 1969.

Answer: Idris I

Idris I was brought to the Libyan throne by the British in 1951 after the overthrow of Italian rule in the country.
5. In ______, the last of British and American bases in Libya were closed.

Answer: 1970

These bases monitored the balance of power in the Mediterranean and Libyan oil wells.
6. In 1970, Qaddafi's government confiscated all Italian and __________ properties and assets.

Answer: Jewish

7. Qaddafi is said to sponsor the _______________, a militant organization working for the creation of a separate country for African-Americans.

Answer: Black Panthers

The others are ridiculously preposterous. (The ACLU might get branded a terrorist organization if Bush is re-elected though!)
8. In 1973, Qaddafi introduced a/an ______________ Revolution.

Answer: Cultural

The Revolution created worker committees to supervise all aspects of economic and social life.
9. In 1986, _____________________ bombed Libya.

Answer: United States

Although Qaddafi escaped death, several of his infant children were seriously wounded and killed.
10. After Qaddafi handed over suspects in the ___________________ bombing to Scotland, relationships with the West improved.

Answer: Lockerbie

In December 1988, a New York-bound Boeing 747 exploded in flight as a result of a terrorist bomb and crashed in Lockerbie, a small Scottish village. The crash killed 259 people on board and 11 on the ground. Libyan agents were indicated responsible and after the UN placed sanctions on Libya, the two suspects were handed over to Scotland.

They were sent to the Netherlands for trial (as ruled by a Scottish court). After a nine-month trial, one was found guilty and sentenced to life-imprisonment while the other was cleared of the charges.
Source: Author arsalanrizvi

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Lanni before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
3/4/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us