FREE! Click here to Join FunTrivia. Thousands of games, quizzes, and lots more!
Quiz about Prime Ministers Of Australia
Quiz about Prime Ministers Of Australia

Average World Trivia: Prime Ministers Of Australia | 10 Questions


Hello, this is my first quiz. I hope you enjoy it and even learn something new about the Prime Ministers of Australia.

A multiple-choice quiz by shyhelen. Estimated time: 3 mins.
  1. Home
  2. »
  3. Quizzes
  4. »
  5. World Trivia
  6. »
  7. Government
  8. »
  9. Australian Government

Author
shyhelen
Time
3 mins
Type
Multiple Choice
Quiz #
138,287
Updated
Jan 17 22
# Qns
10
Difficulty
Average
Avg Score
6 / 10
Plays
826
- -
Question 1 of 10
1. What is the second name of the Prime Minister John Howard? Hint


Question 2 of 10
2. Which Prime Minister had the shortest term in office? Hint


Question 3 of 10
3. Who was President of the ACTU (Australian Council of Trade Unions) before he became Prime Minister?
Hint


Question 4 of 10
4. Which Prime Minister was the first one to lose his own seat in an election? Hint


Question 5 of 10
5. Which Prime Minister formed the Liberal Party? Hint


Question 6 of 10
6. Which Prime Minister was born in Chile? Hint


Question 7 of 10
7. Which Prime Minister served in the Forces in the Second World War? Hint


Question 8 of 10
8. Which two Prime Ministers were once journalists? Hint


Question 9 of 10
9. Which Prime Minister became High Commissioner for Australia to London after his term in office? Hint


Question 10 of 10
10. Of these Prime Ministers which one did NOT die in office? Hint



(Optional) Create a Free FunTrivia ID to save the points you are about to earn:

arrow Select a User ID:
arrow Choose a Password:
arrow Your Email:




Quiz Answer Key and Fun Facts
1. What is the second name of the Prime Minister John Howard?

Answer: Winston

He was named after the British Prime Minister Winston Churchill. Maybe it gave him ideas for his future career.
2. Which Prime Minister had the shortest term in office?

Answer: Frank Forde

They were all interim Prime Ministers but Frank Forde was only in for eight days after the death of John Curtin in 1945, and the Labor Party election of Ben Chifley for the position.
Earle Page was in for twenty days, John McEwen for twenty three days and Arthur Fadden for one month and nine days.
3. Who was President of the ACTU (Australian Council of Trade Unions) before he became Prime Minister?

Answer: Bob Hawke

Bob Hawke was probably the most prominent and newsworthy ACTU leader that there has been.
4. Which Prime Minister was the first one to lose his own seat in an election?

Answer: Stanley Bruce

All these gentlemen lost elections but Stanley Bruce was the only one of them to actually lose his seat. This was in 1929. Maybe the voters were upset that while he was telling Australians to tighten their belts, he himself was having a seaside mansion built.
In 2007, John Howard became the second Australian prime-minister to lose his own seat.
5. Which Prime Minister formed the Liberal Party?

Answer: Robert Menzies

The Liberal Party in Australia is the conservative side of Australian Politics, similar to the American Republicans or the British Conservatives.
The main conservative party before the creation of the Liberal Party was the United Australia Party.
6. Which Prime Minister was born in Chile?

Answer: Chris Watson

Chris Watson was born John Christian Tanck in 1867 in Valparaiso, Chile. He later took the surname of his step-father George Watson, and began to call himself Chris rather than John.

Joseph Cook was born in 1860 in Staffordshire, England, George Reid in 1845 in Renfrewshire, Scotland and Andrew Fisher in 1862 in Ayrshire, Scotland.
7. Which Prime Minister served in the Forces in the Second World War?

Answer: All of them

John Gorton was in the RAAF from 1940 to 1944 and was severely wounded during it.
William McMahon was in the AIF from 1940 to 1945.
Gough Whitlam searved in the RAAF from 1941 to 1945.
8. Which two Prime Ministers were once journalists?

Answer: Alfred Deakin and John Curtin

Both men also had other occupations, Alfred Deakin was a lawyer and John Curtin a union official.
9. Which Prime Minister became High Commissioner for Australia to London after his term in office?

Answer: Stanley Bruce

Stanley Bruce was High Commissioner from 1933 to 1946.
In 1947 he was created Viscount Bruce of Melbourne, the first viscountcy given to an Australian. The title died with him as he did not have any children.
10. Of these Prime Ministers which one did NOT die in office?

Answer: Ben Chifley

Ben Chifley lost office in 1949 to Robert Menzies and only lived another two years.
Joseph Lyons died in 1939 and John Curtin in 1945.
Harold Holt was presumed drowned after he went missing while swimming at Portsea in Victoria.
Source: Author shyhelen

This quiz was reviewed by FunTrivia editor Exit10 before going online.
Any errors found in FunTrivia content are routinely corrected through our feedback system.
4/21/2024, Copyright 2024 FunTrivia, Inc. - Report an Error / Contact Us